Dodaj do ulubionych

Powrót Króla?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 17:02
powrót króla SEX jest jak najbardziej możliwy big_grin więc po co zbędne dywagacje?
Obserwuj wątek
    • martrzyk Re: Powrót Króla? 11.03.09, 17:10
      Radku, na jakim ty poziomie grales w tego dowa? big_grin I leciales na przestrzal zeby tylko dorwac sie do bossa? Ze ci misja 20 minut zlazila. Ajaj. Ja na najwyzszym poziomie zeby mape wyczyscic i pozbyc sie bossa, to jakies 30-60min. A co do kupna kompa.. znacie sie na tym przeciez troche! Nikt ci nei kazde kupowac kompa sygnowanego FEAR czy fc2 czy cos tam innego.. poskladaj z czesci zakupionych za 2tysiace powinienes poskladac spokojnie cos co bedzie sobie radzilo dobrze albo bardzo dobrze z nowymi grami!

Zaraz ktos pewno wyskoczy ze konsola tansza.. jasne ze tak wink poki sie pojdziemy do sklepu po 4 gry..Wtedy wszystko sie zrowna.. A jak jestes nie przekonany.. zawsze mozna probowac zlozyc niskobudzetowke, ktora moze nie wyssie 1600 full, ale pozwoli pograc 1280 med/high smile
    • Gość: matek Re: Powrót Króla? IP: *.itcomp.pl 11.03.09, 17:12
      Kup sobie nowy komp ja tak robie brakuje mi dwóch części. Ale ja to robie dla:UT3,AC,NFS UNDERCOVER (bo mi sie cina ),
    • Gość: marek Re: Powrót Króla? IP: *.chello.pl 11.03.09, 17:15
      Złóż go sobie na esc. pl Tanio wychodzi i będziesz miał swoją wymarzoną konfigurację.
    • Gość: gary_joiner Re: Powrót Króla? IP: 94.254.153.* 11.03.09, 17:16
      "Trzecią rzeczą, która mnie pozytywnie zaskoczyła to długość i zróżnicowanie misji. DoW2 to w końcu odpowiednia gra na moje styrane pracą oczy. Żadna z misji nie trwała dłużej niż 20 minut. Żadna mi się nie znudziła. W każdej pojawiał się nowy element rozgrywki, nowy bohater lub nowy problem do rozwiązania."

Radku, nie popełniaj błędów redakcyjnego kolegi Krzysztofa i dodaj, że grałeś zaledwie w kilka pierwszych misji kampanii. Istotne to o tyle, że w późniejszych misjach nie pojawia się NIC nowego. Ja wiem, że to frywolny art a nie recenzja, ale nie wypada tak mydlić oczu czytelnikom.
    • Gość: matek Re: Powrót Króla? IP: *.itcomp.pl 11.03.09, 17:19
      Jaki chcesz mieć komp średni czy bardzo dobry wszystko zależy ile przeznaczysz kasy na procesor i karte graficzną ja będę miał ATI RADEON 4850
    • ratheal Re: Powrót Króla? 11.03.09, 17:23
      I tak byłeś fanem Xsa, a praktycznie wszystkie tytuły prędzej czy później są wydawane na PCta (no i oczywiście dodatkowo exclusivy PCtowe no i multiplatformy z sony). dodatkowo kto powiedział, ze nie można go podłączyć do TV smile
    • Gość: matek Re: Powrót Króla? IP: *.itcomp.pl 11.03.09, 17:29
      Nie zgadzam sie z ratheal ponieważ do komputera po 3-ech latach trzeba dokupić karte ja miałę pecha i musze kupować nowy komputer bo agp a 4850 to PCI-E a xbox do jednorazowy zakup a potem tylko gry i witaj Halo
    • slawomir.serafin Re: Powrót Króla? 11.03.09, 17:34
      Istotne to o tyle, że w późniejszych misjach nie pojawia się NIC nowego. Ja wiem, że to frywolny art a nie recenzja, ale nie wypada tak mydlić oczu czytelnikom.

-----

pojawia się, ale niewiele - obrona Kuźni jest świetna, szkoda, że mało jest takich przemyślanych misji. Co nie zmienia faktu, że nawet mimo powtarzalności przeszedłem całą kampanię jednym tchem, bo wolę takie schematy, niż za każdym razem "zbuduj bazę, wyślij robotników do lasu, opracuj technologie, wyszkól armię, przejdź do bazy wroga i ją rozwal".
    • martrzyk Re: Powrót Króla? 11.03.09, 17:35
      matek, ale dodaj ze placisz 2 do 3x wiecej za gry.. 100zl a 250 to 150zl roznicy tak? Ok zaplace za pcta wiecej.. ale jesli kupuje 10 gier rocznie(to nie jest jakas ogromna liczba) to daje 1500zl! powiedzmy ze PC kosztowalo 2k, ps3 kolo 1500. 1000zl to ty kolego spokojnie zmodyfikujesz raz w roku komputer.
    • Gość: truten_org Powrót Króla? IP: *.icpnet.pl 11.03.09, 17:35
      Ja tam mam swoje zdanie. Sama konsola to za mało, jeśli ktoś lubi strategie, przygodówki, cRPG, to bez PCeta może zapomnieć o tych gatunkach, chyba, ze mówimy o strategiach "pociesznych" takich jak CivRev na przykład i RPG ze znakiem "j" zmiast "c". Jeśli kupię konsolę, to będzie uzupełnieniem PC, a nie zamiennikiem.
    • ratheal Re: Powrót Króla? 11.03.09, 17:36
      3 lata temu pci-e było już standartem smile I wiem, że 4850 to pcie bo sam mam taką :p karta na te 3 lata kosztuje ok 600-700zł, za takie PS3 zapłacisz 3x tyle, więc wychdzą z tego 3 karty więc 9 lat, tylko, że rozłożone w ratach smile (Xbox porządniejszy też kosztuje tysiak więc 6 lat) a wtedy już kolejna generacja konsol smile Ale komputer to nie sama grafika, ale z to tez nie sama platforma do gier tylko dzisiątek innych rzeczy.
    • Gość: XYZ Re: Powrót Króla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 17:40
      Bez przesady, dobrze skonfigurowany PC specjalnie drogi nie jest. ale zawsze można zaczekać na wzrost wartości złotówki (dziś idzie idzie w góre ;D ) i kupić taniej ;P
    • Gość: gary_joiner Re: Powrót Króla? IP: 94.254.153.* 11.03.09, 17:46
      "pojawia się, ale niewiele - obrona Kuźni jest świetna, szkoda, że mało jest takich przemyślanych misji."

Zgoda Sławku. Tylko, że na trzy czy cztery przemyślane misje fabularne przypada około 20 misji "zabij bosa" i około 10 misji "obroń budynek".

" Co nie zmienia faktu, że nawet mimo powtarzalności przeszedłem całą kampanię jednym tchem, bo wolę takie schematy, niż za każdym razem "zbuduj bazę, wyślij robotników do lasu, opracuj technologie, wyszkól armię, przejdź do bazy wroga i ją rozwal"

Ale co to za porównanie? Bo wygląda tak jakbyś udowadniał, że DOW2 jest lepszy od Dune2 czy Warcrafta, bo RTSowe kampanie wyglądały tak jak je opisujesz kilkanaście lat temu. Może porównajmy DOW2 z czymś współczesnym? Na przykład Red Alert 3? Przerywniki filmowe, możliwość wyboru frakcji, różnorodność jednostek, fabuła, zróżnicowane cele misji?
    • Gość: matek Re: Powrót Króla? IP: *.itcomp.pl 11.03.09, 17:46
      Martrzyk-dobra karta ok 700zł a jeśli wymyślą coś lepszego od PCI-E i wprowadzą to do gier to zakup nowego kompa gotowy i 2000 zl lub 3000 zl idzie do dystrybutora części komputerowych a konsola prznośna lub ewentualnie stacjonarna to dobrzy wybór a pieniądze za gry ci się zwrócą bo xbox ten sam a gry coraz lepsze a PC to coraz lepszy ,droższy a gry minimalnie sie zmieniają .Też zgadzam sie "truten_org , ale komputr zchodzi na dalszy plan gdy w domu jest xbox
    • martrzyk Re: Powrót Króla? 11.03.09, 17:59
      matek, nie zgodze sie.. Wprowadza cos szybszego niz PCI-E i bedzie cie czekac zmiana plyty glownej. Liczac ze zostaje ci 300zl co roku powiedzmy raz na 3 lata zmienia system(co sie mija z prawda..) masz 900zl na plyte glowna. A sprzet komputerowy wcale drozszy nie jest niz byl, wrecz tanieje. Jasne ze to nie to gdy ja chcialem jeszcze 3dfxa kupic za 1000zl, a wsumie nie tak dlugi czas pozniej za 400zl kupilem GF2, a te karty maja sie do siebie nijak. Ale producenci kart walcza o klienta teraz.. i to bardzo. High end bedzie drogi jak byl.. ale srednie karty ktore wcale tak bardzo nei odbiegaja to walsnie te twoje 700zl. I to raz na 1.5 roku do 2. a nei co roku. I ja nie mowie ze konsola to zlo.. bo tak nie jest. Ale jednak twierdzenie ze konsola jest na lata i dlatego jest tak wiele lepsza niz PC, jest glupie. Jest wiele innych zalet a nie pseudo zalet konsolii nad blaszakiem.
    • slawomir.serafin Re: Powrót Króla? 11.03.09, 18:11
      Może porównajmy DOW2 z czymś współczesnym? Na przykład Red Alert 3?

----

a jakie masz na myśli porównanie? RA3 nawet nie chciało mi się kijem tykać. Been there done that. Sorry, ale jeśli dany RTS nie robi czegoś w nowy sposób vide Company of Heroes, World in Conflict czy Dawn of War 2, to ja nawet nie próbuje w niego grać. Wciskam wszystko jak leci Pawłowi, te wszystkie Red Alerty, Codename Panzers i całą resztę. Niedobrze robi mi się na samą myśl, żebym miał jeszcze raz grać w to samo - a one wszystkie są takie same.
    • Gość: gary_joiner Re: Powrót Króla? IP: 94.254.153.* 11.03.09, 18:24
      "a jakie masz na myśli porównanie? RA3 nawet nie chciało mi się kijem tykać. Been there done that. Sorry, ale jeśli dany RTS nie robi czegoś w nowy sposób vide Company of Heroes, World in Conflict czy Dawn of War 2, to ja nawet nie próbuje w niego grać. Wciskam wszystko jak leci Pawłowi, te wszystkie Red Alerty, Codename Panzers i całą resztę. Niedobrze robi mi się na samą myśl, żebym miał jeszcze raz grać w to samo - a one wszystkie są takie same."

A mnie się chciało tykać RA3. Gra owszem czerpie z utartych schematów ale i wnosi trochę do gatunku. Daje możliwość rozgrywania kampanii w trybie dwuosobowym i czyni ze zbiorników wodnych pełnoprawny obszar działań wojennych. Co nowego wnosi DOW2? To wszystko też już było, choć w innej konfiguracji. Mechanika walki - CoH, styl rozgrywki - dowolny h'n's, space marines z elementami rpg - Chaos Gate.

DOW2 to w singlu to nawet nie RTS, bo ze strategią niewiele ma wspólnego. Nie jest to RTT, bo prawdziwe RTT to Myth czy bitwy w Total War. DOW2 w singlu to zręcznościówka, całkiem przyjemna jeżeli ktoś ma ochotę sobie poklikać i podziwiać animacje. Jeżeli ktoś lubi planować, myśleć i kombinować to gra ma niewiele do zaoferowania.

Sławku, może czas przerzucić się na konsolę? wink

• slawomir.serafin Re: Powrót Króla? 11.03.09, 19:23
      Daje możliwość rozgrywania kampanii w trybie dwuosobowym i czyni ze zbiorników wodnych pełnoprawny obszar działań wojennych.

-----

kampania co-op jest też w DoW2. A jeżeli przypisujesz RA3 zaletę przeniesienia działań wojennych na wodę, to chyba w Supreme Commander nie grałeś smile

To wszystko też już było, choć w innej konfiguracji. Mechanika walki - CoH, styl rozgrywki - dowolny h'n's, space marines z elementami rpg - Chaos Gate.

-----

a widzisz, to wszystko było, ale w innej konfiguracji. A RA3 to jest też coś, co już było i na dodatek w tej samej konfiguracji jak dawniej.

DOW2 w singlu to zręcznościówka, całkiem przyjemna jeżeli ktoś ma ochotę sobie poklikać i podziwiać animacje. Jeżeli ktoś lubi planować, myśleć i kombinować to gra ma niewiele do zaoferowania.

-----

każdy RTS w singlu to prosta zręcznościówka. Chcesz planować, myśleć, kombinować? To zagraj w Panzer Campaigns '44 Market Garden. Albo w War in the Pacific 1939-1945. Albo od biedy w jakiś Close Combat czy Combat Mission, ale tam jest skala taktyczna tylko. Nie ma RTSa, który oferuje planowanie, myślenie i kombinowanie na przyzwoitym poziomie, to wszystko są tępe zręcznościówki, które polegają na powielaniu tych samych taktyk i tych samych schematów, nawet w multi.

DOW2 to w singlu to nawet nie RTS, bo ze strategią niewiele ma wspólnego.

-----

Nie ma RTSa który miałby cokolwiek wspólnego ze strategią smile Z wyjątkiem Europy Universalis smile
    • slawomir.serafin Re: Powrót Króla? 11.03.09, 19:27
      Sławku, może czas przerzucić się na konsolę? wink

----

Gary Joiner, może czas przerzucić się na konsolę? smile Tobie przecież się podoba infantylny, tęczowo-kolorowy, żenujący, wysokobudżetowy sequel, który jest nie tylko identyczny jak dwaj jego poprzednicy ale i wszystkie pozostałe RTSy od Dune 2 licząc smile
    • Gość: HailToTheKing Re: Powrót Króla? IP: *.acn.waw.pl 11.03.09, 20:07
      A już myślałem, że coś o Duke'u będzie big_grin
    • mis_iu Re: Powrót Króla? 11.03.09, 20:18
      Powiem tyle: on nie musiał wracać ;P.

"Wydawać kupę kasy na sprzęt" - nie taką kupę jak się niektórym zdaje smile. Czy kupić? Wszystko zależy od Twoich preferencji. Jeśli ciągle ciągną Cie stricte PC-towe tytuły (gatunki?) to zawsze warto. Poza tym w 1/2 konsolowych gier i na PieCu zagrasz a... zapłacisz za nie 2x mniej. No i pada oraz TV podłączyć możesz zawsze - różnicy nie poczujesz ;D. Zakup się zwróci. No chyba, że gry multi, strategie "poważniejsze" (nie mówię tu o DoW2 ;P), 100% cRPGi, przygodówki itd. jednak interesują Cię w drobnym ułamku... Warto też spojrzeć na to w ile osób mieszkasz, ile z tych osób gra, ile masz telewizorów itd. Druga maszynka do grania nigdy nie zginie ;P.

• Gość: gary_joiner Re: Powrót Króla? IP: 94.254.172.* 11.03.09, 21:27
      "kampania co-op jest też w DoW2. A jeżeli przypisujesz RA3 zaletę przeniesienia działań wojennych na wodę, to chyba w Supreme Commander nie grałeś smile"

Tak, ale w RA3 była jako pierwsza i została lepiej rozwiązana. Rozmawialiśmy o nowościach. Grałem w SC, ale dawno i niezbyt entuzjastycznie, więc uwierzę Ci na słowo.

"a widzisz, to wszystko było, ale w innej konfiguracji. A RA3 to jest też coś, co już było i na dodatek w tej samej konfiguracji jak dawniej. "

Jedni wolą odgrzewane schabowe, inni świeżą sojową papkę...

"każdy RTS w singlu to prosta zręcznościówka. Chcesz planować, myśleć, kombinować? To zagraj w Panzer Campaigns '44 Market Garden. Albo w War in the Pacific 1939-1945. Albo od biedy w jakiś Close Combat czy Combat Mission, ale tam jest skala taktyczna tylko. Nie ma RTSa, który oferuje planowanie, myślenie i kombinowanie na przyzwoitym poziomie, to wszystko są tępe zręcznościówki, które polegają na powielaniu tych samych taktyk i tych samych schematów, nawet w multi."

Skąd wiesz? Przecież nie grywasz w nowe RTSy tylko oddajesz je Pawłowi. Oczywiście nie zamierzam dyskutować z faktem, że zręczność jest głównym wymogiem jaki stawiają graczowi RTSy. Niektóre jednak oprócz zręczności wymagają chociaż odrobiny pomyślunku. Postawić rafinerię czy lepiej baraki? Szykować się na rusha czy inwestować w technologię? Atakować z wody, ziemi czy powietrza? DOW2 pomyślunku nie wymaga prawie wcale.

"Nie ma RTSa który miałby cokolwiek wspólnego ze strategią smile Z wyjątkiem Europy Universalis smile"

Bardzo stanowcza opinia. Nie będę z nią dyskutował, bo musielibyśmy zacząć od uzgodnienia definicji strategii, potem zdefiniować RTSa itd. itp. Pozwolę sobie jednak nie do końca się z tobą zgodzić.

"Gary Joiner, może czas przerzucić się na konsolę? smile"

Nie stać mnie, nie jestem współautorem poczytnego bloga o grach komputerowych crying

"Tobie przecież się podoba infantylny"

Nie infantylny tylko kiczowaty. Doceniam kicz, autoironię i zabawę konwencją. Mam nawet na szafie różową plastikową butelkę w kształcie matki boskiej - prosto z Lichenia.

"tęczowo-kolorowy, żenujący"

Świetny argument, wiadomo przecież, że wszystko co kolorowe jest dla dzieci. Prawdziwi mężczyźni ubierają się na czarno i grają w gry, w których mroczni zakonnicy przyszłości walczą z orkami, które co prawda mają problemy z pisownią, ale i tak są wrednymi zielonymi sukinsynami. Prawdziwi mężczyźni są również zażenowani widząc przerywniki z atrakcyjnymi kobietami, wolą oglądać mroczne, powtarzające się kółko, kilkunastosekundowe animacje.

"wysokobudżetowy sequel"

Miażdżąca krytyka, wiadomo przecież, że DOW2 wysokobudżetowym sequelem nie jest.

"który jest nie tylko identyczny jak dwaj jego poprzednicy ale i wszystkie pozostałe RTSy od Dune 2 licząc smile "

Ponownie, skąd ty to możesz wiedzieć? Przecież nie grałeś. Zabawne, że wspominasz o Dune 2 w tym kontekście, bo akurat DOW2 całkiem do niego blisko. Strategiczna mapa, identyczne misje... Tylko, że w Dune 2 można było wybrać sobie stronę konfliktu sad

• Gość: Tran Re: Powrót Króla? IP: *.acn.waw.pl 11.03.09, 21:40
      Powiem z prespektywy czlowieka ktory ledwo rusza najnowsze gry (GF 6600GT, 1GB ramu, AMD 3200+). I ciulam na nowy. Choc czasu coraz mniej na granie, to mysle ze warto. Bo nic nie daje takiej przyjemnosci jak granie w gry wymagajace. Multiplayer? Jesli tylko sie da. Jestem weteranem Wolf: ET (sie pochwale ze nawet adminowalem na publicznych serwerach gamesmajor.co tongue_out ) i brak mi dobrej strzelanki wymagajacej nie tylko dobrej celnosci ale dobrego wspolgrania z druzyna oraz taktycznego podejscia. Polecam tez open bete Battle Forge - tryb multiplayer potrafi byc wyjatkowo wymagajacy.

I nie mart sie przegrywaniem. Najwazniejsze przy wygrywaniu to opanowanie. Chlodna kalkulacja zyskow i strat oraz oczekiwanie na bledy przeciwnika. Im wiecej nerwow podczas gry tym mniej z niej przyjemnosci i mniejsze szanse na wygrana. Zastosuj sie do moich rad, dorzuc do tego troche cierpliwosci, a juz niedlugo bedziemy czytac wpis o tytule "Krol powrocil" wink
    • furry Re: Powrót Króla? 11.03.09, 22:29
      Hehe... ja wiedziałem że tak będzie.

Też się przed Gwiazdką zabierałem, żeby kupić z koleżką składkowego xboxa, sprawa rozbiła się o brak telewizora smile

W styczniu już zdrowo wyposzczony kupiłem za ~1kPLN takie minipc (Dual Core), jeszcze kartę dokupię i huzia! Bo się parę gierek zestarzało, a ja ich na oczy nie widziałem (Wiedźmin!)

A xboxa kupię, jak Duke Nukem Forever na niego wyjdzie. Słowo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka