iloneczka27 09.09.09, 15:38 może wiecie co to takiego urosło mi w ogródku?Krzaczysko jakies... img179.imageshack.us/i/p1010877.jpg/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 16:00 Bardzo piękna trzmielina. Prawdopodobnie trzmielina zwyczajna, rosnąca często w lasach. Jest to gatunek tracący liście na zimę, ale ozdobny najpierw z przebarwiających się liści, a potem z oryginalnych owocków, długo utrzymujących się na bezlistnych gałązkach. Może być to jeszcze trzmielina brodawkowata. Na zdjęciu tego nie widać, więc sprawdź, czy gałązki ma pokryte drobnymi, czarnymi brodawkami. Można zresztą odróżnić te dwa gatunki po nasionach: jeżeli będą z osnówki wystawały czarne "oczka", to brodawkowata. Zwyczajna ma białe nasiona i całkowicie schowane w pomarańczowej osnówce. Teraz to prawie każdy uważa za trzmielinę wyłącznie odmiany zimozielonego gatunku 'fortunei'. Mało kto zna te nasze krajowe "prawdziwe" trzmieliny o wściekłym połączeniu kolorów w owockach (pomarańczowy + ostry róż). Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 horpyna4 !!!! 09.09.09, 16:14 dziękuję bardzo! Wyczerpująca odpowiedź! I jaka wiedza! jestem pod wrażeniem i już biegne do ogródka zobaczyć gałązki. Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 16:21 nie ma nic na gałązkach. Opadaja już liście barrdzo czerwone. Czy mozna to jakoś rozsadzić? Nawet nie wiedziałam, że to trzmielina - ładnie wygląda! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 16:27 Trzmielina europejska, poznaję po owockach. O rozsadzaniu nic teraz nie wiem, jak wrócę do domu, mogę zajrzeć do mądrej księgi :) Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 16:39 jak wrócę do domu, mogę zajrzeć do mądrej księgi :) byłabym wdzięczna... dwie lewe ręce mam jeśli chodzi o rośliny choć urodzona w tzw. ogrodników:( Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 21:30 Zaglądam. Jak jej tam po łacinie, euonymus? "Jesienią pobieramy półzdrewniałe sadzonki z piętką". No proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 :))) 09.09.09, 21:51 o to jutro będę piętek szukać! Dziekuję Genrealnie chciałabym mieć już jakikolwiek ogródek (nie warzywny) ale ciężko mi to idzie. Posadziłam wrzosy - zrobiły się suche! A były podlewane - znaczy się nie przyjęły się. Nic mi nie rośnie a ziemia jak glina Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: :))) 09.09.09, 21:59 Ziemia jak glina, to Horpynę pytaj :) Z piętką, znaczy, z tym kawałeczkiem pnia, z którego wyrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 17:49 Trzmielina europejska to właśnie inaczej trzmielina pospolita lub trzmielina zwyczajna. Jest to jeden z moich ulubionych dziko rosnących krzewów i nie rozumiem, dlaczego nie jest doceniany przez zakładających parki i ogrody. Szuka się na siłę egzotyki, która nie zawsze sprawdza się w naszym klimacie. A tu takie cudo... Można ją rozmnażać przez wysiew wprost do grunt Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 17:54 Trzmielina europejska to właśnie inaczej trzmielina pospolita lub trzmielina zwyczajna. Jest to jeden z moich ulubionych dziko rosnących krzewów i nie rozumiem, dlaczego nie jest doceniany przez zakładających parki i ogrody. Szuka się na siłę egzotyki, która nie zawsze sprawdza się w naszym klimacie. A tu takie cudo... Można ją rozmnażać przez wysiew wprost do gruntu zaraz po zbiorze, wtedy nie muszą być stratyfikowane. Można też rozmnażać z sadzonek. Ale najlepiej rozejrzeć się i wykopać jakąś siewkę. Zaleca się takie młode siewki krótko przyciąć w celu rozkrzewienia. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 18:04 Nie rozumiem, dlaczego poszedł najpierw kawałek, ale ważne, że potem poszła całość. Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 23:56 a mnie sie marzy taka wlasnie "pospolita", pamietam z dziecinstwa jak mnie zachwycaly te niesamowite owoce, tej zimozielonej to nawet nie kojarze ;). we Francji to sie nazywa "bonnets d'évêque" czyli czapka biskupia ;) Iloneczko a jaka piekna pajeczyna na tym krzaczku :) Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: co mi urosło:)) 10.09.09, 00:00 ha, ha, ha wlasnie sie dowiedzialam, ze sok z korzenia trzmieliny jest waznym skladnikiem przy produkcji pilek golfowych :) robi sie z niego tzw. gutaperke cos jakby kauczuk. Odpowiedz Link Zgłoś
iloneczka27 Re: co mi urosło:)) 10.09.09, 11:37 ok, jak znajdę pietkę:D to ja zasadzę - jak wyrośnie wyślę Ci:) z pajęczyną rzecz jasna Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 19:24 u nas zdecydowanie częstsza jest brodawkowata, nazywają ją "księże czapki":) Piękna ale z tendencjami "bestyjnymi" Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: co mi urosło:)) 09.09.09, 22:07 A u mnie taka ło:) img245.imageshack.us/i/p1000757x.jpg/ Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: zielona! 10.09.09, 12:20 Bo u mnie lato się zatrzymało :) Aha, te trzmieliny widziałam i w sprzedaży, ale w Wawie, jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zielona! 10.09.09, 13:14 W sprzedaży bywa również jeszcze efektowniejsza trzmielina wielkoowockowa (euonymus latifolia). Różni się na pierwszy rzut oka większymi owockami o 5-komorowych torebkach (europejska ma 4- komorowe). Odpowiedz Link Zgłoś