barbara1946 13.08.10, 21:59 Mam problem z nornicami, ryją tunele i niszczą rośliny cebulkowate, co z tym fantem zrobić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaarmelka Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 17.08.10, 14:16 Nabyć kota lub zwabić do siebie kota sąsiadów. Mój kot nawet sprowadza nornice z pola, jak u nas brakuje;-) A następnie - żywe - przynosi je do domu. Straasznie są szybkie, trudno je złapać. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 17.08.10, 16:05 U znajomej sprawdził się jamnik. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 17.08.10, 17:05 Wczoraj wyczytałem,karczownik-5-6 miotów w sezonie,po 10-12 młodych. To musi być superkot,superjamnik. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 18.08.10, 14:01 Wczoraj oglądałam ogród, w którym jamnik walczy z kretami/ nornicami. Chyba zrezygnowałabym z jamnika. Wykopał tak duże rowy i kopie nadal, że po grządkach pozostało wspomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
e28chru Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 18.08.10, 07:55 Ja ma trzy koty i jamnika i... nornice. Nic tylko polubić. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 18.08.10, 08:11 Napewno poradzą sobie z nornicami.Pod warunkiem,że kotki co dwa miesiące będą miały młode,chociaż po 10szt w miocie,a jamniczka da w sezonie z 50 młodych i dość być powinno.I trzeba to wykarmić,bo żywy gryzoń to tylko deser. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek25 Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 19.08.10, 01:53 No dobra, a jak ktoś nie ma kota ani jamnika? I mieć nie zamierza? I sąsiedzi też nie mają? Wyczytałam w necie, żeby sypać trutkę na nornice w korytarze. Tylko, że u mnie wszystko jest zryte, gleba się zapada, a końcówek tuneli nie widać. To gdzie tę trutkę wsypać??? Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 19.08.10, 08:08 Tylko, że u mnie > wszystko jest zryte, gleba się zapada, a końcówek tuneli nie widać. To gdzie tę > trutkę wsypać??? Zadeptać wszystkie korytarze i wsypać tam,gdzie powstaną nowe dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek25 Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 19.08.10, 09:20 mirzan napisał: > Zadeptać wszystkie korytarze i wsypać tam,gdzie powstaną nowe > dziury. No właśnie chodzi o to, że nie widać żadnych dziur. Ziemia jest wybrzuszona, zapada się jak na nią stanę, ale nigdzie nie widać dziur. Tylko raz odkryłam jedną dziurę, ale zalałam ją wodą, dziura się zasklepiła, a nowych nie ma. Może nie wiem gdzie tych dziur szukać? Czy nornica może zniszczyć trawnik? Bo moja ryje na granicy rabat i trawnika, ale trawnik jak na razie cały. Ta jedna dziura to była co ją zalałam wodą była właśnie tuż przy trawniku, a korytarz prowadził głęboko pod trawnik, ale trawnika nie uszkodziła. Tylko pewnie zżarła mi cebule krokusów i tulipanów, które tam wsadziłam. Co za świnia :((( Odpowiedz Link Zgłoś
amore-pomidore Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 19.08.10, 10:40 Możesz kupić w sklepie ogrodniczym elektroniczny odstraszacz na nornice i krety. Wydaje on ultradźwięki, których te szkodniki nie znoszą, więc jest w miarę skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 19.08.10, 10:58 Odstraszacz niewiele pomoże - ja mam - krety chyba zwiały no chyba, że któryś głuchy został;) Co do nornic to też mam a jakże. Ogród wziualnie lepiej wygląda niż po bytności kretów. Na "moje" nornice niczego nie stosuję, bo to i tak walka z wiatrakami. Zeżarły mi świnie cynie, dzwonki karpackie, rozwar. Ale jak wyszukałam zdjęcie takiej nornicy, to powiem Wam szczerze, że nie potrafiłabym jej zrobić krzywdy - tak więc staram się ją zaakceptować:) Czyż nie jest słodka? www.google.pl/images?hl=pl&q=nornica&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=EvJsTIo_jZg4yuf83Qo&sa=X&oi=image_result_group&ct=ti tle&resnum=1&ved=0CCYQsAQwAA&biw=1003&bih=511 Odpowiedz Link Zgłoś
poniedziela1 Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 08.09.10, 20:35 Hm, u nas odstraszacze dzwiękowe nie sprawdzają się wcale, albo nasze krety są głuche:) Mąż wsadził odstraszacz do kopca, ładnie dookoła udeptał a następnego dnia kopiec był już świeżutki. Chyba polubili obydwaj taką zabawę, mąz udeptuje dookoła odstraszacza a krecik kopie i tak przez całe lato:) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Zdecentralizować 09.09.10, 13:38 {Poniedziela1}: ...u nas odstraszacze dzwiękowe nie sprawdzają się (...) Mąż wsadził odstraszacz do kopca... Na miejscu kreta też bym był zdezorientowany, w którym kierunku mam sie przeprowadzać - bo centralnie mnie męczą... Takie wypłaszacze mają tę metodykę, że stawia się je z kraja areała, jaki chcemy odkretować, potem się je sukcesywnie przesuwa w stronę planowanego wysiudania gryzonia - i tam pozostawia jako barierę. W ilości nawet zmultiplikowanej, na stał e[bez zim]. Najlepiej nam się sprawdzały w takim dziele właśnie płoszaczki "solarne", bezbateryjne, z dźwiękiem wzbudzanym okresowo. Plus kot, a dokładniej - kotka. Udomowiona, karmiona, acz nudząca się w domu. Miała własną klapkę w dwóch parach drzwi po drodze i wychodziła w ogródek kiedy trzeba. Jak nam ona powyjadała nornice, krety pogoniła, to zaczęła wgląd czynić w onornicowany ogródek sąsiadki. Ta pomocy jej ... zabroniła, płosząc kotkę [za mą poradą]. Została sama ze swymi problemami z nornicami, kretami i mężem, co walczył tam lat 30 z gryzoniami, stosował różne pachnące pono odstręczająco nasadzenia barierowe, kręciołki z butelek PET, świstawki z butelek szklanych wkopanych w grunt szyjką do góry, wiatraczki - aż ocenił, że ma gryzonie na stałe, zestarzał się i odpuścił. Odpowiedz Link Zgłoś
wojteklm Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 09.09.10, 00:02 To skuteczny i w miarę ekologiczny sposób zarówno na nornice jak i krety. Można spróbować również z puszkami na patyku wetknięte w tunel wykopany przez nornice. Odpowiedz Link Zgłoś
tosia73 Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 19.08.10, 21:59 SKUTECZNA ,SPRAWDZONA PRZE ZEMNIE W SWOIM OGRÓDKU TO PIWO.ZRÓB DOŁEK WŁÓŻ SŁOICZEK Z ZAWARTOŚCIĄ PIWA DO POŁOWY I WCHODZĄ JAK PSZCZOŁY DO ULA ,ZNAKOMITE ROZWIĄZANIE NA NIE PROSZONYCH GOŚCI,ALE MUSISZ LICZYĆ SIĘ Z TYM ŻE ODDASZ IM SWOJE PIWKO.POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
armeria Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 21.08.10, 18:55 W naszym ogrodzie mąż zastosował karbid do zwalczania kretów itp. Nornica ryjąca po rabatce wyniosła się po ok. 3 tygodniach. Podobnie było rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 09.09.10, 13:32 Metoda sprawdzona tez to: kwasne mleko do koytarzy- smierdzaca powodz. zgnite jaja- smierdzaca bomba regularne koszenie trawy bo one nie lubia halasow Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 22.08.10, 10:47 posadzic cebulowe w koszyczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
oldbastard Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 01.09.10, 21:39 Zobaczcie jak to robia w Stanach. Towarzystwo Przyjaciol Zwierzat nie byloby zadowolone ;) Kliknij tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
rege2 Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 02.09.10, 13:52 przez naszą działkę maszerują gromady kotów był stosowany karbid i wciąż nowe kretówki już dawno posadziliśmy cebulki krokusów w koszykach, teraz wyjmujemy jeden koszyk, bo zero kwiatków i co? widzimy są białe ..niby cebulki, rozgniatamy i dokonaliśmy nieświadomie aborcji! z tych jąder wypadły małe zwinki, czyli w naszym koszyku jaszczurki zrobiły gniazdo, a że mieszkają na skalniaku nikt ich nie przeganiał...tak więc do kretów, nornic doszły zwinki...a ja sadzę i sadzę te cebule... Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 03.09.10, 01:47 {Oldbastard}: ...Towarzystwo Przyjaciół Zwierząt nie byłoby... Mało, że Towarzystwo. Regionalne centra sejsmologiczne miałyby kociokwik w rejestrach :) ...This mixture is then either manually or remotely detonated by the operator, causing an instantaneous underground shockwave of concussive force that eliminates the targeted pest and in some cases (species specific) collapses the existing tunnel structure thus preventing immediate reinfestation... {Mirzan} to przetestować musi. Zastanawia mnie w tej reklamówce podsuniętej nam przez {Olda} przydatność tego miotacza płomieni dla "hodowców koni". Kuń sobie na norkach gryzoni nogę łamie? Może taki hodowca musi równocześnie być miłośnikiem estetyki pola golfowego? Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 03.09.10, 08:11 dar61 napisał: > {Oldbastard}: > > ...Towarzystwo Przyjaciół Zwierząt nie byłoby... > Mało, że Towarzystwo. > Regionalne centra sejsmologiczne miałyby kociokwik w rejestrach :) > > ...This mixture is then either manually or remotely detonated by > the operator, causing an instantaneous underground shockwave of > concussive force that eliminates the targeted pest and in some > cases (species specific) collapses the existing tunnel structure > thus preventing immediate reinfestation... > > {Mirzan} to przetestować musi. > > Zastanawia mnie w tej reklamówce podsuniętej nam przez {Olda} > przydatność tego miotacza płomieni dla "hodowców koni". > Kuń sobie na norkach gryzoni nogę łamie? > Może taki hodowca musi równocześnie być miłośnikiem estetyki pola > golfowego? Mirzan testował noworoczne wybuchowe zabawki, za słabe,gryzonie i drapieżniki podziemne nie reagują na nie.Ale sposób ciekawy.Jeśli karczownik potrafi zrobić dziurę i magazen w niej,wielkości wiadra,to taki piesek pustynny zrobi tunel,że słoń noże noge złamać. Ciekawe,dlaczego ludzie są zdziweni i oburzeni,widząc,że jak ktoś robi swoją robotę porządnie i dba o to co robi. Nasza narodowa bylejakość? Bo na mój gust,trzeba być sprawnym umusłowo inaczej,aby sadzić rośliny za kilka stówek, wśród nor gryzoni, bez zabespieczenia i cieszyć się,że takie ładne futerkowce to zeżrą. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszsz Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 02.09.10, 16:07 Mój kot przynosi z pola leżącego odłogiem bardzo duże , czarne myszy. Czy ktoś może wie , co to za myszy? Jak przyniesie taką, to trzeba go pochwalić i wtedy ją zjada. Tych z czarnym paskiem nie je, chyba są niesmaczne lub trujące. Kiedyś już tu pisałam, że z ogródka nornice odstraszyłam polewając ich korytarze ( tam gdzie ziemia jest poruszona) gnojówką z pokrzyw - straszny smród. Tak też działa gnojówka z czarnego bzu - mogą być wszystkie części tej rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
dionizyogrodnik Re: Nornice - jak sie ich pozbyc z ogrodka ? 09.11.15, 21:33 Nie ma takiej potrzeby.. Przeczytałem gdzieś wpis o środku Difenor, z obawami, bo nie jest najtańszy postanowiłem wypróbować. Na prawdę działa. Pół kg środka wystarcza na moją działkę na jeden sezon. Koszt 80 zł. Spróbujcie - piszę to bez obaw. Odpowiedz Link Zgłoś