Dodaj do ulubionych

Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata

IP: *.interpc.pl 02.09.09, 17:53
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: kocie wymiociny [...] IP: *.ver.abpl.pl 02.09.09, 17:59
    • Gość: ja [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 18:00
    • Gość: asd [...] IP: *.pl 02.09.09, 18:04
    • Gość: BUNCH Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata IP: *.2-0.pl 02.09.09, 18:18
      A czyż sandbox to nie otwarty świat właśnie?
    • Gość: K. Re: Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świ IP: *.limes.com.pl 02.09.09, 19:12
      Nowa gra z Batmanem jest wielka. To zdanie stało się w ostatnim czasie truizmem.
    • Gość: 1 Re: Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 19:42
      hardkarowa gra i wielka
    • prezii Re: Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świ 02.09.09, 20:08
      Może i masz rację Bunch, chociaż dla mnie idea sandboxu to nie tylko otwarty świat - np. cała mapa, tylko także nieliniowość prowadzenia akcji i myślę, że można zrobić otwarty świat, który nie jest sandboxem. Np. W pierwszym Operation Flashpoint był świat w którym mogłeś iść gdzie chcesz, robić co chcesz ale nie było tam misji (co najwyżej spotkałem lejącego pod murem żołnierza wroga i mogłem go zastrzelić). Sprawa jest dyskusyjna a ekspertem nie jestem.

P.S. dzięki za wyróżnienie, widzę, że będę musiał bardziej uważać na to co piszę a raczej na to jak piszę;p

P.S.S Skończyłem Gacka. Trochę zawiodłem się końcówką, liczyłem na jakieś zaskakujące zakończenie. O dziwo nie odkładam gry, masę frajdy sprawia mi szukanie zagadek riddlera (oczywiście samodzielnie bez pomocy youtube), mam nadzieję, że challenge roomy będą trzymały poziom. Szukania pierdół nie lubię i jest to dopiero trzecia gra w której sprawia mi to przyjemność (wcześniej cod4 i gta4).
    • simplex Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata 02.09.09, 20:18
      Pytanko do osob oblatanych w batmańskiej komiksologii - czy tłumaczenie Arkham Asylum jako "Azyl Arkham" jest waszym zdaniem poprawne i powinno byc uzywane? Mi to wyglada na paskudna kalke z angielskiego i to błędną - asylum owszem, może znaczyć w przenosni "azyl", ale to słowo w języku angielskim znaczy po prostu "szpital psychiatryczny/dla umysłowo chorych".
      Zatem moim skromnym zdaniem powinno się to tłumaczyć np. "Szpital Arkham".

PS. Tak wiem, w polskiej wikipedii jest "Azyl Arkham" co wcale nie oznacza, ze jest poprawnie
    • Gość: tomtom Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 20:32
      zdecydowanie potrzebujemy Yathzeego,
      ilość wazelizy w jakiej pływa ta gra znacznie
      przekracza normę
    • Gość: sex Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 20:46
      oto moja recenzja:

sex*

koniec recenzji smile

a tak w ogóle to:

sex

smile

*wyrażam zgodę na cytowanie mnie w artykułach smile
    • Gość: Skie Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata IP: *.aster.pl 02.09.09, 22:41
      @simplex - oczywiście, że to kalka, typu 'false friend'. Tzn. brzmi podobnie jak jakies słowo Polskie, więc bierzemy! Np. eventually to często w naszym internecie (w prasie na szczęście już nie tak często) ewentualnie.
      Asylum to zakład/szpital dla obłąkanych/umysłowo chorych - ale to mało medialnie brzmi... Troche jak 'szpital na peryferiach'
    • kathor Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata 03.09.09, 01:09
      Gra bardzo fajna oczywiście i nawet dłuższa niż przypuszczałem... Z drugiej strony przejście razem z "zagadkami" w dwa dni za 200 zł hmmm. Fajne są challenge modes całkiem i przedłużą na pewno rozgrywkę sporo...

Szczegóły: jeżeli chodzi o klimat to jest super zwłaszcza na początku... Sterowanie też bardzo dobre, łatwo opanować walkę ale żeby pociągnąć kombosy daleko trzeba dużo poćwiczyć. Niestety kamera wyprawia czasem cuda zwłaszcza przy ścianach...

Generalnie strasznie byłem na grę nakręcony i chociaż jest naprawdę bardzo dobra to trochę się zawiodłem zwłaszcza na fabule...
    • ash-prawdziwy Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata 03.09.09, 07:07
      @simplex zgadzam się w 100% (jeżeli chodzi o kalki to uwielbiam mylenie polskiego "patetyczny" z ang. "pathetic")
    • venmort Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata 03.09.09, 08:13
      @simplex
      W polskim tłumaczeniu Arkham Asylum, z tego co się orientuje, nie ma spójności. Nie jestem w stanie co prawda sprawdzić wszystkich wystąpień tej nazwy w wydanych u nas komiksach, ale:
      - w "Zabójczym żarcie" (drugi, chociaż właściwie pierwszy komiks z serii) jest mowa o klinice psychiatrycznej a nawet klinice sądowo-psychiatrycznej
      - w "Ostatnim Arkhamie" natomiast napis na murze głosi "Arkham - Zakład dla obłąkanych przestępców"; i to chyba najwierniej oddaje oryginalną pełną nazwę.
      Jeśli wpis w Wikipedii utrzymuje się w takiej dziwacznej formie, może to oznaczać, że aktywne środowisko batmanofilów posługuje się tym terminem (ewentualnie nikogo nie obchodzi). Trzeba by jeszcze sprawdzić jakiego tłumaczenia użyto w filmach.
    • Gość: BUNCH Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata IP: *.2-0.pl 03.09.09, 08:43
      Tak, he-he, wychodzą niezłe jaja.

"Guy! you are pathetic!
      - thanks"
    • miszaquis Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata 03.09.09, 08:45
      Zagrałem wczoraj w demo... i chcę więcej. Gra się fajnie, choć pewnie całość jako scenariusz daje więcej frajdy. Rozgrywka bardzo kojarzy mi się z Assassin's Creed. Jest dość prosta ale niesamowicie efektowna, mam nadzieję ze tryb walki rozwija się w trakcie bardziej niż w AC (albo w demo nie można robić uników, albo jestem na tyle tępy że nie doszedłem do tego jak je wykonać). Klimat jest świetny. Mroczny i psychodeliczny. W trybie detektywa świetnym motywem jest przedstawienie stanu psychofizycznego (?) przeciwników. W budżecie na jesień planowałem miejsce jedynie dla nowego PES'a, ale już teraz wiem że Batmana kupić po prostu trzeba. Polecam demko, jeśli ktoś jeszcze nie próbował. Mimo że jest bardzo krótkie, wystarczy by ocenić czy grę chcemy czy nie. Mnie przekonało smile
    • Gość: BUNCH Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata IP: *.2-0.pl 03.09.09, 08:46
      Dobra, słuchajcie.
      Jak jest z tymi wyzwaniami które dostajemy gdy odgadniemy zagadkę?

Czy to polega po prostu na tym, że będziemy mogli sobie w to zagrać jako bonusową mapę czy moze jest to rodzaj misji pobocznej?

• kathor Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata 03.09.09, 14:42
      @bunch
      to są takie bonusowe mapy ze scorem i rankami... coś ala Ninja Gaiden ale z dwoma typami rozgrywki - bijatyka albo skradanie i likwidowanie przeciwników.
    • Gość: BUNCH Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata IP: *.2-0.pl 03.09.09, 17:30
      Szkoda, że nie są wplecione w rozgrywkę.
      Tylko wychodzimy z gry by zagrać sobie danego, nowego "challenge'a"...

Damn! Zakichane konsole, ja już chcę zagrać!
    • kathor Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata 03.09.09, 22:35
      generalnie po 3 dniach grania muszę powiedzieć, że zauważam dość dużą wadę rozgrywki a mianowicie bijatyki... Do uzyskanie ogromnych kombosów jest o niebo!!! łatwiej non stop robić unik niż używać kontr... W efekcie wygląda to dość niefajnie, nieefektownie... Kontry są dość ciężkie i powinny mieć większy bonus.
    • Gość: Tzymische Batman: Arkham Asylum - recenzje z całego świata IP: *.ptr.magnet.ie 04.09.09, 08:30
      simplex ====> Tlumaczenie Azyl Arkham, pomijajac juz nawet terminologie komiksowa jest zupelnie idiotyczne i bez sensu. To zaden azyl smile. I jesli ktos tak pisze czy tez zostalo to tak przetlumaczone to przez kompletnego idiote nie znajacego ni jezyka polskiego ni jezyka angielskiego. Pomiajac wszelkie Zaklady Psychiatryczne czy inne cuda (wiadomo Wariatkowo Arkham by brzmialo glupio) - ja bym to po prostu przetlumaczyl (jesli juz koniecznie trzeba) na Klinika Arkham, w domysle kazdy z fanow by sie domyslil ze chodzi o klinike leczaca/izolujaca chorych psychicznie. No ale Azyl jest genialny big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka