Dodaj do ulubionych

nowy komp versus konsola?

IP: *.chello.pl 04.06.09, 10:15
mam trochę podobny problem co ktorys z autorw GC tylko nie mam jeszcze konsolishock

mam za to starego kompa i troche kasy. i zastanawiam sie co bedzie lepszym wyborem
(przy braku TV HD, ale za to monitor 22) - wladowanie 2000 tys w kompa, wladowanie
1500 tys w PS3 czy romans z czerwona smiercia cool czyli Xbox360.

szczerze mowiac najwieksze cisnienie mam na PS3 (MGS, teraz infmous, ktory wyglada
niezle, w przyszlosci Heavy Rain) , ale boje sie, ze jednak przeplace za brak mozliwosci
grania w strategie (RUSE!)

Obserwuj wątek
    • aihs Re: nowy komp versus konsola? 04.06.09, 12:15
      1. Czy potrzebujesz platformy TYLKO do gier?
      T: To wybierz konsolę pod gry które cie interesują. Z tego co napisałeś
      wypada na PS3
      N: Patrz pyt. 2

2. Czy potrzebujesz platformy TYLKO do gier i multimediów (muzyka, filmy)?
      T: Jak w pyt. 1 wybieraj konsolę pod gry chyba, że potrzebujesz BluRay
      wtedy znów tylko PS3.
      N: Patrz pyt. 3

3. Czy czynności, do których potrzebujesz nowej platformy, OPRÓCZ gier i
      multimediów możesz wykonywać na starym PCcie?

T: Kup konsolę pod gry.
      N: W takim razie ten problem jest bardziej skomplikowany, musisz wywarzyć
      czy te inne *czynności* stoją na równi z grami czy są mniej istotne, jeżeli na
      równi to kłania się uniwersalność PC. Może stary PCet da się upgradeować małym
      kosztem aby sprostać tym czynnościom przy jednoczesnym zakupie konsoli i
      zmieszczeniu się w budżecie.

Problemy przy zakupie konsoli:
      1. brak TV -> są przejściówki/konwertery żeby podpinać konsole pod monitory ale
      albo są to rozwiązania drogie albo tanie i niosące ze sobą utratę jakości itp.
      2. wyłączność niektórych tytułów na daną konsolę
      3. ceny gier
      4. ograniczony wybór gatunków gier (nie całkowicie ale znacznie)

Przy zakupie PC:
      1. za 2000 to komputer na maks 2-3 lata przy założeniu ustawień grafiki na
      medium/high
      2. exclusivy tylko na konsole

Mam nadzieję, że to proste rozumowanie pomoże Ci podjąć decyzję. Jak widać
      pomimo tego, że jestem zwolennikiem PC w uzasadnionych okolicznościach doradzam
      zakup konsoli - nie ma po prostu najlepszej platformy, są lepsze i gorsze do
      różnych zastosowań. Jeżeli wybierzesz PC to służę pomocą w złożeniu sprzętu za
      2000, jeżeli konsolę to masz tu na GC specjalistów od tego
      • radek.zaleski Re: nowy komp versus konsola? 04.06.09, 12:54
        zrób jeszcze specjalny obrazek do tego, to będzie hitsmile
        • aihs Re: nowy komp versus konsola? 04.06.09, 13:10
          Jak już nacisnąłem Wyślij to pojawił mi się w głowie schemat blokowy na bazie
          tego tekstu tongue_out Jak będę miał chwilę to zobaczę ile standardowych pytań da się
          sensownie zamknąć w tym logarytmie i może narysuje smile
          • aihs Re: nowy komp versus konsola? 04.06.09, 13:13
            ... *algorytmie ... sciana
            • radek.zaleski Re: nowy komp versus konsola? 04.06.09, 13:54
              no poprawiania błędów nie będzie raczej anytime soon na tym forum...
              • d_pawel Re: nowy komp versus konsola? 04.06.09, 15:20
                Co do monitora, jeśli masz wejście HDMI, to się nie musisz niczym przejmować, ja
                gram na PS3 na monitorze 22 calowym i jest świetnie. Jedynym problemem mogą być
                głośniki komputerowe, ale to się powinno rozwiązać odpowiednim kablem.

Co do samego pomysłu. Zależy jakie wolisz gry i na ile jesteś w stanie na nie
                wydać. Gry na PS3 po jakimś czasie powinieneś móc znaleźć w przedziale 100-120
                zł, z drugiej strony jednak wtedy nowości PC kosztują z 60-70 zł... No i jakie
                lubisz gry? To też jest ważne.
                • simplex Re: nowy komp versus konsola? 04.06.09, 15:37
                  "Co do monitora, jeśli masz wejście HDMI, to się nie musisz niczym przejmować"

Jak masz wejście DVI/D-SUB to też nie musisz się przejmować - nie wiem jak do
                  PS3, ale do Xboxa360 bez problemu można podłączyć monitor przez kabel D-SUB
                  (vga) i kabel DVD-HDMI

"Ja gram na PS3 na monitorze 22 calowym i jest świetnie"
                  A PS3 poprawnie wyświetla obraz o propocjach 16:9 na monitorze 16:10?

"Jedynym problemem mogą być głośniki komputerowe, ale to się powinno rozwiązać
                  odpowiednim kablem. "

Zeby uzyskac dzwiek przestrzenny konsole trzeba polaczyc optycznym kablem
                  cyfrowym z dekoderem/amplitunerem. Ja do tego celu wykorzystuję głośniki
                  Logitech Z-5500 THX.

--
                  Pzdr, Simplex
                  https://remedium.republika.pl/awatary/simplex3.png
                  • aihs Re: nowy komp versus konsola? 04.06.09, 16:50
                    @simplex
                    HDMI jasne ale znajdź HDMI w budżetowych i standardowych monitorach - dlatego
                    nawet nie wspominałem.

Co do 22'', czasami człowiek mówi, że ma 22'' a faktycznie posiada 21,6'' które
                    pracują natywnie z rozdzielczościami 16:9. Druga sprawa, droższe monitory
                    posiadają aspect ratio control czyli potrafią przeskalować lub wyświetlić obraz,
                    który jest faktycznie do nich przesyłany (dla laików: jak w telewizorze 4:3,
                    dodają czarne pasy na dole i górze lub po bokach tongue_out)

Ostatnia sprawa: pamiętajmy, że przekątna nie określa nam rozdzielczości, gdybym
                    miał używać konsoli z monitorem to brał bym pod uwagę tylko monitory z
                    rozdziałkami fullHD czyli 1920x1200 - dla 16:10 i 1920x1080 dla 16:9. Przyznaje
                    nie znam się na konsolach ale w życiu nie użył bym tzw. HDready czyli 1270x720,
                    1366x768 itp itd.

Pytam, z czystej ciekawości, czy konsole z równą płynnością wyświetlają obraz w
                    całym zakresie obsługiwanych rozdzielczości tj. 1270x720 -> 1920x1080, czy
                    zdarzają się przycięcia na co bardziej wymagających tytułach?
                    • simplex Re: nowy komp versus konsola? 04.06.09, 21:30
                      "HDMI jasne ale znajdź HDMI w budżetowych i standardowych monitorach - dlatego
                      nawet nie wspominałem."
                      Ja też nie wspomniałem, to paweł pisał o HDMI, a ja wiedząc, ze 99% monitorów
                      nie ma HDMI napsiałem o kablu DVI-HDMI, który jak sama nazwa wskazuje pozwala
                      podłaczyć konsolę przez HDMI monitorem mającym złacze DVI (99% wspólczesnych
                      monitorów ma DVI).

"Co do 22'', czasami człowiek mówi, że ma 22'' a faktycznie posiada 21,6'' które
                      pracują natywnie z rozdzielczościami 16:9. "
                      A masz taki monitor? Monitory 16:9 są dość rzadkie. Ja sam mam monitor 22''
                      który pracuje natywnie z rodzielczością 16:10

"Druga sprawa, droższe monitory posiadają aspect ratio control czyli potrafią
                      przeskalować lub wyświetlić obraz, który jest faktycznie do nich przesyłany (dla
                      laików: jak w telewizorze 4:3,
                      dodają czarne pasy na dole i górze lub po bokac"
                      Xbox 360 umożliwia ustawienie rozdzielczości 16:10 (4:3 i 5:4 chyba też) z
                      poprawnym skalowaniem (pasy u góry i dołu). Nie wiem jak PS3.

"Ostatnia sprawa: pamiętajmy, że przekątna nie określa nam rozdzielczości, gdybym
                      miał używać konsoli z monitorem to brał bym pod uwagę tylko monitory z
                      rozdziałkami fullHD czyli 1920x1200 - dla 16:10 i 1920x1080 dla 16:9"
                      Niesłusznie - patrz niżej.

"Przyznaje nie znam się na konsolach ale w życiu nie użył bym tzw. HDready czyli
                      1270x720,
                      1366x768 itp itd."

No i dobrze, ze sie przyznałeś że nie znasz sie na konsolach, bo to co napisales
                      wlasnie o tym świadczy - przygotuj się na szok: konsole obecnej generacji
                      wyświetlają obraz w HDReady w większości przypadków (99% gier to HDready albo
                      nawet niżej).
                      Oczywiście można właczyć 1080p, ale po co skoro obraz i tak będzie przeskalowany
                      z 720p?

"Pytam, z czystej ciekawości, czy konsole z równą płynnością wyświetlają obraz w
                      całym zakresie obsługiwanych rozdzielczości tj. 1270x720 -> 1920x1080, czy
                      zdarzają się przycięcia na co bardziej wymagających tytułach? "

Konsola to nie PeCet - nie można sobie ustawić w jakiej rozdzielczości gra
                      będzie wyświetlana. Jak jużnapisałem, 99% gier działa w 720p, a po właczeniu
                      1080p grafika jest upscalowana, więc praktycznie żadnej poprawy nie ma.Ja wręcz
                      zauważyłem, że jest gorze, np w Resident Evil 5 w 1080p bardzo widoczny jest
                      "screen tearing" którego nie ma na 720p.

Na pocieszenie, ja też kiedyś myślałem że wszystkie gry w konsolach tej
                      generacji są w FullHD i się bardzo zdziwilem, jak się okazało, że nie są.
                      • Gość: gokuu Re: nowy komp versus konsola? IP: *.chello.pl 05.06.09, 02:26
                        dzieki za info, co prawda dalej nie wiem, ale jak kupie to dam znac i zrobie
                        moze relacje na zywo z testowwink
                      • aihs Re: nowy komp versus konsola? 05.06.09, 10:39
                        simplex napisał:
                        > 99% wspólczesnych monitorów ma DVI
                        Na konsolach się nie znam ale w to nie uwierzę, tym bardziej, że tydzień temu
                        dokonałem zakupu monitora 22'' po 2 miesiącach researchu i polowań smile Muszę cię
                        zmartwić ale monitory w przystępnych cenach czyli 700-1000zł najczęściej mają
                        D-SUB lub D-SUB + DVI sad Dlatego tak długo polowałem na odpowiedni bo zależało
                        mi właśnie na DVI. Ba, gdyby była taka możliwość to wolałbym z HDMI bo mam je na
                        GF8800 ale to już w ogóle jest rzadkość uncertain

> A masz taki monitor? Monitory 16:9 są dość rzadkie.
                        Nie mam, ale już nie są rzadkie, w tej chwili zaczyna się promocja 16:9, mają w
                        ciągu 2-3 lat wyprzeć 16:10 i wreszcie ustandaryzować proporcje sygnału dla
                        komputerów i innych mediów

Dzięki za rozwianie moich wątpliwości co do rozdzielczości FullHD, szczerze
                        powiedziawszy trochę się zawiodłem bo byłem święcie przekonany, że wydając 1,5k
                        na konsolę mogę liczyć na kilka lat gry w high detalach w topowych rozdziałkach uncertain
                        • mis_iu Re: nowy komp versus konsola? 05.06.09, 12:15
                          > @aihs: monitory w przystępnych cenach czyli 700-1000zł najczęściej mają
                          > D-SUB lub D-SUB + DVI sad Dlatego tak długo polowałem na odpowiedni bo zależało
                          > mi właśnie na DVI.

Hmmm, aihs, Stary, zaprzeczasz sobie wink. Skoro najczęściej mają
                          "D-SUB+DVI" to w jaki sposób nie mogłeś znaleźć monitora z... DVI?
                          wink Ja swojego LG-ka kupiłem ponad rok temu za 900zł (19", 4:3), ma dwa osobne
                          wejścia: DSUB i DVI, jednym przyciskiem mogę się przełączać między odpowiednim
                          wejściem (więc jeśli chcę to mogę podpiąć do monitora dwa kompy lub np. komputer
                          i konsole).

Co do HDMI. HDMI to niemalże to samo co DVI tylko z... dodanym audio, z tego też
                          powodu mają go (chyba) tylko niektóre monitory z wbudowanymi głośnikami.
                          Pierdziel HDMI, kupuj z DVI, chyba, że nie zależy Ci na porządnych zewnętrznych
                          głośnikach lub jakimś zestawie X.1
                          • aihs Re: nowy komp versus konsola? 05.06.09, 14:16
                            Źle zdanie skonstruowałem sciana najczęściej mają tylko D-SUB a czasem
                            zdarzają się D-SUB i DVI.

mis_iu napisał:
                            > Pierdziel HDMI, kupuj z DVI, chyba, że nie zależy Ci na porządnych zewnętrznych
                            > głośnikach lub jakimś zestawie X.1

Jeżeli do mnie szprechasz to ja już kupiłem wink

• simplex Monitory a DVD 05.06.09, 16:38
                              Prawie 2 lata temu kupiłem 22'' monitor LG ze średniej półki cenowej (800zł) i
                              on miał DVI, więc założyłem, że przez te dwa lata nie nastąpił regres i monitory
                              ze średniej półki cenowej nadal mają DVI.
                              Nie wiem, czy ktoś jeszcze produkuje monitory bez dvi, ale jeśli tak, to sa to
                              modele "low-budget" kierowane do najmniej wymagających odbiorców.
                              Ale dobra, niech nie bedzie tego nieszczęsnego DVI. Kablem VGA-HD (czy jak on
                              sie tam nazywa) podłączasz Xboxa 360 do monitora przez wejście VGA i jakość
                              obrazu jest w pełni zadowalająca (przynajmniej dla amnie).

"bo byłem święcie przekonany, że wydając 1,5k na konsolę mogę liczyć na kilka
                              lat gry w high detalach w topowych rozdziałkach"

1,5k na konsole to mogles wydawac ale 2 lata temui wink W tym momencie xbox
                              premium kosztuje ponizej 1000zl, uzywana ps3 na gwarancji tez.
                              • aihs Re: Monitory a DVD 05.06.09, 21:05
                                Uwierz mi, że nadal nie wszystkie monitory w okolicach 1000zł mają DVI - i to
                                jest paranoja moim zdaniem.

Cieszę się, że są już sensowne rozwiązania co do kabli, jak ja szukałem czegoś
                                co by mi pozwoliło na podpięcie PS2 to monitora to tak wesoło nie było uncertain

Z tym 1,5k to tak mi się powiedziało, jak w styczniu patrzyłem na cenę PS3 na
                                agito.pl to było to coś w okolicach 1450zł i tak to zapamiętałem, to że xbox
                                jest tańszy to wiem. Z konsoli i tak najbardziej interesuje mnie PSP ale miałem
                                okazje pograć ostatnio i obecna generacja tej konsolki (chyba druga?) nie
                                spełniała jeszcze wszystkich moich oczekiwań. Czekam na kolejne smile
                                • simplex RE: Monitory a dvd 07.06.09, 23:25
                                  "Uwierz mi, że nadal nie wszystkie monitory w okolicach 1000zł mają DVI - i to
                                  jest paranoja moim zdaniem."
                                  Paranoja, tym bardziej ze dziś kupiłem dla znajomego monitor ViewSonic 19''
                                  widescreen za 300zł (model sprzed jakichś 2 lat) - i miał DVI.

"Cieszę się, że są już sensowne rozwiązania co do kabli, jak ja szukałem czegoś
                                  co by mi pozwoliło na podpięcie PS2 to monitora to tak wesoło nie było"
                                  Nie wiem jak z podłaczanie PS3 do monitora - Wii możńa podłaczyć, ale
                                  potrzebny jest jakiś kosmicznie drogi kabel - no chyba że ktoś ma monitor z
                                  wejściem component wink

"Z konsoli i tak najbardziej interesuje mnie PSP ale miałem
                                  okazje pograć ostatnio i obecna generacja tej konsolki (chyba druga?) nie
                                  spełniała jeszcze wszystkich moich oczekiwań. Czekam na kolejne "
                                  To raczej dlugo poczekasz, bo te wszystkie obecne generacje to ciagle jest ten
                                  sam sprzęt. Nawey zapowiedziana na E3 konsola PSP Go to dalej ten sam sprzet w
                                  innej obudowie i bez UMD.
      • Gość: AAAAAA Re: nowy komp versus konsola? IP: *.pl 06.06.09, 08:04
        4.Jeśli jesteś programistą:
        PC

5.Jeśli lubisz ścigać pliki:
        PC

6. Jeśli chcesz mieć nieograniczoną powierzchnie dyskową:
        PC

7. Jeśli tworzysz Grafikę:
        PC

8. Jeśli Kochasz FPS-y i strategie:
        PC

Dzisiejsze komputery są dużo lepsze od konsol co oznacza że grafika w grach
        bezie jeszcze lepsza. Już teraz się pisze że Crysis 2 wyciągnie ostatnie soki z
        PS3. Co oznacza albo mniej tytułów(komu bezie chciało się robić od początku nową
        grę na jakaś konsole) albo nową konsole.
      • Gość: kszyhu Re: nowy komp versus konsola? IP: *.teta.com.pl 09.06.09, 17:08
        A moim zdaniem najważniejszym pytaniem jest - w co lubisz grać? A dopiero potem można rozpatrywać listę aihs-a.
    • don_wroc_love koszta gier 04.06.09, 15:54
      jeśli chodzi o konsole i ceny gier - w dużych miastach są punkty gdzie
      wymieniasz starą grę na nową za, średnio, 30 złotych - ale to zależy od tytuły
      - max co zapłaciłem to było 40 pln przy takiej wymianie, najmniej 20 za inną
      używkę.
      • aihs Re: koszta gier 04.06.09, 16:54
        @don
        Ja to wiem, ale mimo to zdefiniowałem problem "ceny gier" bo pamiętaj, że tak
        samo możesz zdobyć gry na PC, czyli wychodzi proporcjonalnie to samo. Nie
        ukrywajmy ceny nowych jak i używanych gier na konsole są po prostu o 80-100%
        wyższe niż na PC, za to posiadają niemalże gwarancję na "bezproblemowe odpalenie
        się" - coś za coś smile
    • don_wroc_love cena 04.06.09, 17:40
      no dobra - jeśli są sklepy/miejsca gdzie przynosisz starą grę pc i wymieniają
      ci na nową za 30 pln - to zwracam honor smile mógłbyś podać jakieś przykłady?
      ja ze swojej strony na szybko przytoczę jeden przykład - www.konsolki.pl z
      Wrocławia
      • mis_iu Re: cena 04.06.09, 18:00
        Allegro.pl - sprzedajesz gierkę za 50-70zł, dodajesz10-30 i masz nówkę
        premierówkę ;P. I to bez wychodzenia z domu ;P.
        • don_wroc_love Re: cena 04.06.09, 18:09
          no tak. tylko dochodzą koszta przesyłki i czas (nie mówiąc o tym, że musisz iść
          na pocztę). a w takich sklepach wymieniasz od ręki smile

no i to nie jest wymiana - a sprzedaż, a potem kupno nowej smile

argumentu, że na allegro sprzedasz i kupisz równie dobrze grę konsolową nie
          podam, bo to oczywiste przecież wink
          • mis_iu Re: cena 04.06.09, 18:29
            Tak, na pocztę trzeba iść. Na szczęście do sklepu nie - materializuje się on od
            razu przy oknie w pokoju gościnnym ;P.
    • don_wroc_love :) 04.06.09, 18:58
      o tym wyjściu na pocztę mówiłem w kontekście tego Twojego zdania: "I to bez
      wychodzenia z domu ;P. " więc proszę o uważne kpiny wink
      • mis_iu Re: :) 04.06.09, 19:48
        Kisiel kiss.
        • don_wroc_love Re: :) 04.06.09, 20:00
          ha! tak! - KISIEL!

(dla niewtajemniczonych - jak graliśmy w CA - to często robiłem sobie kisiel i
          mówiłem o tym chłopakom. no i mam za swoje big_grin )
    • Gość: blantman Kup Xbox 360 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 00:13
      Jeżeli twój stary pc wystarcza ci do pracy/ nauki to kupuj x360 w ciemno. Na
      chwilę obecną lepszy wybór niż ps3 smile Mam obie platformy i w ciągu 2 lat
      posiadania ps3 grałem na nim w 10 gier (MGS4, Uncharted, killzone 2, infamous,
      heavenly sword, LBP, flower, motorstorm 1 i 2 , tekken DR) a na x360 w ciągu 2,5
      roku zagrałem w 75 gier pudełkowych a nie mówie jeszcze o arcade z xbox live smile
      PS3 byłby wiecznie zakurzony gdyby nie blu ray i moja kolekcja filmów full hd.
      Tylko niestety jak chcesz się cieszyć z filmów full hd to musisz mieć tv
      przynajmniej 42 '' i zajebiste kino domowe wtedy jest POWER. Na monitorze to
      strata kasy, za to do gier wystarczy spokojnie.

P.S. więcej niż w trzy ostatnie hity od sony (killzone 2, LBP i infamous) grałem
      w tym roku w persone 4 jeszcze na stare ps2. Wypas gierkasmile
    • don_wroc_love :] 06.06.09, 09:03
      @AAAAAA

acha..
      Dzisiejsze komputery są dużo lepsze od konsol co oznacza że grafika w grach
      bezie jeszcze lepsza. Już teraz się pisze że Crysis 2 wyciągnie ostatnie soki
      z PS3. Co oznacza albo mniej tytułów(komu bezie chciało się robić od początku
      nową grę na jakaś konsole) albo nową konsole.
      -----------
      popatrz najpierw na wyniki sprzedaży tytułów... około 90% GTAIV sprzedało się
      na konsolach... zdecydowana większość tytułów w dużo większej ilości sprzedaje
      się na konsolach....

nie zarzyna się kury ze złotymi jajami... tfu! znoszącą złote jaja big_grin

a ode mnie - jeśli chcesz mieć patrzenie przestrzenne w grach, a nie jakieś
      śmieszne okularki 3d - kub xboxa smile

gamecorner.pl/game_forum/02,3032,96229852,96229852,Johnny_Lee_jego_okno_na_swiat_gier_i_Microsoft.html
      • mis_iu Re: :] 06.06.09, 16:44
        To się nazywa "promocja produktu" oraz "PR". Nie zawsze to co lepsze jest
        popularniejsze (bynajmniej nie uważam, ze cokolwiek jest tutaj lepsze). Za
        Xboxem stoi Microsoft, za PS3 stoi Sony, za Wii - Nintendo, za graniem na PC...
        nie stoi nikt tongue_out.

Jak zwykle koledzy demonizują. Komputer do grania nie kosztuje 5000zł i nie
        trzeba wydawać 1000zł co pół roku. Sprzęt za 2000zł wystarczy na 2 lata, potem
        można kupić kompletnie nowy. Drogo? Drogo, drożej od konsoli, ale za moc się
        płaci... poza tym spora część się zwróci podczas kupowania gier. I tak każdy
        wybierze to na czym są jego ulubione gry, dlatego dla mnie konsola się ogólnie
        raczej nie liczy. Wolę wydać nieco więcej i mieć w pełni odpowiadającą mi
        rozrywkę. A jeśli coś ma zdychać to debile, które głupoty o tym "zdychaniu"
        powtarzają. Wszystko jest dla wszystkich. Każda stwora znajdzie swojego amatora ;P.
        • han_solo_79 Re: :] 08.06.09, 23:03
          Przekleję swoją opinię z innego wątku:

Prawie 1,5 roku temu złożyłem sobie kompa razem z 22-calowym monitorem za 3
          tysie z hakiem. Przez ten czas dołożyłem tylko nowy dysk. Jedyne gry na których
          mój komputer chrupał to był Crysis:Warhead i NFS:Undercover, co w przypadku tego
          ostatniego zwaliłbym na dupną optymalizację. Far Cry 2, CoD 5, GRID, DIRT, E:TW,
          DoW2 wszystkie te gry śmigają aż miło w rozdziałce 1660X1050 na High i na Ultra.
          Przewiduję, że komp wytrzyma do końca 2010 roku czyli taki cykl 3-letni.
          To odnośnie mitów konsolarzy, że co pół roku to panie trzeba pół kompa
          wymieniać. Nie, nie trzeba. Trzeba powstrzymać tego chłopca w sobie i nie
          kupować każdej nowości co wyjdzie - a to iCore a to 285 GTX, a to DDR3, a to
          nowa płyta. Mnie też ręce świerzbią ale wolę kasę zostawić na jakiegoś
          subnotebooka lub po prostu konsolę coby z lubą pograć w jakiegoś każuala.
          A konsolę chcę kupić bo czuję że moja historia gamingowa musi zatoczyć koło big_grin
          Zaczynałem grać na jakiś klonach konsol Atari przez Pegasusy i Commodorce do PC,
          więc jako podsumowanie tego wszystkiego zdałaby się jakaś konsola nowej
          generacji (czyt. xklocek). Oczywiście moje granie konsolowe nie będzie się za
          bardzo różniło od tego komputerowego - nie mam 42 calowego LCDka, rodzice nie
          zamierzają mi takiego sprezentować a mi szkoda na coś takiego kasy bo przecież i
          tak nie oglądam telewizji.
          Generalnie, argumenty konsolowców do mnie się nie stosują big_grin
          • aihs Re: :] 09.06.09, 11:37
            Spytam przewrotnie, a kręciłeś tego swojego 8800GT ? Jeżeli nie, to warto
            wiedzieć, że w zależności od producenta (i kilku innych czynników) serię 8800 da
            się podciągnąć o 5-20%. Oczywiście albo nowe chłodzenie do karty albo super
            wentylowana buda.
            • han_solo_79 Re: :] 09.06.09, 13:52
              Gdzie mi tam panie do kręcenia. Mój procek też podobno dobrze się kręci (E8200),
              ale z takimi zabawami poczekam, aż mu się resurs skończy i kupię jego nastepcę.
              • aihs Re: :] 10.06.09, 09:50
                No wszystkie Intele z serii Exxxx kręcą się jak szalone, Twój powinien bez
                problemu śmigać na 3.2 - 3.4GHz.

Zanim zdecydujesz się na kupno nowego sprzętu pomyśl jednak o OC bo możesz sobie
                podarować nawet dodatkowy rok bez potrzeby upgrade'u.
    • Gość: agnotello Re: nowy komp versus konsola? IP: *.static.espol.com.pl 06.06.09, 10:18
      Kup rower tylko bez pedałów tyle teraz się mówi o aids.Cóż na chwilę obecną to
      nie opłaca się kupować żadnej konsoli.Ceny poszły w górę i to jest powód dla
      ,którego taki zakup jest teraz bez sensu.Mam ps3 i xbox 360.No i śmiało polecam
      exa.Ja wiem też nie kocham majtkosoftu ale w zeszłym roku miałem podobny
      dylemat.I dałem sobie na luz z pc.Przez 15 lat przy byle premierze nowej
      gierki,wymiana bebechów zasilacz czasem płyta oczywiście grafa i procek zawsze
      gdzieś w granicach 2000 klocków i nigdy nie było dobrze.Powtarzam zdanie
      Chmielarza ,który powiedział że chciałby aby cały rynek gier pc szlag trafił.I
      nie jestem fanem żadnej platformy.Jak kupiłem peesa to byłem niezadowolony filmy
      w blue ray zajebioza drogie i jak nie jesteś kinomanem to obraz w jakości blue
      nie zrobi na Tobie wrażenia.Gry w zasadzie dopiero teraz Killzone bo fanem MSG
      nigdy nie byłem.W sumie stoi kurzy się. Exa ,kupiłem w zeszłym roku jesienią i
      mimo że pogrywam tylko na oryginałach to 20 tytułów rozegrałem.I z jakości oraz
      sposobu pracy xbox jestem bardzo zadowolony.Zresztą kupiłem wtedy xbox 360 hdmi
      60 gb premium za 814 zł.I dostępność gier na xbox 360 jest większa a czasami
      dobre tytuły w folii można już dostać za 50/60 zł.Polecam xboxa 360 a
      modernizację kompa olej ,strategie na pc coraz bardziej szablonowe i słabe a
      strzelanki fakt na konsoli różnie się mają ale idzie się przyzwyczaić no i tyle.
    • Gość: ggh jesli juz masz kompa do nauki i pracy, to PS3 IP: 77.79.210.* 09.06.09, 13:19
      Jesli nie potrzebujesz potęznego PC do spraw innych niz granie, to mozesz myslec
      o ps3. Jednak jakis komp musisz miec, nie bardzo sobie wyobrazam nauke czy prace
      bez tego.
    • branza_gier konsola 09.06.09, 13:27
      Pomyśl sobie tak, że wydając te 2000 złoty spowodujesz tylko to, że za dwa
      lata znowu wydasz 2000 złoty. U mnie PC po kupnie PS3 służy jako maszyna do
      ustawiania statusu na gg. Bo internet mogę sobie przeglądać na ps3. ps3 kupisz
      za 1400 złoty poczekasz miesiąc zaoszczędzisz dokupisz sobie telewizor HD,
      które naprawdę aż tak drogie to one nie sąsmile Co do ceny gier to ja proponuje
      ci allegro. Motor Storm Pacific Rift w empiku kosztuje 200> na allegro
      ofoliowana wersja gry kosztuje 109. Jak dobrze poszukasz to zaoszczędzisz na
      grach, po drugie możesz zawsze wymienić sobie gierke w jakimś sklepie.
      • han_solo_79 Re: konsola 09.06.09, 14:01
        Nie no, dobrze, że nie za rok, innych mitów tam w Konsolowie nie macie?

Komp w domu jakiś zawsze się nada, Twój wybór czy będzie to stacjonar czy
        przenośny i Twój wybór czy będziesz chciał dołożyć te 500-1000 zł i
        dospecjalizować go pod gry, czy też zostaniesz przy necie, doksach, odete czy
        jumanych filmach.
        Żeby nie było, nie jestem przeciwko konsolom (mój post wyżej), ja tylko obalam
        głupie konsolowe mity.
    • mis_iu Re: nowy komp versus konsola? 09.06.09, 13:35
      Krótko: zależy jakie wolisz gry, czy zależy Ci na w pełni darmowych produkcjach
      i dodatkach (mody!!!), czy masz naturę "grzebaczo-kombinatoro-majsterkowicza".
    • Gość: Ahorcado Re: nowy komp versus konsola? IP: 87.205.18.* 09.06.09, 13:38
      Zabrzmię jak heretyk, ale ja wybrałbym mocnego laptopa, bo to przynajmniej jest
      mobilne i się też do pracy nada (ja tak zrobiłem).
      • galekanalek Laptop? 09.06.09, 14:48
        Z przykrością muszę stwierdzić, że nie ma czegoś takiego jak laptop do gier.
        Są najwyżej drożyzny za kilka tysięcy euro, które ledwo dają radę uruchomić
        nowe gry tak, aby nie były frustrujące. Laptop jest fajny do pracy, albo w
        formie osobistej teczki (coś na wzór systemu Moblin) Poza tym, w praktyce to
        ta mobilność jest zerowa, bo jakoś niewiele osób bierze ze sobą wszędzie
        laptopa, a i ryzyko uszkodzenia spore. Cała mobilność to swoboda poruszania
        się po mieszkaniu, ale inaczej patrząc - gdzie wygodniej niż przed biurkiem w
        fotelu? W każdym razie do gier to wielkie "nie nie" z mojej strony.
    • bobzaaa Re: nowy komp versus konsola? 09.06.09, 14:26
      jedyny rozsądny pomysł to PC + konsola smile
      nie wyobrażam sobie posiadania samej konsoli chociaż po testach xboxa 360 jestem
      oczarowany i mocno rozmyślam.
      • simplex Re: nowy komp versus konsola? 09.06.09, 14:51
        "jedyny rozsądny pomysł to PC + konsola"

No raczej. Nie spotkałem się z kimś, kto by na serio polecał "konsola zamiast PC".
        • bobzaaa Re: nowy komp versus konsola? 09.06.09, 15:02
          Jeszcze jedno chciałem dodać smile
          Choć czytałem tu opinie że jest fajnie na monitorze 22 cale pograć na konsoli,
          to powiem od siebie nie bacząc na okrutną krytykę jaka mnie zaraz zaleje ze z
          moich 3 dniowych doświadczeń wynika że wcale nie jest fajnie lcd minimum 32 cale
          must be
          • simplex Re: nowy komp versus konsola? 09.06.09, 15:35
            Mam Xboxa 360 i 22 calowy LCD oraz 42 calowy TV LCD. Gdy dziewczyna ogląda w TV
            seriale których nie trawię, gram sobie w gry xboksowe na monitorze 22'' i w
            niczym mi to nie przeszkadza.
            Oczywiscie, ze lepiej miec duzy telewizor, ale na monitorze też się da. W końcu
            siedzi się dużo bliżej monitora niż telewizora.
            • Gość: Sulpicjusz Re: nowy komp versus konsola? IP: *.aster.pl 09.06.09, 15:51
              Xbox konsolę zakup, a resztę pieniędzy przeznacz na jadło i dziewki.
              • simplex Re: nowy komp versus konsola? 09.06.09, 16:01
                Na wino kobiety i śpiew wink
            • own3d1n1 NOSPAM(?)gazeta.pl (tak to mnie irytuje.) 09.06.09, 16:22
              Ludzie, czekajcie, to ważna.

goku, monitor wspierany jest protokołem HDCP? Lub czy posiada HDMI. Jeśli nie ma
              jednej z tych rzeczy to odpada PS3, nie będziesz miał gdzie czarnulki podłączyć.

Co do X360. Jeśli poczekasz kilka miesięcy kupisz Xboxa na Mobo Valhalli, nie na
              Jasperze. To duża różnica wydajnościowa.

Co do gier. To zależy od Ciebie, osobiście preferuję gry bardziej wymagające i te not
              only for fun. Stąd PC. Do wyjątków można zaliczyć kilka gier PS3. Dorosłe, pełne
              błyskotliwej dającej wiele do myślenia (?) fabuły Heavy Rain; wspaniała rzeźnia jaką jest
              God Of War 3 i kilka innych tyle że, tych gier jeszcze nie ma... X360 jak mówiłem
              aktualnie nie preferuję, padnie Ci, szkoda nerwów, co z tego, że wymienią na 5 nowych.
              smiledevil
              • Gość: Chmielok Re: NOSPAM(?)gazeta.pl (tak to mnie irytuje.) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 23:38
                ""padnie Ci""

Co wy ludzie macie z ta czerwona smiercia?! Wadliwe wersje Xklocka zostaly juz dawno wycofane. Trzeba by sie bylo naprawde postarac, by taka zdobyc.
              • simplex Re: NOSPAM(?)gazeta.pl (tak to mnie irytuje.) 10.06.09, 12:08
                "Co do X360. Jeśli poczekasz kilka miesięcy kupisz Xboxa na Mobo Valhalli, nie na
                Jasperze. To duża różnica wydajnościowa. "

Różnica wydajnościowa? Że niby co, Xbox na valhalii będzie szybszy? Aj dont fink
                sou.

BTW. A masz jakieś wiarygodne źródła co do premiery Valhalli? Bo jak na razie to
                są plotki, może będzie Valhalla na jesieni 2009, a może nie, czekać można w
                nieskończoność.
                Valhalla oczywiście będzie lepsza i chłodneijsza i pewnie RRODoodporna, ale
                Jasper tez nie jest zły, bo ma i gpu i cpu w 65nm.
                Czyli jak ktos jest napalony na konsole tu i teraz, moze spokojnie kupić
                jaspera, błędu nie zrobi. A jak ktoś niema ciśnienia, może poczekać na Valhallę.
    • mateklive Re: nowy komp versus konsola? 09.06.09, 16:22
      Nowy komp tylko ile masz kasy bo jak 3000 zł to kupuj x-pudło i nowy komp ale
      jak masz 2000k to kup pc
    • Gość: Chmielok Re: nowy komp versus konsola? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 23:36
      Akurat na PS3 jest bardzo malo strategii. Od groma jest na PC i dosyc sporo na X360.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka