alexej 24.08.09, 13:19 No, dubbing jako opcja to jedyne słuszne rozwiązanie. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hansatan Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:26 dla niedzielnego gracza w sam raz (ale czy tacy grają w takie gry?)... jeśli ci z guerilli zaakceptowali polskich aktorów to chyba nie mają słuchu ;] Odpowiedz Link Zgłoś
doomny Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:27 SCEP +1 sprzedana kopia Nie ma to jak blu-ray i jego pojemność Odpowiedz Link Zgłoś
shadowriver Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:27 Punkt 2 pokazuje siłę Blu-ray ;] Odpowiedz Link Zgłoś
chips_bekonowy Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:28 Brawo oby tak częściej @hansatan może nie było z czego wybierać Odpowiedz Link Zgłoś
dzierzba-pustynna Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:30 Oby tak było przy każdej grze jaką będzie wydawać Sony Odpowiedz Link Zgłoś
doomny Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:31 @hansatan Ciekawe jaki % polskich graczy wybrał PL dubbing w K2 Odpowiedz Link Zgłoś
xbox-maniak Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:32 Świetnie że będzie dubbing i opcja wyboru napisów. Wiem że polskie wersje mają wielu przeciwników ale mnie bardzo cieszy że Sony i Microsoft tłumaczą na polski swoje największe hity. Inni wydawcy niestety olewają Xboxa (LEM). Ciekawi mnie czy w Gran Turismo 5 będą polskie napisy. Odpowiedz Link Zgłoś
cilgan Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:32 Yay, nie bede musial kupowac zagranicznej wersji. Brawo Sony :] Odpowiedz Link Zgłoś
roozx Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:40 Napewno głosy podłożą Pazura i Zakościelny Odpowiedz Link Zgłoś
olas_trzymiasto Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:40 to kiedy w koncu ta cholerna premiera? bo juz mnie telepie na dziwiek wiadomosci o tej grze a nie majac mozliwosci w nia zagrac. @ doomny: jako ze mieszkam za granica, wybralem polski dubbing i powiem szczerze ze mi sie podoba: moze nie jest tak kozacki jak w STALKER, gdzie slychac ruskie glosy w tle, ale jest przynajmniej poprawny Odpowiedz Link Zgłoś
shastorm Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:45 dommy domyślam się, że nie jesteś najlepszego zdania o tych co wybrali polski dubbing w KZ2 Ale pomimo tego, przepełniony odwagą cywilną przyznam się, że należę do tych co tak uczynili Nie mogłem sobie darować możliwości nieusłyszenia "finezja, szrezja" i o dziwo teksty z megafonów w multi są przyjemnie przyzwoite A HR? Być może doczekamy się modelowego przynajmniej w technicznej kwestii sposobu lokalizacji gry na PL Odpowiedz Link Zgłoś
oduck Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:48 co innego akceptacja glosu (timbre, intonacja), a co innego akceptacja interpretacji jako calosci - a tego juz raczej tworcy nie sa w stanie wykonac, z racji nieznajomosci jezyka. a dopoki dubbingiem gier dla doroslych beda sie zajmowac aktorzy, dla ktorych dubbing jest synonimem bajki dla dzieci (bo taki u nas zwyczaj, ze tylko produkcje dla dzieci sie dubbinguje), ew. tzw "slawy", a nie profesjonalni voice-aktorzy specjalizujacy sie tylko i wylacznie w tym, to bedzie, jak bedzie. inna sprawa - niskie budzety. siedze w branzy dzwiekowej od dawna i wiem, ze kasa za lokalizacje gier jest na tyle mala, ze nikomu sie nie oplaca (to nie caritas w koncu) siedziec nie wiadomo ile nad czyms, za co ma placone jak 30% filmu disneya na przyklad. a pracy przy grze jest 4x wiecej. ponadto jakosc materialow przysylanych do produkcji przez producenta [brak dokladnego opisu skryptow, kontekstu, czesto nawet obrazu pod ktory jest mowiona kwestia!] pozostawia WIELE do zyczenia. stad takie dramaty lokalizacyjne jak killzone2 czy stary far cry chociazby. Odpowiedz Link Zgłoś
dyrektor90 Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:49 Jest jest jest!! Po prostu popuściłem - wreszcie polskie napisy i angielskie głosy! Brawo SCEP! Oby tak dalej! PS.HR to gra tej generacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ber18 Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:51 Brawo SCEP tak powinno było być już wcześniej mam nadzieje że teraz wszystkie kolejne duże tytuły będą miały takie same rozwiązania językowe. Myślę że nie pojawi się żaden negatywny komentarz w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzierzba-pustynna Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:52 Ja również wybrałem polski dubbing w Killzone 2 i zgadzam się z shastorm, że w multi są głosy bardzo fajnie podłożone. Naprawdę zachęcają do walki. Oby ten sposób wyboru wersji językowej był również w Uncharted 2. Odpowiedz Link Zgłoś
lethaldoze Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 13:55 No i cool, teraz trzeba bić pianę w sprawie Uncharted 2 Ale to tak charakterystyczna gra że tylko-dubbing chyba odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
ico72 Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:04 bardzo dobre posunięcie z tą możliwością włączenia samych napisów Odpowiedz Link Zgłoś
vir-evil Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:04 No, w koncu normalne podejscie. Tak trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
goofy_jcb Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:20 Mnie bardzo cieszy że Sony pamięta o naszym pięknym kraju na Wisłą i wypuszcza PEŁNE lokalizacje swoich gier. Oczywiście wybiorę pełny dubbing. Żeby nie było, angielski znam w stopniu co najmniej dobrym. W killzona 2 również grałem z Dubbingiem, czego się nie wstydzę, grało się fajnie, tylko głos Visariego mógłby być lepszy. Gra zostanie przetłumaczona na 10 języków w tym POLSKI, to jest ważne.Polska jest jednym z ważniejszych rynków dla Sony. Popatrzcie na politykę MS, LIVE jest chyba w 35 krajach i widać Polska nie jest dla nich ważnym rynkiem growym. Pitty Odpowiedz Link Zgłoś
shastorm Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:26 ach, mam do dodania jedno małe ALE Wszyscy zaczynamy chwalić Sony/SCEP za już chyba na trwałe zmianę sposobu traktowania naszego rodzimego rynku. I tutaj jest moje "ale". LBP kurcze, jak na grę, ktora może ybć traktowana jako "rodzinna" to wielkim błędem był brak lokalizacji, szczególnie, że to jednak był hit, reklamowany w Polsce... I gucio Zaś takie LBP na PSP będzie już zlokalizowane... nic tylko płakać nad wadami okresu przejściowego Odpowiedz Link Zgłoś
kamsonowicz Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:35 brawo SCEP, oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
tifferet_online Re: Heavy Rain, a sprawa polska 24.08.09, 14:48 Teraz tylko się modlić by taka sama opcja była w Uncharted 2 !! Tam głosy są dobrane rewelacyjnie,szczególnie głos Nathana,więc jakby dali sam dubbing to klęska... Ps: A mnie zastanawia jedna sprawa,bo skoro sony ogłosiło niedawno że będą lokalizować wszystkie swoje exy,to czy znaczy to że FF versus XIII jeśli pozostanie exclusivem dla PS3 tez będzie w PL ? Oznaczało by to pierwszy pełno prawny Final Fantasy po POLSKU! Masakra.. Nie potrafię sobie nawet tego wyobrazić xP Ale pewno prace nad lokalizacją opóźniły by u nas premierę o co najmniej rok ;/ Odpowiedz Link Zgłoś