Dodaj do ulubionych

Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts

27.01.09, 02:53
Hmm, witam wszystkich to mój pierwszy post na poly.

Mam jedno, pytanie do autora. Po jaką chorobę brał się za recenzje gry którą skreślił na samym początku? Przez cały tekst przewija się tyle jadu ,że jakby go zebrać ,to przy jego pomocy powybijać pół plutonu. Pewnie gra od Rare nie jest cudem, ale nie zasłużyła na takie lanie. Widzę wielką nieścisłość w zeznaniach Pana Roberta, otóż jeżeli ja nie grałbym w poprzednie Banjo i nie przepadałbym za platformówkami(a z tego co jest napisane w tekście wynika ,że Pan nie grał i za platformerami nie przepada)to nie piszę o legendzie i nie stawiam minusa ""Banjo" w średniej grze ". To wygląda tak jakby pan RL , gdzieś od kogoś usłyszał ,że Banjo było super i pomyślał ,że napisze o "upadku legendy"i już mam gotowego minusa. No chyba tak się nie robi, panie redaktorze .
nie mniej z oceną się z prawie zgadzam( dałbym plusa za multiplayer).Ale z całościowym wydźwiękiem recenzji już nie .
PS.tongue_outrzepraszam za błędy które mogły umknąć mojej uwadze
Obserwuj wątek
    • gregmcrazy Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 06:41
      A jak dla mnie to nawet zbyt wysoka ocena. Ta gra to typowy produkt bundle dla konsoli, jak ta druga, słabsza gra.
    • jurget Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 07:39
      "stylem animacji w stylu Shreka" - ładny potworek.
      Recenzja ogólnie na 3, skupia się na minusach i za mało mówi o rozgrywce.
    • lee_van_dowski Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 10:05
      Po pierwsze nie nazywam się Robert, po drugie ni skreślałem gry na starcie, co zresztą wyraźnie napisałem, zaznaczając, że podoba mi się sam pomysł na odejście od klasycznej platformówki.
    • pagrab Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 10:08
      Pomijając ten wytknięty przez jurgeta potworek stylistyczny (który, swoją drogą, jest częścią mało zrozumiałego fragmentu - czemu zdanie o animacji jest tam nagle wtrącone w środek wypowiedzi o przekładzie gry?), recenzja jest moim zdaniem dobrze napisana.
      Usunąłbym tylko ostatni z minusów w metryczce (Banjo w średniej grze), bo trudno to nazwać wadą tej konkretnej gry. Jej wadą jest to, że jest średnia, a nie to, że jest średnią grą, w której jest lubiany przez wielu bohater.
    • sebbatko Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 10:42
      Niestety nieścisłości w recenzji jest znacznie więcej, niż wytknęli to moi "przedmówcy".

Autor pisze, cytuję: "ogólny brak frajdy wynikający z prowadzenia tego wszystkiego" (chodzi oczywiście o pojazdy. A zaraz potem w podsumowaniu ten aspekt gry został przestawiony in plus. Brak konsekwencji.

Poza tym myślę, że autor w grę pograł może godzinkę i to wszystko. Gra w mniej więcej w połowie robi się bardzo trudna. Trzeba przerabiać niemal każdy pojazd, a gra przestaje się robić "prosta i infantyna", a stanowi już niemałe wyzwanie.

Poza tym stwierdzenie "dziwna fizyka" nie przybliża, ani nie oddala czytelnikowi prawdziwej natury tego aspektu. A wystarczy nieco dłużej pobawić się pojazdami by stwierdzić, że jest pod tym względem Nuts and Bolts jest jedną z najbardziej dopracowanych gier na Xboxa 360.

Myślę, że kolejne recenzje spod pióra pana Lewandowskiego będą lepiej przemyślane i dopracowane. Czego jemu i sobie życzę.
    • sebbatko Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 10:45
      ... a niemożność edycji swojego własnego komentarza to już lepiej przemilczę.
    • lee_van_dowski Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 10:54
      Na plus jest budowanie pojazdów, co mi się akurat podoba. Prowadzenie ich już mi frajdy nie dostarczało. To chyba jednak różnica?
    • ryba.co.rysuje Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 14:33
      "Podobnie jak niepokoiła mnie nie najwyższa forma Rare, które jakoś nie może odnaleźć się na Xboksie" . Bardzo sobie cenię, w ramach popołudniowych wesołości, tego typu memy. Ktoś kiedyś beknął taką bzdurkę, ktoś podchwycił i mem poszedł w świat. Jak widać, nawet recenzenci mojego ulubionego, lokalnego bloga o grach cierpią na braki w temacie "własne zdanie". Więcej jaj na przyszłość życzę.
    • ryslaw Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 15:34
      jedno pytanie - w którym miejscu wspomniana polska wersja Fable 2 jest znakomita? Bo szczerze mówiąc słyszałem raczej zupełnie odwrotne opinie.
    • ryslaw Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 15:36
      A, jeszcze jedna sprawa. Wyszła poprawka zmieniająca czcionkę, więc nie robiłbym z tego problemu takiego.
    • buster.dogg Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 18:03
      Czepiacie się faceta. Wytknął podstawowy feler tej gry, czyli, że jest skierowana do wszystkich i do nikogo konkretnie i to jest najważniejsza konkluzja z tej recenzji. Dałbym 3+, ale nic więcej.
    • lee_van_dowski Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 20:06
      Ale ja uważam, że Rare faktycznie nie może się odnaleźć. Jedynie Viva Pinata była dla mnie niewątpliwie znakomitą grą. Co do poprawki, zanim wyszła dawno gra poszła w odstawkę i zupełnie nie mam ochoty do niej wracać. Miło jednak, że to naprawili.
    • evil-vir Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 27.01.09, 20:06
      Mnie demko odstraszylo juz na samym poczatku - pol godzinne tlumaczenie kazdej pierdoly w grze i paskudna grafika skutecznie skreslily BK z mojej listy gier do kupienia. I jak widze slusznie.

Rare, poza kilkoma grami, nigdy mnie nie zachwycalo, jednak sam powrot platformowek nakrecil mnie na ta gre. Skoro to jednak nie jest platformowka, do tego dretwe i brzydkie to olalem.
    • seruch Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 28.01.09, 01:00
      "Wytknął podstawowy feler tej gry, czyli, że jest skierowana do wszystkich i do nikogo konkretnie i to jest najważniejsza konkluzja z tej recenzji"
      A takie LBP to niby do kogo jest skierowane? Mojej siostrzenicy misiek sie spodobal, ona pewnie pogra smile Niestety po recenzji wydaje sie ze autor z gory byl na nie, moze zly dzien? :p
    • screwbalski Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 28.01.09, 11:04
      Rare się skończyło po Kill'em all.

pozdr
    • graczz11233 Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 29.01.09, 22:16
      Ostatni DOBRY produkt rare to NXE...
      ich gry nie przemawiają do mnie.
      Są miłe, ale nudnawe.
      Mimo wszystko w moim osobistym rankingu Banjoo > Viva Pinata
    • pieprzol Re: Recenzja: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 14.03.09, 12:32
      A ja akurat nie znam Banjo z N64 tylko z filmików i mogę coś powiedzieć. Otóż nie jestem specjalnie zdziwiony tym jak bardzo nierówna jest ta gra. Nie chcę tu pisać recki, ale jak dla mnie Rare zgubiło gdzieś serce. Ich gry na X-box'a są po prostu "poprawne" i zrobione zupełnie bez polotu. Na pytanie : jak to możliwe, że twórcy takich hitów jak Donkey Kong, Goldeneye, Perfect Dark ( ver.N64) czy Conkera mogą zrobić taką "pańszczyznę" jak to? Gdzie jest ich serce teraz? hmmm...w Japonii i nazywa się Nintendo. Mówcie co chcecie o Mario czy wii, ale razem z nimi tworzyli gry naprawdę przełomowe. Pewnie dlatego, że Nintendo trzyma swoich twórców gier "za jaja" jeśli chodzi o grywalność i ogólną jakość produktu. Chyba wiedzieli co się święci z Rare w momencie kiedy je sprzedawali. To już nie ta sam firma i tyle. a co do recenzji to nie można pisać, że się w coś nie grało, a później że "Banjo w średniej grze". Przed recenzją należy się choć trochę zapoznać z oryginałem, żeby mieć chociaż ogólne pojęcie w temacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka