Gość: cdasger IP: *.chello.pl 15.04.09, 11:56 firaxis? co wydali? troche dziwne podsumowanie, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zyzior Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: *.bsmconsult.com 15.04.09, 12:01 relic, helou? Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 12:15 firaxis? co wydali? ----- a nic w zasadzie. Takie tam gierki, Cywilizację, Railroad Tycoon, Pirates!... nic specjalnego w sumie... @zyzior - ba, Relic! Odpowiedz Link Zgłoś
goku94 Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 12:28 Ojj... Coś czuję, że to będzie najbardziej emocjonujący Deathmatch od czasów edycji RPG xD. A kiedy on będzie? btw. "ich ostatnia czysto piecykowa gra to drugi Baldur's Gate." - A co z Neverwinterem? Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 12:31 @goku94 - damn, faktycznie, NWN a GCDC zacznie się w poniedziałek, jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
mis_iu Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 12:45 Z bardziej współczesnych, 100% (lub 90% ) PCtowych developerów wg mnie brakuje właśnie Stardock, ale i jeszcze Paradox czy chociażby Creative Assembly. Relic też chyba nieźle przędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GeO Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: 213.186.70.* 15.04.09, 12:46 Volition! Czy jak to sie pisalo... Panowie od Freespace! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BabciaTosia Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: 86.47.138.* 15.04.09, 13:14 no zapomnieli o City naszej rodzimej firmie ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zio0m Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: 93.179.226.* 15.04.09, 13:22 a Rockstar ? Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 13:31 @zio0m - coś ci się chyba pomyliło Rockstar już dawno temu przestał robić gry na PC czasem zrobi port, ale rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pankracy Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: *.teta.com.pl 15.04.09, 13:39 A gdzie techland i tego 'nowatorski pełenSuperRzeczyKtórychNieMaGdzieIndziej' Chrom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john alabama Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: *.chello.pl 15.04.09, 13:59 no, no, no. wyczesańcy. ich gry były totalnie wyczadzone. mniej więcej tak samo jak nadzieja polskiego rapu MASS BEAT: hajlajfloryda.wordpress.com/2009/04/15/mass-beat/ Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 14:04 a SSI? Ojcowie wszystkich (prawie, a przynajmniej większości) najlepszych strategii turowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: 212.180.146.* 15.04.09, 14:30 @slawomir.serafin - a byłem przekonany, że to MicroProse wydało Pirates!, RR tycoon, Cywilizacje, Maste of Orion, Colonization, Transport Tycoon, Silent Service i naprawde wiele fenomenalnych gier. Za to Firaxis wydało Civ3, civ4 i kilka mniej udanych remaków - cieniutki dorobek. Odpowiedz Link Zgłoś
galekanalek Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 14:57 blizzard - populista valve - zespół jednego przeboju Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 15:03 valve - zespół jednego przeboju --------- * Half-Life * Half-Life: Opposing Force * Half-Life: Blue Shift * Half-Life 2 * Half-Life 2: Deathmatch * Half-Life 2: Episode One * Half-Life 2: Episode Two * Portal * Counter-Strike * Counter-Strike: Source * Day of Defeat * Day of Defeat: Source * Team Fortress 2 * Left 4 Dead tia.... Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 15:14 @galekanalek zgadzam się, blizzard obecnie jest po prostu dużą maszynką do robienia pieniędzy a valve cóż... @don_wroc_love Sam przejrzyj swoją listę, chłopaki wyprodukowali silnik przy robieniu HL, a potem ubrali go kilka razy w inne *ciuszki*, następnie trochę go poprawili i znów kilkukrotnie inaczej przystroili, jak to się ma do innych firm w zestawieniu, które stworzyły wiele silników i wiele odmiennych światów? Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 15:22 aihs ok. tylko że to cała masa hitów - a piłem do tekstu o "jednym przeboju". i co z tego że na jednym silniku? to do każdej gry trzeba robić nowy? zobacz ile teraz jest rzeczy na UE3... Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 15:35 Nie trzeba robić nowego silnika, nie oto mi chodziło. Pamiętaj, że decyzja co jest hitem a co nie w pewnym sensie jest subiektywna no chyba, że patrzymy na wyniki sprzedaży danego tytułu - ale to inna bajka, są gry wybitne i te z wielomilionowymi kampaniami reklamowymi. Z tej listy hitem dla mnie jest Half Life, a od strony technicznej drugim hitem sam silnik BioWare dla odmiany ma Aurorę i masę (znów w mojej opinii) hitów. UE to świetny - a przynajmniej popularny - silnik, ale z gier *wg mnie* hitem był tylko pierwszy UT. Myślę, że już rozumiesz o co mi chodzi, gdyby to było zestawienie najlepszych producentów engine'ów to sam bym zaproponował Valve. Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 15:43 odnośnie Valve, to zapomnieliście o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy - Steam @DMG - Firaxis to firma, która została założona przez twórców tych gier które wymieniłem po odejściu z Microprose. To oni je zrobili, nie Microprose. Jeżeli uważasz, że jest inaczej, to wymień mi jeden hit Microprose wydany po odejściu Meiera, Reynoldsa i Briggsa. Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 15:47 @SS "odnośnie Valve, to zapomnieliście o jeszcze jednej bardzo ważnej rzeczy - Steam " ------------------------ Ale to akurat nie hit ale kit Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: 212.180.146.* 15.04.09, 16:16 @slawomir.serafin - czyli analogicznie jak odejdziesz z GameCorner'a i założysz serafincorner.pl to automatycznie wszystkie artykuły powstałe od początku istnienia GC będą przypisane Tobie? Ciekawa logika. Co do MicroProse po którego sprzedaży Sid bardzo nieładnie zainkasował czek (był mniejszościowym udziałowcem) po czym zabrał zabawki i załozył konkurencję, to skończyło w Hasbro/Infogrames (obecnie chyba Atari) i coś tam zapewne ciekawego zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pops Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: *.chello.pl 15.04.09, 16:43 Co to za lewy ranking ? gdzie MicroProse ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pops Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: *.chello.pl 15.04.09, 16:44 o ! i Bullfrog ! Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 16:53 Sid bardzo nieładnie zainkasował czek (był mniejszościowym udziałowcem) po czym zabrał zabawki i załozył konkurencję ----- poczytaj sobie nieco więcej o historii Microprose - Sid założył Firaxis na wiele lat przed ostatecznym upadkiem Microprose, a był nie tylko mniejszościowym udziałowcem ale również założycielem Microprose, więc czek mu się należał jak psu buda analogicznie jak odejdziesz z GameCorner'a i założysz serafincorner.pl to automatycznie wszystkie artykuły powstałe od początku istnienia GC będą przypisane Tobie? Ciekawa logika ----- ???? nie rozumiem? jakbym pisał gdzie indziej, to byłbym tym samym Serafinem i tworzyłbym to samo zasadniczo. Artykuły podpisane moją ksywką są moje... yyy... kurde, naprawdę nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi... To znaczy... chyba o to, że ważna jest nazwa firmy a nie kto ją tworzy i kto tak naprawdę stoi za grami, tak? Mało istotne, że ta sama osoba stoi za pierwszą Civ, RR tycoon i Pirates! co za Civ 3 i 4 (do pewnego stopnia), ważne, że firma zmieniła nazwę, tak? No, to jest dopiero ciekawa logika... Na tej samej zasadzie ja i moje teksty nie są takie same tutaj jak były na Onecie, WP i Strefa.com, bo to nazwa firmy decyduje o jakości tekstów, a nie ich autor... ROTFL... Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 16:54 heh co do dyskusji na temat valve owszem Half_life sa super itd i pozycji na liście nie przeczę ale czy Counter-Strike i Day of Defeat nie startowały jako fanowskie mody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 17:41 Biowar'u ostatnia gra na PC to Neverwinter Nights wraz z dodatkami, a nie BG2. Odpowiedz Link Zgłoś