Dodaj do ulubionych

Przełomowe gry

• Gość: eL Re: Przełomowe gry IP: 212.76.37.* 02.03.09, 02:08
      stawiając sie po obu stronach barykady zauważyłem coś fajnego: jeśli nie popierasz kominka jesteś idiotą który nie umie czytać ze zrozumieniem. jeśli go popierasz jesteś wstrętnym lizodupem który nie ma prawa przecież mysleć podobnie, na pewno ma w tym wyższy cel przypodobania sie autorowi.
      normalnie piaskownica, i żal tylko że przez takich imbecyli autorzy gier muszą je robić coraz prostsze, bo większosc z was by ich po prostu nie zrozumiala i nie poradzila sobie z nimi w innym przypadku.
    • Gość: łolm! Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 02:53
      przebrnęłam przez wszystkie komentarze. kominku, napisałeś, że z chęcią odpowiesz na wszelakie zarzuty. a zatem? to było dobrych paredziesiąt postów w górę. póki co cisza. przedtem jakiś aktywniejszy byłeś.

lista przełomowych gier => jak rozumiem, będziesz pisał o wszystkich rodzajach gier, jakie istnieją. wszak w każdym rodzaju stosowane są różne ciekawe sztuczki, które potem kopiują następcy - nie tylko w strzelankach. zdecydujmy się, albo lista przełomowych gier, albo przełomowych dla autora strzelanek i jednej niestrzelanki. pierwszy raz stykam się z tekstem autorstwa kominkowego i z przykrością stwierdzam, że raczej ostatni. jeśli poprzednie były równie kiepskie, to następne dobre nie będą. styl pisania i podchodzenia do tematu trudno jest wykorzenić w pewnym wieku...

ps. kiedy autor tekstu na portalu promowanym przez GW i Agorę przyznaje się do swojej niewiedzy (bo nie sprawdził, bo mu się nie chciało) sprowadza swój poziom "dziennikarstwa" do poziomu Faktu i innych tego typu Super Expresów. toż mnie już od podstawówki uczyli, że jeśli o czymś zaczynam pisać pracę, to ma to być sprawdzona praca, taka w której będę ekspertem od danego tematu. a nie "o, dzisiaj popiszę sobie o super grach! no to lecimy, co ja takiego pamiętam z dzieciństwa? erpegi mnie nudziły, bo głupie i dużo czytania, przygodówki beznadziejne bo za mało się zabija, strategiczne okropne, bo trzeba myśleć... hm, już wiem! strzelaniny, to jest to. no i jeszcze przecież taka z samochodem gra była, oo, tak tak, to też było przełomowe". To jest wszak poziom przedszkolaka, o ile wytłumaczymy mu słowo "przełom" i założymy, że w ciągu paru lat życia w cokolwiek grał, prócz "kocham konie" (wink)
    • Gość: eL Re: Przełomowe gry IP: 212.76.37.* 02.03.09, 02:59
      panie łolm, dla takich tumanów jak ty powstał dopisek :"Powyższa lista "przełomowych gier", takich, które wprowadziły rozwiązania powielane później przez innych, jest tylko wierzchołkiem góry lodowej, bo z pewnością znalazłoby się na niej kilkaset innych tytułów. Nie sposób ich tu wszystkich wymienić, ale śmiało zgłaszajcie swoje propozycje."
    • Gość: windykator Re: Przełomowe gry IP: *.chello.pl 02.03.09, 07:04
      Na miejscu Michnika zażądałbym zwrotu kasy za taki badziewny tekst. każdy 14-latek by coś takiego napisał. A tu proszę najpopularniejszy bloger RP i dziennikarz pełną gębą. Zeszmacił się ten zawód.
    • Gość: Silene Re: Przełomowe gry IP: *.elk.mm.pl 02.03.09, 09:19
      @eL
      "panie łolm, dla takich tumanów jak ty powstał dopisek"

Pozwoli pan, panie eL, że przytoczę początek wypowiedzi łolm! (tak, tam jest wykrzyknik), specjalnie dla pana wyróżniając co nieco...
      "PRZEBRNĘŁAM przez wszystkie komentarze"
      Panie eL, to jak jest z tymi tumanami?
      Co do samego tego dopisku... zabawny on jest. Ja bardzo mocno bym się zastanawiała, czy jest możliwe ułożenie listy aż kilkuset gier, w które w ogóle warto byłoby zagrać (oczywiście, nie ma tu mowy o jakichkolwiek pozorach obiektywizmu)... A tu proszę - panu Kominkowi marzy się kilkaset "przełomowych" tytułów. Litości...
    • Gość: Yeehim Re: Przełomowe gry IP: 213.186.70.* 02.03.09, 10:06
      Kominek, a Red Faction z sensownym systemem demolki otoczenia? Pamietam moze nie godziny, ale na pewno polgodziny spedzane na demolowaniu scian w mapie glasshouse i zabawie w gornika by dostac sie na szczyt tegoz glasshousa ;D
    • raffyxxx Re: Przełomowe gry 02.03.09, 10:23
      oj dzieci dzieci,

pamiętacie, Rick Dangerous ;p?
      a może HEX ?
      no to kilka innych LYNX symulator kilku śmigłowców łaził na 386SX!!!
      a Another World ?? piękna grafa wektorowa to był szok i przełom
      idźmy dalej : X-wing !!!

Wolf...

i dopiero wasza era...

• Gość: heh Re: Przełomowe gry IP: 80.246.106.* 02.03.09, 10:46
      "pamiętacie, Rick Dangerous ;p?"

@raffyxxx a jak!! ja bym jeszcze pare gier miedzy wolfensteinem a era dzisiejsza zmiescil. az sie staro poczulem...

a artykul kiepski. z przelomowymi grami to niewiele ma wspolnego.
    • Gość: vann Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 12:15
      @sad
      ,,nie znam ani jednej z tych gier więc się na ich temat nie wypowiem"
      No właśnie wypowiadzasz się na temat o którym nie masz zielonego pojęcia.

,,były wcześniej gry horrory smile"
      Pewnie były, ale co najwyżej były to horrory tekstowe. Tak jak pisałem wcześniej RE jest przełomowy bo wniósł wiele nowych pomysłów do gier. I te pomysły funkcjonują nadal parenaśćie lat później .Dlatego RE jest grą przełomową.

,,natomiast wszelkie residenty i silent hille to dzieci alone in the dark"

Po pierwsze skoro sam zaznaczyłeś, ze w te gry nie grałeś to dlaczego się wypowiadasz na ich temat?
      Po drugie RE czerpał pomysly, ale tylko z filmu Noc żywych trupów. Tak samo SH ktory, z alonem ma tylko tyle wspolnego, ze w obu grach sterujesz ludzikami. Pozatym jak by nie wiedzial to SH1 byl gra, ktora zapoczatkowala istnienie nowego gatunku horroru -horroru psychologicznego.No ale ty w te gry nie grales to skad mozesz wiedziec.

• Gość: eL Re: Przełomowe gry IP: 212.76.37.* 02.03.09, 13:43
      pani Silene smile
      już pani tłumaczę jak to jest z tymi tumanami. ano tak iż dopisek ten w pełni odpowiada na zarzut że wymienione są tam w sumie głównie strzelanki. Oczywiscie tez 'kilkaset' jest swego rodzaju naduzyciem i nie można traktować tego dosłownie.

przecież chodziło bardziej o to żeby czytelnicy zgłaszali swoje, przełomowe dla nich produkcje niż pluli jadem że Komin wymienił kilka gier i się cieszy.
      Ile by ich nie wymienił to zawsze byłoby za mało.
      Ja uważam ten tkst za dobry wstęp do dyskusji czytelników na ten temat - która niestety - dyskusja owa miejsca nie miała..

ode mnie natomiast dodam, że dla mnie swego rodzaju ewolucją było Alone in the dark, w pełni trójwymiarowe, co prawda robione na wektorach ale WOW jaki to był szok smile
      potem była chyba ecstatica czy jakos tak.
      pozdrawiam pani Silene bardzo słonecznie z tego jakże zawistnego antykominkowego miejsca w sieci smile
    • Gość: łolm! Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 14:42
      @eL
      a teraz spójrz na tytuł całego artykułu oraz podtytuł, który powinien krótko streszczać, o czym autor będzie pisał. ani tytuł ani podtytuł nie wyjaśniają, dlaczego będą to same strzelaniny i jedna gra, o której autorowi się przypomniało na sam koniec. toż już przecież byłoby o wiele bardziej fair wobec czytelnika, gdyby Kominek wypisał po jednej, jego zdaniem najlepiej obrazującej przełom, grze z paru rodzajów. albo uczciwie dać tytuł "przełomowe fps-y". otwierając artykuł chyba nawet Ty, drogi eL, myślałeś, że będzie to przegląd ogółu, a nie spojrzenie jednostronne. do tumaństwa się nie poczuwam, ale wkurza mnie, jak autor stosuje chwyt reklamowy po to, żeby mieć jak największą ilość czytelników swojego artykułu. ale ok, pal sześć już nawet sam tytuł. nie denerwują Cię wstawki "nie wiem", "nie znam się", "nie jestem pewny"? te sformułowania przestają drażnić, kiedy w tytule (bądź podtytule) pojawia się słówko "subiektywny". artykuł o subiektywnym przeglądzie przełomowych gier = autor pisze tylko o tym, czego doświadczał sam (+ ewentualnie jakieś zasłyszane, przeczytane historie). ale artykuł o przełomowych grach = autor ma obcykane na lewo i prawo, co było pierwsze gdzie i jaki wpływ miało na następne pozycje z tego, bądź podobnego gatunku.

posłużę się tu Twoim słowem: Tumaństwem jest nie widzieć tego i bezkrytycznie podchodzić do wszystkiego, co Ci podają pod nos.

tekst byłby ok, gdyby autor pofatygował się wreszcie i uwzględnił uwagi czytelników. cała dyskusja zakończyłaby się w momencie zmiany tytułu na mówiący o tym, co się w artykule znajduje.

ps. dla mnie osobiście przełomem był morrowind ze względu na otwartość świata i praktycznie nieograniczone możliwości przemieszczania się. eL, widzisz różnicę? "dla mnie osobiście" a "ogólnie i nadrzędnie dla wszystkich", co sugeruje tytuł?
    • Gość: łolm! Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 14:49
      "Wiele gier określano mianem ponadczasowych lub przełomowych. Do tych pierwszych zaliczamy tytuły, które nigdy się nie starzeją, do tych drugich zaś - takie, które w mniej lub bardziej istotnych elementach, wyznaczały kierunek rozwoju danego gatunku." -> danego gatunku! gdzie w tytule jest nawiązanie do konkretnego gatunku gier? jakbym wiedziała, że będzie o samych fps-ach, to bym nawet nie otwierała linka. ale tytuł sam zachęca. równie dobrze restauracja mogłaby się nazywać "smaki świata" i w menu byłoby tylko żarcie typowo węgierskie. albo antologia "największe dzieła literackie" a w środku same komedie, jakby innych gatunków nie było.
    • Gość: biboo Re: Przełomowe gry IP: *.static.maxnet.net.pl 02.03.09, 20:46
      @kominek : różne wypowiedzi

przestań obrażać czytelników, nie jesteśmy w stanie czytać w twoich myślach, tytuł i wstęp do artykułu odnosi się do OGÓŁU gier, a przykłady ograniczasz do FPS. Więc nie pie.dol, że nie jest to artykuł o FPS i że nie potrafimy czytać lecz tylko oglądamy screeny. Przepraszam wszystkich za język, ale obawiałem się, że autor artykułu może mnie źle zrozumieć...
    • nessie-jp Przełomowe gry 02.03.09, 21:09
      No kurczę, jeszcze chwilę i ten flejmłor przebije naszego rekordowego flejmłora
      konsolowo-pecetowego, który stoczył się do poziomu walki między zwolennikami
      szuszarek kondensacyjnych i sznurków do wieszania prania... big_grin
    • Gość: dobranockoa Re: Przełomowe gry IP: *.chelm.mm.pl 02.03.09, 22:32
      vann resident jest duchowym dzieckiem alone in the dark... to ta gra była pierwsza tego typu... w abandonii moze jeszcze znajdziesz. sprawdz a potem sie czepiaj
    • Gość: gosc Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 00:13
      jak sie dzieciak nie znasz to sie nie odzywaj bo to co tu żeś nabazgrolił za artykuła to białko w oczach ścina...
    • Gość: vann Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 10:23
      Qdobranocka
      Ja się czepiam? Radzę poczytać wcześniejsze wypowiedzi, a swoje zdanie o RE podtrzymuje. Powiedz mi co takiego zerżnął RE z Alone że jest jego duchowym następcą. Wskaż mi te miejsca w których twórcy residenta inspirowali się alonem. Bo wiesz pojęcie ,,duchowy następca" wydaje się mi zbyt rozległe i wszystko można podciągnąć pod ten termin. Poza tym dyskusja nie toczy się o to kto jest czyim duchowym następcą tylko czy RE jest grą przełomową, a taką bez wątpienia jest.
      • zielonyrav Re: Przełomowe gry 03.03.09, 10:35
        a pamięta ktoś taką gierkę jak Lotus

a może Worms na Amidze, jedna dyskietka a miesiącami graliśmy smile
    • Gość: vann Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 10:27
      Zapytam jeszcze, czy Alone 5 nie poszedł w stronę RE4. Bo moim zdaniem trochę z tej gry pomysłów zaczerpnięto.
    • Gość: bbhb Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 10:53
      seria DIABLO !!!! najlepsza gra jaka kiedykowiek powstała
    • Gość: Manche Re: Przełomowe gry IP: *.router.finemedia.pl 06.04.09, 18:06
      Czemu takie ograniczenie do gatunku FPS (prawie wszystkie) i w dodatku skupienie się na elemencie tak nieważnym jak grafika?

Gdzie seria Silent Hill (zwłaszcza 2 z najlepszym istniejącym systemem alternatywnych zakończeń jaki kiedykolwiek powstał), MGS, Planescape: Torment? Fabuła (i muzyka) ponad wszystko smile
    • Gość: FAN Re: Przełomowe gry IP: 91.198.179.* 07.04.09, 11:16
      a Resident Evil, a Sensible word of socer
      Hmmm??

To nie były przełomowe gry??
    • Gość: carmacreturn Re: Przełomowe gry IP: *.4.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.04.09, 14:07
      żenujący artykuł, jest mi wstyd za kogoś kto przyznaje się, że grał nie używając myszki w quake, osoba pisząca toto nie ma zielonego pojęcia o grach komputerowych, szkoda tylko, że trafia się na takie wypociny prosto z portalu gazeta.pl
    • Gość: Gość Re: Przełomowe gry IP: 78.8.254.* 15.04.09, 10:45
      @babka z marsa: Tak, to byl terminator: future shock, i to prawda ze byly wczesniej inne gry z full 3d przeciwnikami, ale zazwyczaj byly to nieruchome obiekty (nie poruszaly swoimi elementami). Terminator - byl pierwsza fpp z w pelni 3d przeciwnikami. Wogule nie rozumiem czemu tej gry tam nie ma? Gra byla przelomowa pod wieloma wzgledami: wspomniane 3d, ciekawa fabula, niesamowity klimat, konkretne misje z wyznaczonymi celami, gdzie nie wystarczy przejsc od punktu A do B. Mozna bylo wchodzic do budynkow. To byla chyba tez pierwsza gra FPP w ktorej mozliwe bylo poprowadzenie pojazdow: samochodu z dzialkiem na dachu, oraz statku latajacego!!
    • Gość: Flux Re: Przełomowe gry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 21:19
      Flux jest najbardziej przełomowy, bo:

ZRYWA z wurtualnym grzeszeniem
      WPROWADZA standardowy format WRL/X3DV/X3D

mediamachines.wordpress.com/flux-player-and-flux-studio/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka