Dodaj do ulubionych

Recenzji nowa formuła

• strajker92 Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 10:17
      Jestem również za długimi recenzjami.
      Dobrym pomysłem byłoby wprowadzenie 10-stopniowej skali.
    • padre_pl Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 10:25
      Wydaje mi się, że wielu komentujących oczekuje recenzji w formie, w jakiej pisano teksty do gazet. Dawniej recka w takim Top Secrecie czy Secret Service była jedynym źródłem informacji o grze. Siłą rzeczy trzeba było pisać obszernie, żeby poza oceną danego tytułu zmieścić jego obszerny opis. Na Polygamii recenzja może być recenzją - ma przekazać kluczowe informacje o grze i wydać werdykt: dobre/słabe/średnie. Oczywiście nikt nie oczekuje skrócenia recki do samej ramki wad/zalet, ale moim zdaniem można te teksty odchudzić o informacje, które dla samej recenzji są nieistotne. Zwłaszcza, że łatwo przy tym o spoilery, zarówno odnośnie fabuły jak i ficzerów/smaczków.

Co do skali ocen - jest dobrze, skala szkolna dla 1-10 jest tym, czym 1-10 było dla skali procentowej. Przejrzyściej i bez chorych tendencji, kiedy wszystko poniżej 7/10 uznawane jest za taki sam crap.
    • glupota_mnie_drazni Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 11:04
      skale ocen mam gleboko w powazaniu, bo to z tresci recenzji mam sie dowiedziec, co autor sadzi o danym tytule, a nie z cyferki na koncu. ale jesli jakas skala musi byc, to wole ta szkolna niz rozdmuchane 1-10.
    • adic83 Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 11:04
      W pierwszej chwili po przeczytaniu tego niusa przypomniało mi się jak to kiedyś red.nacz. bodaj neo+ powiedział któremuś z redaktorów że "strona pisma to nie strona internetowa- nie można jej przewijać w nieskończoność".
      W sensie że ma pisać zwięźle żeby się zmieściło.

A tu chce się recki w internecie skracać...?
      M.in. właśnie to jest siła netu! Że recka czy inny text nie jest ograniczona!

Niby chciałem napisać że bez sensu narzucać sobie jakieś ramy i się w nich na siłę mieścić (w sensie sztywny podział recki na części) ALE z drugiej strony fakt że np. ja mam zwyczaj najpierw zwracać uwagę na podsumowanie i ocenę...
      Bo po co czytać reckę gry "5/10" najpierw patrzę na ocenę czy dobra czy nie a dopiero później ew. czytam całość!
      I zapewne takich ludków jest sporo, może i większość- ciężko uwierzyć że ludzik będzie czytał od dechy do dechy wszystkie recki w necie... Jak chce grę kupić to owszem, wtedy czyta- ale kilka.

"Resztę" obluka w sensie- podsumowanie + ocena.

No właśnie - podsumowanie! Chcecie dać wstęp, rozwinięcie (czyli właściwą reckę) i oceniaczkę?
      A gdzie podsumowanie??? Dla mnie (i nie tylko!) to często najważniejsza część tekstu!

W "dzisiejszych czasach" ludzie chcą faktycznie szybkiej informacji, jeżeli grą za bardzo zainteresowani nie są (w sensie nie planują kupna) to chcą czytnąć tylko podsumowanie!

A u was go nie będzie...?!
      No i- ja jestem za 10 stopniową skalą, do tego + i -
      Tylko odpowiednio używane! Jak ktoś nie umie oceniać "cyfrowo" to NIE UMIE, niezależnie czy dać mu od 2 do 6, czy od 1 do 10!
    • massca Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 11:10
      BARDZO DOBRE zmiany. krótko, na temat i o to chodzi. wole przeczytac 4-5 krótkich recenzji i opinii o tej samej grze w różnych miejscach niż siedzieć nad grafomańskimi wypocinami jakiegoś natchnionego "dziennikarza".

less is more.

a co do ocen - też bardzo dobrze. taki właśnie powinien być system - 2-szit, 3-mozna zagrać, 4-dobra, 5-super. 1 i 6 dla ekstremów.

system 1-10 przyzwyczaił nas tak naprawde do dwóch ocen : wszystko poniżej 7 włącznie to syf, wszystko powyżej 8 włącznie jest OK.

bardzo ciesze się z tych zmian.
    • adic83 Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 11:13
      Uch sorka ale zapomniałem dopisać:
      Jest na pewnej stronie coś takiego jak "nega-review"
      Zbierają tam wymienione w różnych reckach z netu WADY danej gry. Czasem taki tekst więcej mówi o grze niż niejedna recka, czytając w takim nega-review po raz n-ty że np. dany jrpg "nie ma godnej fabuły" wiem że ja już sobie tą grę odpuszczę. A niby np. średnia ocen 8,5/10... W ten sposób człowiek może sobie zważyć czy wady te mu przeszkadzają czy nie, czy dla niego to w ogóle są wady.

Co chcę powiedzieć- większy nacisk na wymienienie wad właśnie! Czasem jak przeczytam "trudna jak diabli" to już wiem że nie dla mnie, i będę zadowolony z takiej recenzji.
      Dla mnie to bardzo ważne i to cenię w tekście, choć może to spowodować nalot fanbojów gry w komentsach pod takim tekstemsad
    • czaju Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 11:41
      I bardzo dobrze! Rzygać się chce od grafomańskich recenzji, w których giną konkrety. Recenzja ma odpowiedzieć na proste pytanie - kupić czy nie kupić? Jeśli uda Wam się odpowiedzieć na nie w tej nowej formule, to świetnie. Będę miał więcej czasu na granie. To granie sprawia mi przyjemność, a nie czytanie o grach.
    • shastorm Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 13:13
      Aaaaaa.

Panowie, ja z tych co są na NIE.

Recenzja, jak zresztą sami nam często przypominacie jest autorskim tekstem. Forma krótka z paroma zdaniami jest dobra jeśli chceicie robiś "fiszki" gier.

Zresztą po pierwszych nowych recenzjach widać, że nam się autorzy nie mieszczą w tych ramach i generalnie recenzja jest w podsumowaniu big_grin

I tak, ja wchodzę by czytać (słownie: CZYTAĆ) recenzje na Polygamii tak jak i inne teksty autorskie Wasze.

Położe raz jeszcze nacisk na słowo CZYTAĆ...

Może nie musicie walić 13232 recenzji gier nijakich i żadnych. Niech pozostanie tak jak było, że jak wam coś się w oczy rzuciło to piszecie o tej grze i tyle.
    • peterek2 Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 16:05
      Zapomniałem dodać, że również jestem za skalą 1-10. W 1-6 różnice między ocenami są zbyt duże, a gry ciężko rozdzielił (mamy np. dwa podobne fpsy i... oba dostają np. 3, kiedy w dziesięciostopniowej skali byłoby to odpowiednio 6 i 7... od razu lepiej widać, którą grę recenzent uważa za lepszą).

Poza tym: recenzja WWE jest straszna.
    • sirmike.org Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 19:14
      Pomysl generalnie nie jest zly i jesli ma to wygladac tak jak w przypadku Stormrise'a to niech bedzie. Prawdziwe recenzje poczytam sobie w papierowej prasie lub na konkurencyjnych duzych portalach.

Skoro jednak recenzje beda krotsze to osobiscie oczekuje cos w zamian. Np. regularna polygadke co tydzien.

"Szkolny" system oceniania jest idealny bo i tak rzadko kiedy trafiloby sie cos ponizej 7. A tak po prostu kupowate gry to dwója (w przypadku strasznej kupy) albo trója w przypadku gry przecietnej.
    • glupota_mnie_drazni Re: Recenzji nowa formuła 17.04.09, 19:54
      @screwballski - wczesniej nikt nie wchodzil na Polygamie, zeby czytac recenzje, bo zanim takowa sie tutaj pojawila to byles juz po lekturze dziesieciu recek na innych portalach. po prostu chlopaki nie mieli szans dostac gry przed normalnymi graczami, wiec pisanie recenzji mijalo sie z celem - bo napisac recke to mozna IMO dopiero jak sie tytul naprawde dobrze ogra (a w przypadku gier z fabula - skonczy). to by kiedys oznaczalo, ze recenzje gier pojawialyby sie juz po tym, jak kazdy zainteresowany w gre sie zaopatrzyl.
      teraz sprawa wyglada nieco inaczej - polygamia dostaje gry przed premiera, mozna je przetestowac i napisac recenzje. a takie ograniczanie nic nie da.

@masca - grafoman pozostanie grafomanem, obojetne czy napisze tekst na pol strony czy na 10. jesli ktorys z redaktorow Polygamii Ci nie pasuje - po prostu omijaj jego teksty. proste.
    • rafroj Re: Recenzji nowa formuła 18.04.09, 10:52
      normalnie tak się zbulwersowałem że aż konto założyłemsmile NIE dla krótkich recenzji!! Fakt - czytam ich mało - tylko o grach które mnie interesują ale jak czytam to lubie czytac dużobig_grin a skala ocen - idealna big_grin ciekawe czy 7+ jest prawie tak dobre jak 8- ?? tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka