Dodaj do ulubionych

GDC09: OnLive w akcji!

25.03.09, 12:13
Niesamowite...Mogą okiełznac moc podzespołów pc na tej samej zasadzie co w konsoli czyli w zamkniętej architekturze, bo przecież gramy na tak naprawdę jednej konfiguracji przepotężenej maszyny, a właściwie wielu takich samych maszyn pc. To już nie chodzi o Crysisa w pełnych detalach ale o dużo większe rzeczy. Oczywiście w niedalekiej przyszłości smile
Obserwuj wątek
    • neozeo Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 12:41
      Wspaniałe! Szkoda, że obejmuje to tylko gry na PC, ale z drugiej strony, jeżeli usługa odniesie sukces komercyjny, to PC przeżyje swoją drugą młodość jako platforma do gier smile Bardzo mi się podoba!
    • djfurio Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 12:48
      Gier na pc też w sumie nie brakuje, a pamiętajmy, że niektórzy ważni developerzy już zapowiedzieli wsparcie dla tego produktu .Gry będą pisane specjalnie pod kompa, który je obsługuje więc nie będzie potrzeby dostosowywania ich do konfiguracji sprzętowej gracza, to oznacza że dostaniemy nową jakość w grach video, skoro standardem będzie sprzęt za setki tysięcy dolców stojący gdzieś w gmachu firmy On Live
    • corfix Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 12:56
      Jak juz pisalem we wczesniejszym komentarzu cala idea jest jak najbardziej realna. Korzenie siegaja lat 80, kiedy popularne (chocby na polskich uczelniach!) byly tzw. terminale, czyli komputer PC skladajacy sie z podstawowych komponentow (monitor, klawiatura, plyta glowna, karta sieciowa) laczacy sie z serwerem, na ktorym pracowal uzytkownik.
      Pozwalalo to bardzo tanim kosztem wspoldzielic jeden serwer pomiedzy wielu uzytkownikow.

Czasy sie zmieniaja, ale idea pozostaje ta sama.
      Przy zastosowaniu platform serwerowych i przetwarzania rozproszonego jedna maszyna bedzie w stanie obsluzyc kilku(-nastu) uzytkownikow w pelni korzystajacych ze swoich uslug.

Na codzien takie rozwiazania stosuje sie przy renderingu grafiki 3D czy przy serwisach WWW (chocby youtube czy google!).

W czasach, gdy 10Mb lacze mozna dostac w cenie 120zl brutto takie rozwiazanie jest jak najbardziej realne!
    • hiki1337 Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 12:57
      A wszystkie te niesamowite efekty będziemy oglądać przy youtubowej kompresji z pixelami przy większym ruchu big_grin

Jestem sceptycznie nastawiony ale równocześnie bardzo ciekawy. Na pewno przetestuje.
    • goostleek Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 13:03
      Przy 6MB/s można swobodnie przełączyć YT na jakość HD i spokojnie oglądać, więc nie wiem w czym problem...
    • slizgi Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 13:05
      no tak, tylko już widzę tą usługę w wersji PL, nawet nie mamy pełnego polskiego PSN, o XBL nie wspomnę, po mimo że jest polska siedziba M$ i Sony, a co z cenami, też w ? albo $ jak na steeamie, co z lokalizacją tytułów, edycje kolekcjonerskie? A co na to nVidia, ATI, Intel i AMD, ci wszyscy którzy zarabiają, na sprzęcie który kupują gracze, źle się dzieje ...
    • corfix Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 13:06
      Chcialbym zwrocic uwage na jeszcze jeden aspekt - dzieki zintegrowanej platformie gracz bedzie mogl grac w gre dokladnie tak jak chcial tego producent, zawsze najnowszy DX, nowe akceleratory Phys-X, czy co tam jeszcze wymysla producencie sprzetu komputerowego.

Producenci gier sa (powinni byc!) bardzo zainteresowani tego typu rozwiazaniami poniewaz niemal calkowicie eliminuja proces piractwa, a jednoczesnie dzieki systemowi OnDemand zniknie problem (tak, dla developera jest to dodatkowe zadanie, a tym samym dodatkowe koszta) produkcji dem. Dzieki OnLive kazdy bedzie mogl dokonac mikroplatnosci i przez godzine/dzien/tydzien pograc w kazda gre, czerpiac przyjemnosc z jej pelnej funkcjonalnosci.

Czy to oznacza, ze producenci sprzetu beda musieli zamknac interes? Z pewnoscia nie. Wiem, ze dla wielu czytelnikow bedzie to ogromnym zaskoczeniem, ale swiat komputerow nie obraca sie wcale wokol gier.
      Dodatkowo wydaje mi sie, ze (pomijajac usluge OnDemand) abonament OnLive bedzie relatywnie wysoki, a zdalne granie bedzie obarczone pewnymi niedogodnosciami, ktore sprawia, ze czesc uzytkownikow nadal bedzie inwestowac w sprzet do grania i same gry.

Ciekawym przykladem moze byc tutaj usluga QuakeLive, ktora rowniez oferuje pewien system centralizacji. O ile dla wiekszosci uzytkownikow jest to bardzo wygodne, o tyle zaawansowani gracze narzekaja na brak mozliwosci postawienia wlasnego serwera, albo dodania wlasnego dodatku do gry.
    • corfix Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 13:21
      @hiki/goostleek

To o czym piszecie (YouTube) nie ma nic wspolnego z wielkoscia, a z zastosowanym kodekiem. Format HD na stronie YT oznacza jedynie wykorzystanie h.264, ktory przy tej samej wielkosci pliku oferuje o wiele lepsza jakosc. Niestety kosztem obciazenia procesora klienta, ktory to musi ten format odkodowac.

Pasmo 6Mbs, o ktorym piszesz pozwala (przy dobrym polaczeniu) ogladac na zywo nieskompresowany film DVD.
      Tak, to 4Gb w przeciagu 90 minut!

Zanim zaczniecie rozkladac rece w rozpaczy sprobujcie poswiecic nieco czasu i zapoznac sie blizej z tematem. smile
    • goostleek Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 13:34
      Przed napisaniem mojego posta zapoznałem się z tematem. I nie rozpaczam lecz wierzę tym panom.
    • goostleek Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 13:40
      Generalnie, chodzi mi o to, iż już dzisiaj możliwe jest uzyskanie takiej wysokiej jakości przy zachowaniu istniejących, ogólnie dostępnych przepustowości łącz, nie mówiąc już o tym co będzie jutro.
    • janci0 Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 13:47
      Nadal "egzotyka" smile
      Nie wiem dlaczego się tak podniecacie - usługi terminalowe podbijają teraz rynek gier, ale wierzcie mi, zamiast lukrowanego tortu, na końcu otrzymamy zgniłą śliwkę.
      I to nie jest przyszłość, jak niektórzy "wizjonerzy" myślą - komputery są coraz tańsze, a nie co raz droższe. Przeciętna komórka potrafi teraz więcej niż niejeden komputer sprzed kilku lat. Zresztą ta oferta będzie ograniczona terytorialnie, i to ostro. Z opóźnieniami nie ma żartów, a prędkości światła jeszcze nie przekroczyliśmy.
    • corfix Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 14:30
      @janci0

Sprzet staje sie coraz tanszy, ale z drugiej strony podnosi sie tez caly czas poprzeczka. Nowosci nadal sa drogie.
      Komputer za dwie srednie krajowe brutto, kupiony rok temu nie nadaje sie juz do grania w najnowsze produkcje.

Oczywiscie, ze z opoznieniami nie ma zartow, ale nawet jesli OnLive bedzie oferowalo swoje uslugi jedynie w Stanach przypomnij sobie prosze, ze jeszcze niedawno pol Polski gralo w WoW na amerykanskich serwerach. Opoznienie oczywiscie wystepowalo, ale dla wielu bylo w pelni akceptowalne.

Osoby, ktore nie dowierzaja w realnosc tego przedswiewziecia proponuje zainstalowanie aplikacji VNC na drugim komputerze i obejrzenie na wlasne oczy jak to naprawde dziala. smile
    • wugie.ben Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 14:45
      Brzmi świetnie, ale w zasadzie na jakiej zasadzie to ma działać ? Jedna jednostka obsłuży wszystkich użytkowników grających na całym świecie ? Jeśli więcej to będą to przecież gigantyczne koszty. Pozostaje jeszcze kwestia lagów, a w zasadzie ich braku. Czy to możliwe ? No i najczarniejszy scenariusz, co jeśli padnie komuś internet albo łącze będzie częściowo zapchane ? Będzie można wtedy pożegnać się z graniem na ten czas.
    • marcin-ka Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 15:25
      Taa... SF, rewolucja... A chodzi przecież o to samo, co zawsze: o wyciągnięcie pieniędzy z cudzej kieszeni. Od dawna wiadomo, że dostarczanie usług jest bardziej lukratywne niż dostarczanie produktów, no więc ktoś w końcu wpadł na pomysł, jak pójść krok dalej w metamorfozie gier z produktu w usługę. Jakie formy płatności przewidują właściciele serwerów: miesięczny abonament czy może stawka minutowa?

Jestem ciekaw rozwoju sytuacji, bo na początku ery informatyzacji w podobny sposób chciano centralizować zasoby obliczeniowe, ale - jak wszyscy wiedzą - historia komputerów potoczyła się w dokładnie przeciwnym kierunku...
    • janci0 Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 15:30
      @corfix - Zdaję sobię sprawę z VNC, ale nadal w przypadku gier opóźnienia są dużo bardziej istotne. I nie chodzi przecież tu o (x)RPG, tylko np. Burnout (z oferty). Pomijając kwestie techniczne, mam podobne zdanie jak marcin-ka.
    • kondy.pl Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 18:24
      Wszystko fajnie... tylko z kontrolerami? wiadomo że cI co będą grali na padzie nie dadzą rady z tymi co grają na myszce. Mam nadzieje że jakoś to sensownie rozwiążą.
    • jarek_ka5 Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 18:37
      eno ta prezentacja nie wnosi do tematu nic. Jeden gracz to nie trzeba specjalnego sprzętu na taką prezentację. Jak to będzie chodziło przy dziesiątkach milionów użytkowników to jest pytanie, ograniczenie w postaci parku komputerów, który technicznie to umożliwi, kwestia opóźnień i tego czy sieć wytrzyma to?? dlatego jeszcze przed nimi ogromna droga, ale pomysł dobry.
    • zooltar Re: GDC09: OnLive w akcji! 25.03.09, 18:44
      coraz wiecej znakow na ziemi i na niebie wskazuje na to ze to niezly spoof.
    • screwbalski Re: GDC09: OnLive w akcji! 26.03.09, 09:59
      Nie kumam tych argumentów - a co jak internet padnie. A co jak prąd padnie, a co jak tajfun zdmuchnie, a co jak ufo zrobi inwazje? To chyba równie zasadne pytania.

pozdr
    • corfix Re: GDC09: OnLive w akcji! 26.03.09, 10:39
      @zooltar

Mozesz podac zrodla? Z tego co wiem OnLive pracuje od 2007 roku. W sieci mozna znalezc raport, z ktorego wynika, ze pod koniec 2007 zgromadzili venture capital w wysokosci ca. 16M$ co jak na amerykanski startup nie jest oszalamiajaca suma, ale pozwoliloby im spokojnie zrealizowac w ciagu roku ten projekt.
    • zooltar Re: GDC09: OnLive w akcji! 26.03.09, 13:11
      @corfix - zrodlem jest fizyka, oraz podstawowa wiedza na temat tego jak input lag wplywa na komfort grania.

a oprocz tego ten pan juz w to gral i nie byl zachwycony

www.shacknews.com/featuredarticle.x?id=1090

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka