domelos Re: bestia przędziorek 06.02.04, 17:29 przeprasza ale nie dończyłem ale ta bestia zjada mi wszystkie krotony czy można ją jakoś zwalczyć Odpowiedz Link Zgłoś
magdabi Re: bestia przędziorek 06.02.04, 19:43 Fakt, przędziorek to bestia. Wykąp krotony pod prysznicem ze szczególnym uwzględnieniem spodniej strony liści i przetrzyj je mokrą szmatką. Bardzo dobrze zwalcza przędziorka specyfik Bayera Provado Combi Pin w pałeczkach. Dość drogie ale bezpieczne w stosowaniu, zwłaszcza w mieszkaniu i to zimą. Możesz też kupić dosyć tanie preparaty do spryskiwania. W każdym ogrodniczym polecą Ci coś niezawodnego. Osobiście nie lubię bo mają raczej przeznaczenie do stosowania w ogrodach na większej, otwartej powierzchni i trzeba się nakombinować żeby otrzymac małą porcję na użytek "domowy". Strasznie mnie wkurza to odlewanie, mierzenie, mieszanie. Spryskiwać trzeba parokrotnie. Nie polecam natomiast Tarcznika. Generalnie są to b. skuteczne owadobójcze pałeczki. Ale przędziorek to pajęczak i na niego nie działają. W opisie nie podają, że zwalcza przędziorka i faktycznie nie zwalcza. Myślałam, że działa na wszystkie szkodniki i stosowałam. A besta zwyciężyła :(( Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: bestia przędziorek 09.02.04, 15:21 Ze środków "pryskanych" polecam Nissorun. Skutecznośc gwarantowana. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: bestia przędziorek 13.02.04, 07:37 Przędziorek to utrapienie nie tylko właścicieli roślin mieszkaniowych, ale również i ogrodowych. Jego rozmnażaniu sprzyja suche powietrze, dlatego można znacznie ograniczyć jego występowanie opryskując spodnia stronę liści. Opryskiwanie roślin z góry niewiele daje gdyż woda nie osiada na spodniej stronie liści. Para wodna osadzająca się na liściach powoduje zamieranie larw przędziorków i znacznie ogranicza ich liczebność. Rośliny należy również okresowo opryskiwać preparatami takimi jak Karate 025 EC lub Talstar. Inne preparaty owadobójcze nie niszczą przędziorków tak skutecznie jak te wyprodukowane wyłącznie do zwalczania tego szkodnika. Opryskujemy wyłącznie SPODNIĄ stronę liści oraz kąty liści i łodyg miejsca skąd wyrastają liście – palmy i tym podobne zakamarki. Przy inwazji opryskiwać należy co 5-6 dni co najmniej 3 razy. Powodzenia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś