mathiuss Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 02.09.09, 14:47 Podobno 18 wrzesnia. Co do samej gry- na poczatku bylem mega negatywnie nastawiony, jako ze gry na podstawie komiksow to w 99% padaka jakich malo. Poza tym z amerykanskich komiksow juz wyroslem i herosi w gaciach mnie nie przekonuja, zazwyczaj smiesza a niekiedy wrecz zenuja(mimo ze Batman byl zawsze moim ulubionym bohaterem). Aczkolwiek demko, choc krotkie i malo pokazujace nawet mnie zachecilo. Zaczalem sledzic bardziej rozwoj tej gry i co tu duzo mowic- kupilo mnie. W tej chwili napalam sie jak dzieciak, zwlaszcza po tych wszystkich pozytywnych recenzjach. Po wakacyjnej suszy growej mam ochote na wielki hicior i mam nadzieje ze sie nie zawiode, a patrzac na rozgrywke wiem, ze nie. Kupie w dzien wydania. Jako ze wiekszosc gier ucieka z premiera w tym roku na przyszly, bojac sie MW2, to mysle, ze Batman bedzie mocnym kandydatem do GOTY 09, oprocz wspomnianego MW2, Dragon age, Alpha protocol czy OF2. Co do komiksow- dawno temu pochlanialem wszystko jak leci. Mialem szczescie, bo mamusia malemu dzieciakowi nie odmawiala kupowania komiksow, a i najlepszy moj kumpel tez czytal i kupowal duzo, wiec praktycznie z kazda seria TM semic (i nie tylko) bylem na biezaco. Oprocz tego Thorgal, Aria, Kajko i Kokosz, Tytus- sama klasyka. Pozniej, gdy troche doroslem i spowaznialem jakos stracilem zainteresowanie nie tylko amerykanskimi bohaterami, ale komiksami w ogole. Kiedys jednak odwiedzilem Empik i milosc do komiksu powrocila. Od kumpla pozyczylem kilka odcinkow Sandman- genialnej serii N Gaimana i wessalo mnie zupelnie. Szkoda ze z kumplem tym kontakt sie prawie urwal i nie za bardzo mam od kogo pozyczac komiksy, a mnie po prostu na nie nie stac, bo sa niestety strasznie drogie i zeby przykladowo zebrac serie kilkunastu komiksow po 30zl za kazdy to trzeba wybulic ok 400zl. Wole wiec nie widziec i nie zalowac- w mysl zasady czego oczy nie widza tego sercu nie zal. Aczkolwiek czasem sie czlowiekowi serce kraje, jak zobaczy co tez za cuda sie ukazuja. No nic, kwestia priorytetow, wole jednak dobra gre, ksiazke albo wyjscie z kumplami na piwo, niz komiks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrzuu Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.sol2.cable.ntl.com 02.09.09, 22:50 "Bardzo podoba mi się fakt, że Nietoperek nie zabija przeciwników, tylko ich unieszkodliwia" I to jest wlasnie lipa totalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocomment Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 07:21 W Polsce nie było tak źle, gdy chodzi o komiks. Dorastałem w takiej gdzie wychodziły komiksy z Batmanem i miałem ich sporą kolekcję, moi kumple tez je czytali. Rózni kupowali różne, Thorgale, kto inny zbierał kajka i K itd. Dla mnie właściwym punktem odniesienia są filmy Burtona niż pseudo realistyczna kreacja ostatnich batmanów. Jak ktoś lubi fabułe powinien odnosic się do komiksu Azyl Arkham, który sie w pierwszej kolejności kojarzy z tytułem gry a nie hollywoodzki blocbuster. Poza tym z niego wynika że Amadeusz poderżnął matce gardło ale to sczegół. A z komiksów o Batmanie to warto znać te Franka Millera bo obok np. komiksów Alana Moora stanowią najlepsze dokonania w świecie zachodniego komiksu. Wiele odcinkowych opowieści o Batmanie nie dorasta do tego poziomu. Ludziom komiksy źle się kojarzą bo nie czytali tych które stanowią sztukę nawet jeżeli dotyczą świata super herosów, a samo Hollywood ma tendencję do tego by robić z nich sieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nigma Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.09.09, 13:30 Pamiętam kilka odcinków Marvela w którym wystąpili chyba wszyscy superbohaterowie. Był tam zarówno Batman jak i Superman, Wolverine, Flash i masa innych postaci, których niestety teraz nie pamiętam. Działo się to w kosmosie i o coś tam walczyli Tak, czytałem komiksy Marvela i DC, to był dopiero klimacik... jednak nowy Batman przypomniał mi po prostu tamte chwile młodości i za to mu jestem wdzięczny! Macie już? Bo jak nie to łykajcie póki szał nie minął O na przykład tu www.blackgames.pl/product_info.php?products_id=3404 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 165johnny Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.09, 16:46 Tylko że tej gry nie można porównywać z filmem bo nie ma z nim nic wspólnego, fabularnie to zupełnie inna historia opiera się na komiksie z lat 60tych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phantom_lord Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.ds14.agh.edu.pl 03.09.09, 22:01 panie Radku a jak z DRM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phantom_lord Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.ds14.agh.edu.pl 04.09.09, 12:37 dobr sam sie dowiedzialem w grze jest SecuROM 7 i wymaga aktywacji przez siec. Gdzies na jakims forum nawet pisali ze gra wymaga dostepu do neta caly czas i trzeba miec plyte w napedzie. szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mx19 Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: 91.150.139.* 04.09.09, 12:45 nie no stary... jak to mozliwe, ze nie czytales zadnego komisku z batmanem? masz do internetu i szukac plikow z rozszerzeniem .cbr. zaden film nie jest porownywalny do mrocznosci jaka zawarta jest w niektorych seriach komiksow o batmanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUNCH Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.2-0.pl 04.09.09, 13:25 @mathiuss: ty to masz lekką rękę do pisania Odpowiedz Link Zgłoś
zerogirl Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 04.09.09, 15:09 @nocomment Z innych tytułów z Nietoperzem polecam np. serię Gotham Central, skupia się na losach policjantów pracujących w Gotham. @ mathiuss Gusta są różne, ja na przykład wole komiks od książek, czy filmów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUNCH Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.2-0.pl 06.09.09, 03:28 A dodają może jakiś gadżet jak np. koszulkę do standardowej edycji gry czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.opera-mini.net 07.09.09, 09:30 "Ja też skojarzyłem batmana z half life'm, tyle, że z pierwszą częścią. Może przez początek, który przypomina trochę jazdę kolejką po black mesa, zamiast tego eskortujemy jokera." Mnie intro to raczej zalatuje pierwszym Riddickiem, ale jak kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keerk Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.chello.pl 21.09.09, 18:33 komiksy o Batmanie były u nas w Polsze od lat 90-tych - wiem bo je czytałem wyszło tego w sumie całkiem sporo, aczkolwiek trzeba było oczywiście czasem "zapolować" gdzieniegdzie poza tym świetna recka, pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.chello.pl 25.09.09, 00:12 Bardzo ciekawy i fajny tekst o grze. Widząc demo do ściągnięcia w PSN pomyślałem że to kolejny hack'n'slash i nawet nie nacisnąłem X żeby to pobrać. Po lekturze na pewno to sprawdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.xdsl.centertel.pl 25.09.09, 17:47 super super. gram ale musze patcha zainstalować bo w pewnej lokacji a raczej jak pokonujemy bossa z zielonymi rurkami, po uratowaniu komisarza. wywala mi błąd. ze nie moze załadować lokacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 21:59 Po wszystkich egzaltacjach pora na kilka smutnych uwag: instalacja patcha z Physix bardzo trudna, zwyczajny "setup" nic nie daje, po instalacji patcha gra czasami wylatuje do pulpitu (szczegolnie, gdy zadania nie po kolei się realizuje); same efekty Physix wcale nie oszałamiają; trochę za mało poczucia humoru; poza tym zupełnie nie rozumiem, dlaczego Netoperek grasuje w damskiej bieliźnie. I jak zwykle polski gracz, nawet jeżeli posiada edycję kolekcjonerską, po prostu traktowany jak ubogi krewny; jednak "Bioshock" jakby zabawniejszy i więcej frajdy, ale co tam - dokończę grę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.xdsl.centertel.pl 30.09.09, 22:53 niechce nikumu psuć gry ale znalazłem dwa małe niedopatrzenia w tej gierce a raczej małe bagi które znacząco niewpływają na grę. np jak się pijemy na piąchy to jak przeciwnik jest daleko i mamy ileś tam kombo to nasz boczater porusza się do bardzo oddalonego gościa z prędkością światłą. Odpowiedz Link Zgłoś
wincenty.okon Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re 02.10.09, 09:33 Czekam na pachta 1.1 w Polskiej wersji o odpalam Batmanka. Gierka już czeka ponad 10 dni. Mi się nie spieszy, kupiłem grę, to bedę miał ją na zawsze i zdażę się nią nadelektować. Szkoda że doba ma tylko 24 h a organizm potrzebuje tyle godzin snu. Mogłoby mu 4 h wystarczyć a wówczas by było więcej czasu na granie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaankes Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.elpos.net 07.10.09, 17:50 Supeeeeer gra!!! A mógłby ktoś wrzucić filmik jak Zsasz zauważa Batmana i załatwia dr. Young? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lt.Hargrove Re: Batman: Arkham Asylum, czyli gra wybitna - re IP: *.chello.pl 19.12.09, 17:40 @Yaankes Na tym filmiku pokazuje się ekran z Jokerem,który mówi "kto by się spodziwał że psychopatyczny morderca zabije małą,biedną panią doktor.HAHAHAHA!" i GAME OVER Topic:Właśnie rozwiązuje zagadki enigmy,wciąłem się na "Dr. Crane planuje wynieść strach na wyższy poziom" i "Trąf,Trąf,misia bela Bane odnalazł przyjaciela".Co do gry,rzeczywiście jest trochę łatwa,ale przy niektórych każualowcach...nie jest źle.Walka dobrze zrobiona,sporo możliwych ciosów,jest ich chyba 8 + ataki z zaskoczenia i SPOILER START:podwieszanie gości do góry nogami na sznurkuPOILER END.Skradanki niezłe,czasem zamiast eliminować przeciwników,pastwiłem się nad nimi.Walki z bossami trochę mało odkrywcze,ale potrafią sfrustrować.Fabuła pełna diabolicznych podplanów zniszczenia w wielkim planie destrukcji Gotham przez Jokera.W recenzji przyczepie się do Blackgate,to nie organizacja,a zakład karny,w którym Joker wywołał pożar,tak by tymczsowo więźniowie zostali wysłani do Arkham. Grę oceniam na: 7,2\10 Odpowiedz Link Zgłoś