mariela 15.02.02, 11:30 W jaki sposób i kiedy najlepiej ukorzenić fikus benjamina? Moje dotychczasowe próby zakończyły się niepowodzeniem :( Za poradę z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariela Re: Fikus benjamina 24.02.02, 22:51 Jestem nowa na tym forum, więc nie wiem czy ten temat nie był już kiedyś poruszany ale pomimo tego prosiłabym o wskazówki. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Fikus benjamina 28.02.02, 15:09 Ukorzenianie fikusów jest zwykle dość łatwe jednak w kilku wypadkach sadzonki ukorzeniają się bardzo długo lub nie ukorzeniając się wcale. To takich trudnych roślin należy fikus benijamnia. Aby sadzonka z wierzchołka pledu się ukorzeniła należy zrobić to latem. Świeżo ścietą gałązkę zanurzamy na jakiś czas w wodzie, dotąd aż przestanie wyciekać sok, a następnie sadzimy do specjalnego podłoża do ukorzeniania roślin. Doniczkę z sadzonką obficie podlewamy, a następnie okrywamy torbą z folii. Folia nie może dotykać do łodygi lub liści i powinna być dość duża. Tak ukorzenianą sadzonkę ustawiamy w ciepłym i widnym miejscu. Podłoże powinno być stale wilgotne ( nie mokre!) a roślina nie może stać bez [pośrednio na słońcu! Korzenie pojawiają się zwykle po 3-5 tygodniach. Po tym czasie można zacząć odkrywać na noc folię, aby przyzwyczaić młodą roślinkę do suchszego powietrza. Powietrza, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś