terencia 27.02.04, 20:08 Mój jest szczepiny na pniu. Posadziłam go rok temu, ma rzadkie gałęzie i jest łysy z jednej strony. Miał ładnie zgęstnieć ale tak się nie stało.Obciąć ? Jeśli tak to jak krótko ? Życzę wszystkim pięknej wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: cięcie migdałka 27.02.04, 20:50 Witam. Migdałek kwitnie na zeszłorocznych pędach,więc cięcie wykonujemy zaraz po kwitnieniu.Przycinamy pędy które kwitły w zeszłym roku,pozostawiając 3-5 pąków u podstawy.Co 3-4 lata można wykonać cięcie odmładzające.Przycinamy wtedy wszystkie pędy (na 3-5 pąków) ale krzew tak przycięty zakwitnie dopiero w przyszłym roku.Forma pienna jest dosyć wrażliwa na silne mrozy.Przy ziemi mogą wyrastać odrosty podkładki,które należy wycinać by nie osłabiały drzewka. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: cięcie migdałka 29.02.04, 15:59 O cięciu pisałem już kilka razy całkiem niedawno. Jeśli chcemy mieć ładne i obficie kwitnące rośliny musimy je regularnie i odpowiednio do wymagań danego gatunku i odmiany ciąć. Dotyczy to także szczepionych na pniu migdałków wierzb i innych roślin. Cięcie to jeden z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych tak samo ważnych jak podlewanie czy nawożenie. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś