julmar7 13.06.09, 11:22 Ja życzę MS powodzenia z tym projektem. Jeśli uda im się osiągnąć zamierzony cel, to będzie to wielki krok dla świata gier. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ripat Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 11:24 Wiilotów to może nie przypomina ale rozwinięcie PSEye jak najbardziej. Jak dla mnie produkt skierowany w strone casuali czyli zobaczymy gierki typu Wii Sport itp.Myśle że w Ameryce to będzie murowany sukces patrząc po tym jak radzi sobie na tamtym rynku Wii.A teraz moje pytanie: po co nam kolejna wariacja na temat gry w kręgle tyle że tym razem bez kontrolera? Ten projekt może zmienić branże ale czy na lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
graczz11233 Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 11:33 nie zapominaj, że PN to jedynie dodatek do konsoli i będzie opcjonalny. Odpowiedz Link Zgłoś
filofun Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 11:56 ja nie wiem, czy w USA to będzie sukces patrząc po tym jak radzi sobie na tamtym rynku Wii - Nintendo ma już po prostu w garści cały rynek casuali. Kto chciał się pobawić w czujniki ruchu, dawno już kupił sobie Wii (ew. + X360/PS3 do tradycyjnego grania). Osoby nie zainteresowane rynkiem konsol, które może pierwszy raz usłyszą o Project Natal w dniu premiery, raczej nie zdecydują się wydać zielonych (zwłaszcza w dobie kryzysu, a nie wiemy ile to będzie kosztować) na coś, co już mają w Wii. Poza tym Wii to dosyć specyficzna biblioteka gier, a na dzień dzisiejszy X360 i PS3 postrzegane są jako sprzęt dla "hardcorów". Poza tym nie potrafię sobie wyobrazić chodzenia w grze za pomocą Natala. Jeżeli wcisną nam w rękę jakiś pad z analogiem (a'la Nunchuk), to złamią swoje obietnice - gra na Natalu miała być bezkontrolerowa. Nie wiadomo, jak się zmieni rynek do czasu wypuszczenia Natala czy PS Wand. W USA już jest WM+ za 20$ (nie wydaje mi się, żeby Natal tyle kosztował), też odwzorowuje ruchy dłoni 1:1. Jeżeli WM+ odniesie sukces, i sprzedaż Wii jeszcze wzrośnie, to czarno widzę Natala i różdżkę Sony. Ale to tylko moje "widzimisię". Odpowiedz Link Zgłoś
ripat Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 12:00 oczywiście tylko jak dzięki temu dodatkowi MS wciśnie więcej X360 do domów amerykanów, powiedzmy te 60% to Sony zaraz odpowie czymś równie casualowym.Jaki będzie wtedy sens robienia normalnych gier skoro bez żadnego wysiłku będzie można wydać MS Sports 2012 i zarobić nie porównywalnie więcej niż na grze z klasycznym kontrolerem ruchu? Ktoś wyobraża sobie sobie nowe DMC na Natalu, Wii Motion plus czy latarce Sony? Odpowiedz Link Zgłoś
ripat Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 12:04 sądząc po reakcji publiczności na konferencji MS na E3 myśle że amerykanie są kupieni Natalem. Zresztą odzew na zagranicznych serwisach growych też jest niemały i MS z Natalem odniesie sukces. Wiilot to jednak nie to samo co Natal i sterowanie ciałem może wydawać sie ciekawą nowinką dla leniwych hamburgerów nie mówiąc już o sterowaniu głosem. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 12:06 najważniejsze imho jest to, że zapowiadają wykorzystanie Natala w grach typowo 'hardcore' czyli można spodziewać sie że Halo:Reach i Nowe gearsy będą tą zabawkę wykorzystywać, na zasadzie patrzenia za rogi - mniej więcej to co pan Lee pokazywał kiedyś z wykorzystaniem pilota wii tylko, że nie trzeba będzie nosić żadnych urządzeń na głowie generalnie strasznie wyczekuję takiej opcji, bo wtedy naprawdę można by poczuć, że jest się "w grze" Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 12:09 o Innych możliwościach aż strach pomyśleć - stereoskopowa kamera czytająca świat w 3d daje tyle możliwości, że granice są chyba tylko w umysłach ludzi i najważniejsze jest to, że jest spora szansa na to, że pojawi się to już w 2010 roku a co do "nowej konsoli ms".... cóż - pewnie tak - ale raczej będzie to xbox360+natal+paczuszka gier pod natala... Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 12:15 procrastineering.blogspot.com/2009/06/project-natal.html a tu blog samego pana Lee btw. - niezły refleks - informacja o panu Lee pojawiła się już ponad tydzień temu Odpowiedz Link Zgłoś
ripat Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 12:17 dla mnie to bez znaczenia czy moge ruchem głowy wychylić sie za róg czy nie dopóki gry sprawiają mi radość i pozwalają się zrelaksować. Akurat brat pożyczył Wii od kolegi i sterowanie jest fajne owszem ale przez pierwsze kilka dni. Gier które zatrzymały by mnie na dłużej przy Wii nie stwierdziłem, czekam teraz na Madworlda, może coś sie zmieni. Narazie Wii zbiera kurz. Obawiam sie Natala z jednej przyczyny: nastapi spłycenie gier tak aby były bardziej dostępne dla casuali. Odpowiedz Link Zgłoś
kenner Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 12:26 @don_wroc_love: to spis zbiorczy? Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 12:26 ale myślę, że nie ma co się obawiać spłycenia gier. MS nie odpuści rynku graczy 'hardcore' z prostego powodu - sprzedaż takich gier jak Halo czy Gears of War daje na pewno im spore dochody - więc nagłe odpuszczenie tego rynku nie było by w ich interesie. Moim zdaniem MS pójdzie w 2 kierunkach 1 - gry ostro casualowe wykorzystujące pełną specyfikę Natala - czyli takie przy których wii fit to zabawka dla leniwych 2 - gry HC z dodatkowymi możliwościami oferowanym przez Natala Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 12:28 @kenner wiem, że spis zbiorczy nie odbieram Ci tego - do całości artykułu nie mogę się przyczepić. Szkoda tylko, że ta informacja nie doczekała się osobnej notki wcześniej - bo imho jest tego warta Odpowiedz Link Zgłoś
lutoslav Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 15:02 Btw, czy ktos z komentujacych wogole obejrzał ten fragment tego programu Jimmy'ego Fallona? Bo patrzac jaka radoche maja "kazuale", jak reaguje publicznosc i jak sie podniecaja grajac w core'owego Burnouta smiem watpic w teorie, ze Nintendo ma ich wszystkich (klientow) w garsci. Sie okaze. Jak na razie to w komentarzach przewaza tzw "polski sceptyk/maruda" czyt. "Nie grałem, nie wiem jak to działa, ale na pewno jest do d...". Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 15:12 "stereoskopowa kamera czytająca świat w 3d" Natal to *nie jest* stereoskopowa kamera. Przystawka zawiera wprawdzie dwie kamery, ale jedna jest normalna, pracująca w paśmie widzialnym (i wykorzystywana zapewne do "wycinania" postaci z tła, co sugerują czerwone wdzianka na materiale powyżej), a druga pracuje w podczerwieni i przy współudziale odpowiedniego promiennika (powiedzmy w uproszczeniu, że lampy błyskowej, pracującej w podczerwieni) generuje mapę głębi rejestrowanej sceny. To jednak nie to samo, co pełne 3D i stereoskopia. Odpowiedz Link Zgłoś
deereek Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 16:03 ja sie przyznam ze mnie project natal jakos wogole nie bierze. Ot ciekawostka. Pewnie przystawka bedzie kosztowala kupe kasy, a zamiast tego wolalbym kupic oryginalne gry. Odpowiedz Link Zgłoś
dziubin Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 16:05 a kto podczas talk-show rozpoznal głównych bohaterów... Jim z The Office i nasz wspaniały wampir z True Blooda - ehh, warto czasem dac sobie odpoczac od gier na rzecz swietnych seriali ) Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 16:15 @marcin-ka jak zwał tak zwał who cares? ważne że działa, że pracuje nad tym wizjoner Pan Lee i że zapowiedziano, że Takie patrzenie na świat gry będzie w produkcjach HC i O TO CHODZI! Odpowiedz Link Zgłoś
karkolomny_dziurkaczv2 Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 16:49 i po raz kolejny ms oglasza, ze ma klientow gdzies chcesz sobie pograc w nowe gry Z PELNYMI MOZLIWOSCIAMI kup nowa konsole, powtarza sie historia pierwszego xboxa - klienci zostali totalnie olani Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 17:00 "jak zwał tak zwał who cares?" No, Ty z pewnością nie, już to zauważyłem. Ważne, żeby zrobić wokół tematu trochę hałasu, nie? Ale uwierz, zrozumienie technologii, jaka za Natalem stoi, pozwala spojrzeć na to, co MS pokazał na E3, z nowej perspektywy. Mniej podatnej na hype i marketingową manipulację, bardziej krytycznej w stosunku do potencjalnych możliwości sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 17:21 oczywiście, że ignoruję szczegóły techiczne... po pierwsze i tak nie poznam dokładnej zasady działania bo szczegóły techniczne są tajemnicą, a po drugie zupełnie nic mi to nie da :] dla mnie sprawa jest prosta - wiem że ma to ogromne możliwości i jak już wyjdzie ma działać Odpowiedz Link Zgłoś
karkolomny_dziurkaczv2 Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 17:57 don_wroc_love: cytat: "oczywiście, że ignoruję szczegóły techiczne..." i "dla mnie sprawa jest prosta - wiem że ma to ogromne możliwości" wzajemnie sobie przecza, bo skad mialbys wiedziec, ze to ma ogromne mozliwosci? (i co z ta "prosta sprawa" ?) wroce jeszcze do: "oczywiście, że ignoruję szczegóły techiczne" prawde mowiac ignorujesz nie tylko szczegoly techniczne i nie tylko w tej sprawie... ty po prostu jestes ignorantem Odpowiedz Link Zgłoś
suijin Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 18:00 Ja prawdę mówiąc średnio widzę te możliwości. Spodziewam się raczej gier typy EyeToy i Wii Sports. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 18:07 "wiem że ma to ogromne możliwości" No właśnie guzik wiesz, skoro nawet nie chce Ci się zgłębić technikaliów. Faktyczne możliwości konkretnej implementacji technologii, a jej ogólny potencjał to dwie różne sprawy. Dałeś sobie wmówić, że wszystko to, co pokazano w materiałach reklamowych, będzie do osiągnięcia w rzeczywistości na urządzeniu, które trafi na rynek masowy. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 18:30 znowu zaczyna się atak frustratów... zieeeeeeew... Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 18:34 ale spoko - specjalnie dla Was napiszę do Pana Lee żeby mi wysłał dokumentację techniczną. potem będę ją studiował przez 5 lat a potem będę super cool bo wiem jak to działa jak Wy Odpowiedz Link Zgłoś
karkolomny_dziurkaczv2 Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 18:52 don_wroc_love: alez nie musisz pisac do pana lee, po prostu zanim opublikujesz swoje przemyslenia postaraj sie je przeczytac ze 2 razy i dopiero wtedy podejmuj decyzje czy warto, nic na sile Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 18:59 ależ napiszę. będę tak mONdry jak Wy cHceM bydź taki mONdry jak wy. Naprafdę Odpowiedz Link Zgłoś
karkolomny_dziurkaczv2 Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 19:05 widze, ze zabraklo ci sensownych argumentow Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 19:13 oczyFisCie. to wy jakoM jetyni je posiatacie. O wy Boscy urzytkownicy PSczy Odpowiedz Link Zgłoś
suijin Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 19:52 Ale poczekasz najpierw na 10 gier wykorzystujących Natal zanim go kupisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 20:26 na razie to czekam na kabareton w Opolu, ale widzę, że staracie się mi ten czas urozmaicić własnym kabaretem Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 20:33 o.. a na dwójce leci Paka no to mam dwa kabarety - jeden forumowy live i Paka Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Do kupy: Garść informacji o Project Natal 13.06.09, 20:35 @doomny a proszę bardzo www.vg247.com/2009/06/05/well-have-hardcore-triple-a-natal-titles-says-microsoft/ Odpowiedz Link Zgłoś