Dodaj do ulubionych

Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock 3

14.08.08, 14:34
"Gdyby Levine faktycznie wziął się za trzecią część, mogłoby z tego wyjść coś urągającego legendzie poprzedników."

Jasne, a najlepszym dowodem na to poparcie tej tezy jest fakt, ze Ken Levine wspoltworzyl System Shock 2 (a takze Thief: The Dark Project)
Obserwuj wątek
    • Gość: fdsffsfssfsd Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: *.chello.pl 14.08.08, 14:52
      gdyby krowa miała skrzydła byłaby bombowcem
    • Gość: Mychalinequenimaty Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: 155.91.64.* 14.08.08, 14:52
      Kurna, przecież Fallout ma UDANEGO sequela i to od prawie 10 lat, nie??!!!?? Kto pisze te artykuły? Zdesperowana dziewica?
    • simplex Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock 14.08.08, 14:58
      Wydaje mi sie, ze Fallout 2 jest sequelem do Fallouta, a Fallout 3 bedzie sequelem do Fallout 2 - ale moge sie mylic wink
    • simplex Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock 14.08.08, 15:02
      Zresza to samo dotyczy sie Thiefa - mial udanego sequela Thief The Metal Age, i dopiero trzecai czesc Thief Deadly Shadows przez wielu uznana jest za nieudana.
    • Gość: Diov Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: *.locon.net.pl 14.08.08, 15:09
      Tylko ze Fallout 1 i 2 mozna traktować jako jedną grę. Były wydane w krótkim odstępie czasu, to samo engine. W zasadzie niewiele się różniły (no moze poza tym najważniejszym - fabula!)
    • Gość: kotek Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: *.multimo.gtsenergis.pl 14.08.08, 16:11
      pelna zgoda. niech sie juz za system shocka lepiej nie biora w ogole wink
    • blacq Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock 14.08.08, 17:11
      Ja też chce zrobić System Shock 3
    • Gość: gsgsggsg Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: *.chello.pl 14.08.08, 23:39
      System Shock o rety to SS. !!!!
    • Gość: mate00 Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: 91.140.193.* 16.08.08, 14:10
      Chyba żartujecie z tymi Falloutami. F1 był rewelacyjny, ale strasznie krótki. Dwójka dała nam o wiele bogatszy świat i mimo, że była to w zasadzie taka sama gra, to jednak uważam ją za udany sequel, więc nie wiem o co Ci Sławku chodzi.

-> simplex. Przez wielu, czyli przez kogo? Thief 3 ukazał rewelacyjną grafikę i równie genialny klimat jak poprzednie części, więc w czym niby nie dorównywał poprzednikom?
    • Gość: mate00 Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: 91.140.193.* 16.08.08, 14:10
      Chyba żartujecie z tymi Falloutami. F1 był rewelacyjny, ale strasznie krótki. Dwójka dała nam o wiele bogatszy świat i mimo, że była to w zasadzie taka sama gra, to jednak uważam ją za udany sequel, więc nie wiem o co Ci Sławku chodzi.

-> simplex. Przez wielu, czyli przez kogo? Thief 3 ukazał rewelacyjną grafikę i równie genialny klimat jak poprzednie części, więc w czym niby nie dorównywał poprzednikom?
    • Gość: OldSkull Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 11:21
      Thief 3 był bardzo łatwy, czerń nie była czarna (ale za to były dynamiczne cienie), kulała interakcja z przedmiotami (np. brak parowania ciosów bronią), lokacje za małe (kto w T2 widział bank albo chodził po mieście w misjach, lub w T1 chodził na zewnątrz terenu katedry albo już na jej terenie, wie jakie jest porównanie), filmiki marnej jaości i nie trzymające klimatu poprzedniczek, kolorystyka mało zróżnicowana (nawet w T1 było lepiej).

Co do Painkillera, że niby nie miał super grafiki - tak dobrze, ładnie zaprojektowanych lokacji nie widziałem w żadnej innej strzelance, po prostu cudo! A grafika jak na swoje czasy była naprawdę niezła (chociaż nie topowa), a silnik dobrze zoptymalozowany. Grywalność też miał niezłą (przynajmniej podstawka, bo dodatek miał pewne elementy zręcznościowe, np. skoki, ito mnie irytowało - nie ma to jak godzinę siedzieć nad jednym miejscem bo nie można przeskoczyć uncertain ).

Dość nieszczęśliwie autor artykułu przytoczył Thiefa i Fallouta, ale chyba chodziło mu o "sequel po latach" wink
    • Gość: mate00 Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: *.nokia.com 18.08.08, 08:43
      Czerń można było chyba pogłębić, zmniejszając gamma? O parowaniu ciosów niestety nic nie wiem, bo jak tylko mogłem starałem się unikać walki. Filmiki faktycznie były... dziwne. Ale do niczego więcej nie potrafiłbym się przyczepić. A z kolorystyką, to wiesz... Niedawno były dymy, że Diablo 3 jest zbyt kolorowe. wink
    • Gość: Johnno Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 20:12
      No ja przepraszam ale jak sie wczytacie w fabule Dead Space to jest ona prawie zywcem zerznieta z SS2. Takie same motywy istnieja w DP co w SS2.
      - rzecz przyniesiona z planety, ktora opanowala zaloge statku czyniac z nich potwory.
      - halucyjnacje wywolywane przez istote
      - Hive Mind w DP a Many w SS2
      - Motyw pary kochankow ktorzy razem uciekaja ze statku, w ss2 sie udal w dp zostali zabici przed opuszczeniem statku
    • Gość: dgd Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: *.chello.pl 19.12.08, 09:59
      Fallout nie ma udanego squela , jest to typowa strzelanka fpp dla dzieciarni.
    • Gość: tytotek Re: Twórca BioShock chciałby zrobić System Shock IP: 89.174.58.* 27.04.09, 19:14
      Atrykuł stary, ale że gry na tapecie jare, to się dopiszę. smile

System Shock 1 i 2
      Jestem wielkim fanem obu tych tytułów, każdy nieco inny, za co innego lubiony, ale suma sumarum super gierki. Nie mam nic przeciwko, by ktoś zrobił trójkę (inna sprawa, czy by mi się spodobaławink.

BioShock
      Jako duchowy spadkobierca dwuczęściowej serii SS rzeczywiście nie daje rady. Nie ze względu na fabułę (że niby kiepska), bo tej nie mam nic do zarzucenia w BS - wciągnęła mnie tak samo, jak te w SS'ach. Nie ze względu na charakter rozgrywki, bo zarówno w SS'ach jaki i BS'ie drogę raczej wyrzynało się przez przeciwników (choć w nieco wyrafinowany sposób), niż się ich dyskretnie usuwało (jak w serii Thief). Po prostu BS jest duchowo inny i tak samo jak BS jest kiepskim duchowym spadkobiercą SS'ów, tak seria SS jest kiepskim duchowym protagonistą BSa. Czekam na dwójkę, na pewno nie przejdę obok niej obojętnie.

DeadSpace
      Nie grałem, nie wypowiadam się.

Fallout 1, 2, 3 (Fallout Tactics?)
      Nie grałem. Próbowałem kiedyś zagrać w dwójkę, jakoś nie zaskoczyło; kiedyś planuję jeszcze raz podejść do serii. Nie wypowiadam się zatem. Fallout Tactics pograłem trochę, ale ostatecznie to chyba nie mój gatunek. Ale z tego, co pamiętam, twórcy/dystrybutor uczciwie zastrzegali, że choć osadzony w świecie Fallout, to inny rodzaj gry. Zakładając, że pamięć mnie nie zawodzi, uważam to za uczciwe postawienie sprawy i jak ktoś się zawiódł, że to inna gra, to niech ma pretensję do siebie.

Thief 1, 2, 3
      Patrz pierwsze zdanie przy SS'ach. Jak dla mnie każda miała swój klimat, choć każda budowała go nieco inaczej. Ale we wszystkich nieodmiennie czułem, że gram Garrett'em. Brak możliwości parowania ciosów w trójce uważam za zaletę i uwiarygodnienie postaci. Logiczne jest dla mnie, że ktoś, kto ma się wspinać, podciągać na linach, latać po gzymsach i przy tym być niezauażalnym, wybierze sztylet, a nie miecz, ponieważ ten pierwszy jest lżejszy, mniej usztywnia sylwetkę ułatwiając wszelakie wygibasy, mniej się rzuca w oczy zarówno pod płaszczem jak i po wyjęciu. Czarność czerni - kwestia ustawień jasności; nie każda czerń jest absolutnie czarna; jeżeli poruszać się po cichu i niezauważenie, to nie po omacku w absolutnej ciemności (bo można w coś przywalić), nie z własnym źródłem światła (tu jestem! patrzcie na metkę na moim markowym płaszczu!), a przy znikomym świetle gwiazd, księżyca. Wielkość lokacji dla mnie nie stanowi o jakości gry z serii Thief - zarówno te małe jak i te duże dawały ciarami po plecach. Filmiki w trójce, choć inaczej, równie dobrze budowały dla mnie klimat świata Garrett'a.

Painkiller
      Lokacje naprawdę niezłe i w ogóle pomysł na świat gry dobry, tytułowa broń w pierwszych etapach dawała dużo radochy. Ale ta gra mnie po prostu znudziła na n-tej z kolei lokacji, na której znowu wypadali na mnie wrogowie, znowu trzeba było ich wybijać do nogi. Przerwałem i nie czuję potrzeby, by wracać do tej gry lub do jej kontynatorek. To ja już wolę znacznie starszego Unreal'a (jedynkę!) - bronie też zakręcone, lokacje cudne, dobry pomysł na świat gry, no i U1 miał to 'coś".

Finito
      Pozdrawiam wszystkich, którzy dotrwali do końca tego przydużego posta. Czy duży post to postal? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka