bryg-ida111 15.08.10, 18:08 Zakwitła mi glicynia.Wiosną nic a teraz jeden kwiat i 2 pąki.Uformowałam ją w formie drzewka,myślałam że się nie doczekam.Mam je w ogrodzie 3 rok:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: glicynia 15.08.10, 19:47 Glicynia o tej porze często powtarza kwitnienie. Zwykle jest słabsze niż wiosenne, o ile wiosenne jest. Teraz pewnie na wiosnę zakwitnie obficie i potem znów powtórzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ju.bi Re: glicynia 16.08.10, 09:25 moja glicynia też nie kwitła wiosną, poprzedniego roku również nie, już sądziłam że nie odpowiada jej miejsce. Jakiś tydzień temu zakwitła bardzo obficie, niestety wichura i ulewne deszcze szybko zniszczyły kwiaty. Czekam więc nieceirpliwie na wiosnę:) Odpowiedz Link Zgłoś
amore-pomidore Re: glicynia 20.08.10, 14:53 A pamiętasz o cięciu jej? Glicynia zawiązuje pąki kwiatowe wczesną jesienią, dlatego większość jej pędów należy przycinać latem (koniec lipca – poczatek sierpnia), nad 6. pakiem od nasady, zostawiając około 15 cm. Nie przycina sie tylko tych, które są potrzebne do ukierunkowania wzrostu rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
szymucia Re: glicynia 21.08.10, 07:44 no ale jak ją ciąć kiedy ona teraz tak pięknie kwitnie? Wiosną też nie kwitła , złotokap zresztą też nie. Pewnie taki rok, cóż zrobić.Nawozicie czymś glicynie i kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
bryg-ida111 Re: glicynia 24.08.10, 13:55 Podsypałam nawozem do rododendronów wiosną.Obcinam pędy do pół metra długości,żeby nie były za długie.Nie wiem czy dobrze, ale ma piękne zielone liście:) Odpowiedz Link Zgłoś
wojteklm Re: glicynia 24.08.10, 23:17 Dobrym nawozem dla glicynii jest obornik lub złożony nawóz mineralny 30-40 g/m2 co 4 tygodnie. A dlaczego nawóz do rododendronów?? Odpowiedz Link Zgłoś
bryg-ida111 Re: glicynia 25.08.10, 09:25 Znajoma poleciła mi ten nawóz.Ona też nim podsypuje swoją glicynię,kwitnie przepięknie każdego roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: glicynia 25.08.10, 09:53 Hmmm... dziwne. Glicynia nie przepada za tak kwaśną ziemią, jak wrzosowate; chyba woli zasadową. Może znajoma daje jej jeszcze wapno? Myślę, że dla glicynii najlepszy byłby obornik. Poza tym jest jeszcze kwestia cięcia - sprawdź, czy i jak znajoma ją przycina. To może mieć duże znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: glicynia 25.08.10, 10:54 Może znajoma jest zawistna i nie chce, żeby Ci się tak udało, jak jej? I dlatego nie ujawnia prawdy, a Ciebie wpuszcza w maliny? Niestety, tacy ludzie zdarzają się. Często udają miłych i życzliwych. Odpowiedz Link Zgłoś