Dodaj do ulubionych

Skyrocket i conica-przesadzanie?

11.08.10, 13:33
czy latwo sie przyjma w nowym miejscu? sa kilkuletnie juz.
Obserwuj wątek
    • amore-pomidore Re: Skyrocket i conica-przesadzanie? 12.08.10, 14:47
      Conica jest trudny do przesadzania. Przesadzić go można, ale trzeba roślinę do
      tego przygotować.
      W maju-czerwcu należy podciąć mu korzenie dookoła korony, najlepiej w takim
      zarysie, w jakim będzie miał bryłę korzeniową przy przesadzeniu. Miejsce cięcia
      wykonujemy pionowo, bez prób podrywania do góry rośliny. Na zewnątrz cięcia
      korzeni odkopujemy rów głębokości i szerokości szpadla, po czym wypełniamy go
      torfem lub kompostem.
      Pod koniec sierpnia lub we wrześniu możemy okopać szerzej przygotowaną do
      przesadzenia bryłę. Z jednej strony bryły wykopujemy szerszy dołek, tak aby
      można było pod nią podłożyć mocną płachtę lub jutę i delikatnie przechylamy
      świerk z bryłą. Trzeba go umieścić na płachcie, tak aby dało się go wyciągnąć z
      dołka.
      • gabula777 Re: Skyrocket i conica-przesadzanie? 12.08.10, 15:13
        Jałowce ogólnie nie przepadają za przesadzaniem.Po zabiegu często częściowo
        obsychają choć nie giną.Ogólnie jest tak, że rośliny suchych stanowisk( budowa i
        rodzaj systemu korzeniowego) trudniej znoszą przesadzanie i dotyczy to również
        iglaków.Utrudnia to na dodatek fakt, że szkodliwe jest silniejsze podlewanie,
        konieczne dla tego by się ukorzeniły w nowym miejscu.Może się udać z conicą, ale
        najlepiej zrobić to wczesną wiosną.
        • effi007 Re: Skyrocket i conica-przesadzanie? 13.08.10, 06:39
          szczerze? przesadzanie iglastych zadomowionych przez kilka lat w ogrodzie
          powoduje że roślina przeżywa stres i ma kłopoty czasem przez kilka lat zanim
          dojdzie do siebie.
          Poprzednicy dobrze radzą - późną wiosną, wczesnym latem obkopać, a od połowy
          sierpnia przenosić. Nikt jednak nie zagwarantuje, że roślina będzie rosnąc jak
          dotychczas po przesadzeniu.
          • gabula777 Re: Skyrocket i conica-przesadzanie? 13.08.10, 10:39
            To prawda, gdzieś czytałam, że ogólnie powinno się unikać przesadzania
            zadomowionych kilka lat iglaków i robić to tylko w ostateczności, a nie z powodu
            'widzimisię'.Co prawda roślina przyjmuje się w nowym miejscu, ale tak naprawdę
            nigdy nie będzie wiadomo jak mogłaby wyglądać nie przesadzana.Taka roślina
            często znacznie szybciej się starzeje i traci walory ozdobne.Lepiej nieraz
            usunąć całkowicie i posadzić młodą.Jeżeli już przesadzać to bezwzględnie powinno
            się zachować odpowiedni termin i zrobić to starannie.
            • hanka31 Re: Skyrocket i conica-przesadzanie? 13.08.10, 13:11
              Przesadzałam Conike w ubiegłym roku w kwietniu, miała minimum 14 lat wysokośc
              1,6 m ,zrobiłam z konieczności bo nie było jej juz widac zza innego
              iglaka.Podlewałam ją bardzo intensywnie, w tej chwili bardzo ładnie rosnie miała
              normalne przyrosty jak jej siostry w szpalerze. W ubiegłym roku nie miała.Według
              mnie jest łatwa do przesadzenia bryła korzeniowa zwarta nie okopywałam od razu z
              marszu przesadzona.Podonie z Alberta Globe tez przesadzałam kilkunastoletnie
              ,wszystkie sie przyjęły.Ze Skyrocketem bym nie zaryzykowała,jałowce trudne do
              przesadzania.
    • ignorant11 Conica udała sie 19.08.10, 19:51
      Sława!

Miała tak z póltora metra i dobrych kilkanascie lat.

Ale skyrocketa jesli bardzo duzy kiepsko widze...

Forum Słowiańskie
      gg 1728585

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka