Gość: Elektro IP: 83.238.201.* 20.05.09, 15:45 no ąz dziwne że wczesniej tego nie opracowano, na ich miejscu tez bym to zrobił, co nie zmienia faktu ,że to sku...two heh. Zależy jak sie leży. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc13 Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.lewandow.net.pl 20.05.09, 16:11 Jest to dobry czas, by te wszystkie rzekomo o niebo lepsze od Windowsa systemy operacyjne przeprowadziły atak na rynek komercyjny. Piraciarze będą mieli na czym grać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brak Microsoft rozwali twój system IP: *.icpnet.pl 20.05.09, 16:12 Ja jestem tylko ciekaw, w ile godzin po wyjściu na świat wersji finalnej (zapewne windows 7) w której będzie to zaimplementowane n.p, wyjdzie łatka-program czy co tylko by pasowało, która by to uniemożliwiała, z stoperem w ręku bym mógł liczyć czas. Bezsens totalny,i tak piraci nawet jakby mieli cały system przebudować,rozebrać na pojedyńsze 1 kilobajtowe pliki, to to zrobią, żeby to wyłączyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phantom_lord Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.ds14.agh.edu.pl 20.05.09, 16:14 z tego wszystkiego fajna jest mysl, nawet jezeli posiadasz leglny system: m$ moze Ci w kazdej chwili wylaczyc czesc systemu Ale z drugiej strony co sie stanie jezeli ktos sie dowie jak to zrobic i zacznie wylaczac windowzy? pewnie bedzie obwarowane certyfikatami cyfrowymi ale zawsze ktos to jakos obejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 16:20 Jeżeli to zrobią to będzie to spektakularne samobójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_dred Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 16:27 I coś takiego ma być niby legalnego ?? Co na tym wygra Microsoft no chyba że ceny Windowsa XP, Visty i przyszłego Seven będą na poziomie dostępnym dla większości użytkowników bo póki co to jakoś przerażająco wysokie są ceny tych systemów nawet już stary XP kosztuje ponad 300 zł w wydaniu Home no chyba że ktoś dysponuje tańszym cennikiem. Moim zdaniem to jets bez sensu i Microsoft sam się załatwi tą możliwością wyłączania pirackich wersji Windy. Użytkownicy pirackich systemów przerzucą się na Linuksa na którym dzięki pewnemu programowi można grać we wszystkie gry dostępne tylko na system Windows. Jednym słowem jeden z najgłupszych i najdziwniejszych krotko Microsoftu który jeszcze wyjdzie im bokiem. Jak to się nazywa walka z piratami i z piractwem to ja dziękuje za taką walkę jedyna nadzieja w tym że być może rzadko będą z tego korzystać i zwykli użytkownicy na tym nie ucierpią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: win 1000 Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.stella.net.pl 20.05.09, 16:30 heh, ale sie im nudzi tym z microsoftu. Jak juz @Brak wczesniej napisal tylko patrzec na legalizator win7 ;P KWestia czasu jak po wyjsciu oryginala pojawi sie crack. NIE MA SPOSOBU NA PIRACTOW ! No chyba ze produkty by kosztowaly grosze... Ale jak wszyscy wiemy to sie nigdy nie wydarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_dred Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 16:31 Jednym słowem jeden z najgłupszych i najdziwniejszych krotko Microsoftu który jeszcze wyjdzie im bokiem. -------------------- Maiło być Jednym słowem jeden z najgłupszych i najdziwniejszych kroków Microsoftu który jeszcze wyjdzie im bokiem. Dodam że dotąd Microsoftowi przynajmniej tak mi się wydawało,zależało żeby jak największa liczba użytkowników miała ich system nie ważne czy legalny czy nie. Ale Nikt z nich nie wspierał konkurencji. A tak myślę że najbardziej zyska na tym Linuks. Może w końcu skończy się monopol Microsftu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfons Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.stella.net.pl 20.05.09, 16:33 Ja jeszcze czekam az oryginalne super ekstra legalne systemy win7 beda sie psuc z powodu jakiegos bledu A zaprawde jest to mozliwe . Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 16:34 dr_dred -> Przerzucą się na Linuksa? Dobre sobie, wątpie aby 90% z nich przebiło się przez proces instalacji . Dziwny krok? A co ich obchodzi to, że pirat pójdzie sobie siną dal i przesiądzie się na inny system? Kasy i tak z pirata nie mieli, więc co za różnica? 300 zł za OS to dużo? A ile zapłaciłeś za kartę graficzną lub procesor? Czemu siedzisz na Windowsie zamiast przejść na tego pięknego Linuksa? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 16:45 @ d_pawel akurat jak piraci przesiądą się na linuksy to MS może na tym stracić. Jak? bardzo prosto. Więcej użytkowników linuksa = więcej aplikacji działających na nim = jeden powód do kupienia windowsa mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 16:49 mr.lipton -> Po części owszem, ale mnogość edycji Linuksa raczej nie uczyni z niego naprawdę wielkiego konkurenta Windowsa w dziedzinie rozrywki. Inna sprawa, że często ten system nie jest po prostu przyjazny zwykłym, domowym użytkownikom (nie mówię, że jest beznadziejny). Tak czy siak, MS zarabia prawdziwe pieniądze na korporacjach, nie na np. studentach. Owszem, przyzwyczajenie ważna rzecz. Kiedyś Bill Gates miał odpowiedzieć na pytanie studenta: czy się dobrze z tym czuje, że większość piraci jego systemy; odpowiedział: dziękuję, że piracicie MS. Bo pewnie kiedyś kupią coś od niego. Niemniej mają swoje święte prawo walczyć z piractwem. Najwidoczniej uznali, że da im to więcej pożytku niż szkód (inna sprawa, że wcale nie muszą często stosować tego patentu, wystarczy sam fakt jego istnienia i już). Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 16:50 Walczyć oczywiście na tyle, na ile nie przeszkadza to legalnym użytkownikom systemu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brak Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.icpnet.pl 20.05.09, 16:54 Mi się zawsze zdawało, że microsoft po cichu dawał "oczko" do piratów, no bo piraci i tak muszą kupować n.p gry(za które wykorzystane technologie i atenty w nich n.p directx microsoft dostaje kase jak sądze). A srogo ścigał piraty w firmach, ponieważ tam się nie gra i wbrew pozorom wtedy microsoft traci. Tak mi się zdawało też, że on to robi specjalnie po to żeby "tłumić" inne systemy (patrz linuks). Teoretycznie zrobienie takiego czegoś, umożliwia coraz większe przejście użytkowników na inne systemy, co skutkuje tym że studia deweloperskie także będą musiały się tym zainteresować, co jest dalej każdy się domyśli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.kol.tke.pl 20.05.09, 16:56 @d_pawel no wiesz ...są jeszcze wersje LiveCD Odpowiedz Link Zgłoś
nekonushi Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 17:16 Ja tam się cieszę - piraci albo zaczną płacić za Windowsa, albo przesiądą się na Linuxa. W tym drugim przypadku wzrośnie liczba użytkowników i być może twórcy zdecydują się rozwinąć pingwina - z jednej strony Microsoft może mieć wreszcie konkurencję i musieć tworzyć lepsze bądź tańsze produkty, a z drugiej producenci gier mogą dostrzec potencjał kryjący się w pingwinie i tworzyć gry tak, żeby chodziły też pod nim. Tak czy inaczej jeśli ten system zadziała, to na pewno z korzyścią dla wolnego rynku Odpowiedz Link Zgłoś
dr_dred Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 17:31 @Brak Właśnie też tak myślę. Poza tym to że Microsoft będzie wyłączał systemy bądź ograniczał ich funkcjonalność zwykłym użytkownikom mającym pirackie Windy to zastanawiam się tak naprawdę jaki będzie miał z tego zysk. Że nagle ta osoba zmuszoną okolicznościami wyłoży kasę na legalny system Microsoftu ?? Cóż czyżby to oznaczało że w obliczu kryzysu i taki gigant jak Microsoft też szuka możliwości zarobienia dodatkowej kasy poprzez zmuszenie użytkowników pirackich wersji systemów na przesiadkę na legalne oprogramowanie ?? Pożyjemy ,zobaczymy jak wpływ będzie miało to wszystko na udział w rynku systemów operacyjnych i czy Microsoft będzie często korzystał z takiej możliwości walki z piractwem. Co do mnie jeżeli cena Windows7 będzie w miarę atrakcyjna i będę miał na zbyciu odpowiednią sumę to skuszę się na system Microsoftu mimo wszystko,być może to kwestia przyzwyczajenia. Ale jeżeli równie spore możliwości będzie miał Linuks i większą funkcjonalność niż teraz(a wszystko w przyszłości jest możliwe)to wybór będzie jeden . Póki co bliżej mi do Windowsa ale niekoniecznie z kasą. Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 18:21 "zmuszenie użytkowników pirackich wersji systemów na przesiadkę na legalne oprogramowanie ??" A to jest coś w tym złego? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.lipton Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 18:31 @ d_pawel To że mi "maszina" przestanie banglać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aha Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.09, 18:53 Nie wierze w co czytam. Jestescie pewni, ze MS ma to w planach? Przeciez nikt o zdrowych zmyslach nie zainstaluje takiego systemu w firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 19:05 Aha -> Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie będzie tego używał przeciw legalnym użytkownikom. mr.lipton -> No tak , sorry . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grema Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 19:10 Teraz tylko czekać aż przez pomyłkę albo jakiś błąd zaczną wyłączać systemy legalne i ludzie zaczną ich podawać do sądu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aha Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.09, 19:40 d_pawel - mnie nie interesuej czy legalny, czy nie - jest absurdem abym instalowac w duzej firmie systemy ktore maja mozliwosc wylaczenia. To W OGOLE nie wchodzi w rachube. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Microsoft rozwali twój system IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 20:24 Firma ma prawo tak robić,no problem pod warunkiem że nie jest monopolistą na rynku. Gdyby na rynku OS była normalna konkurencja, firmy rywalizowały o klienta wtedy takie rozwiązanie byłoby całkiem oczywiste. Ale monopol powoduje że sytuacja nie jest normalna więc to posunięcie M$ też nie można traktować jako normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo_79 Re: Microsoft rozwali twój system 20.05.09, 21:00 @Gość A doczekamy się chwili, kiedy pryszczersi wypuszczą dającego się używać linucha? (ostatnio w Amaroku jakieś dekle pochowały przyciski shuffle i repeat w menu! noprmalnie "rence opadajom") A zresztą, rybka z linuchem, mam nadzieję, że Google jednak postanowi zrobić konkurencję MS (umowę mają?, nie chcą drażnić?) i zrobi tego Androida na piece. Odpowiedz Link Zgłoś