09.02.04, 11:30
Obserwuj wątek
    • lulka99 bez- oczywiście 09.02.04, 11:34
      sorry - tak mi się z rąk enter sam wyrwał...
      mam pytanie dotyczące bzu. wzdłuż płotu rośnie bez , któremu próbowałam nadać
      kształt taki bardziej przypomibający żywopłotowi. Niestety robiłam to pod
      koniec czerwca i...skutki były opłakane (żółte wyschnięte końce) Właściwie to
      kiedy można przycinać bez ?
      pozdrawiam:)
      • amadyn Re: bez- oczywiście 09.02.04, 17:40
        Witam.
        Myślę że chodzi o ten popularny bez,który kwitnie w maju,w zależności od gatunku
        różnymi kolorami.W Polsce wszyscy nazywają te krzewy bzami ,choć prawdziwy bez
        to całkiem inna roślina.Nazwa botaniczna (bzu)to Lilak-Syringa.,ale przyjęło
        sie bez i kropka.
        Krzewy te kwitną na zeszłorocznych pędach,więc cięcie przeprowadzamy po
        kwitnieniu.Odcinamy połowę lub 1/3 przekwitniętego pędu.Jeśli nie zależy Ci na
        kwitnieniu, możesz wykonać cięcie regulujące na przedwiośniu.Stare krzewy można
        odmłodzić.Na wiosnę wycinamy wszystkie stare pędy tuż przy ziemi oraz pędy zbyt
        słabe i cienkie, a pozostawiamy pędy, z których ma się krzew odnowić,te
        ostatnie przycinamy do wysokości 30 cm.Jeśli nie chcemy robić tak nagłego
        spustoszenia,zabieg ten można wykonać w dwóch etapach.W pierwszym roku wycinamy
        tylko stare i słabe pędy,a zostawiamy te ,które przytniemy na wys.ok.30cm.
        w następnym roku.
        Mam więc nadzieję że mówimy o tej samej roślinie.
        Pozdrawiam.
        amadyn
        • lulka99 lilak - oczywiście :) 09.02.04, 22:57
          lilak,lilak
          z drugiej strony głupio byłoby spiewać :,,kiedy znów zakwitną białe lilaki...."
          (a może to piosenka o bzie ,,właściwym"?)
          co do mojego zywoplotku to chyba strzyżenie poczynię tuż po zimie , bo później
          są już listki i szkoda mi je scinać. Dodam,że płotek nie kwitnie ale za to mam
          jeszcze trzy inne krzewy LILAKA . Jeden jest juz stareńki(biały)i tu przyda się
          Twoja rada odnośnie odmładzania. dwa inne to śliczne krzewy o podwójnych
          kwiatkach i intensywnym kolorze(strasznie wysokie)
    • jerzy.wozniak Re: bezb 16.02.04, 09:43
      Bez czyli poprawnie lilak tniemy po kwitnieniu tak aby nie dopuścić do
      zawiązywania owoców. Jeśli już są to obcinamy je w pierwszej kolejności. Lilaki
      szczególnie te tak zwane dzikie można ciąć nawet bardzo radykalnie. Żółte końce
      to wynik tępych narzędzi miażdżących a nie tnących tkankę roślin.
      Jurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka