Dodaj do ulubionych

na balkonie

29.03.04, 10:44
witam!
niestety nie dysponuje ogrodem, ale chcialabym male conieco posadzic na
balkonie. Pamietam, znajoma miala kiedys na balkonie pomidory, a wlasciwie
pomidorki, bo krzaczek i same owoce byly duzo mniejsze. jaka to odmiana i
kiedy najlepiej sadzic sadzonki? czy na balkonie mozna posadzic borowke
amerykanska? czy nie rozrosnie sie do jakis ogromnych rozmiarow?
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: na balkonie 30.03.04, 13:25
      Na balkonie można uparwiac wiekszość warzyw i roślin użytkowych. Problem jest w
      tym że pomniewaz rosną w donicy trzeba je nawoozić. Z nawozami naturalnymi jest
      kłopot zas stosowanie tcyh sztucznych szczególnie w nadmiarze wpływa na jakość
      i smak owoców. Pomidory porzeczkowe doskonale rosną na balkonach i można je
      nawet uprawiac w torbach plastikowych z podłożem wycinając w nich niewielkie
      otwory w które sadzim ich sadzonki. Pamiętajmy że rosliny akie jak pomidory czy
      papryka można uparwiać tylko w miejscach ciepłych i osłonietych od wiatru.
      Jurek
      • lylith Re: na balkonie 01.04.04, 11:46
        dziekuje za odpowiedz.
        a kiedy mozna pomidory sadzic do doniczek? czy nie jest jeszcze za zimno? to
        samo z wsadzeniem bratkow i wysianiem maciejki. mozna juz czy jeszcze troche
        poczekac?
    • wini3 Re: na balkonie 02.04.04, 08:17
      Jeśli chcesz uprawiać z nasionek to najwyższy czas posiać w domu. Koralik to
      takie śliczne drobne czerwone kuleczki w gronach, a Poranek to nieduże niskie ,
      plenne i dobrze czują się na balkonie. Jeśli będziesz kupowała sadzonki / co
      radzę/ to jeśli nie kupujesz w pewnym miejscu stosuj moją metodę. Na bazarze w
      życiu nie pytam czy ma pani taką odmianę , tylko po kolei - jaka to odmiana? W
      ten sposób kupuję to co zamierzam a nie wciskają mi cokolwiek. Termin sadzenia
      po 15 maja/ no na balkonie może być wcześniej bo jest cieplej i można okryć.
      Maciejkę posiejesz już niedługo - jak się ociepli. A ja polecam rezedę - to
      najcudniejszy dla mnie zapach i zupełnie ładna roślina. Ja lubię też fasolę na
      balkonie - niestety zawsze ją coś dręczy. Ale strączek do zupy pysznej
      szparagowej albo kolorowe kwiatuszki i ciemne nasiona ozdobnej zawsze mam . A
      może ogórek na drabince? I pietruszka naciowa na każde zawołanie?
      • lylith Re: na balkonie 02.04.04, 10:38
        bardzo chetnie wsadzilabym (zasiala) to wszystko a nawet duzo wiecej! :) ale
        balkonik mam niewielki i za wiele to sie tam nie zmiesci....
        bratki chce posadzic z sadzonek, z nasionek obawiam sie ze mi nie wyrosnie, az
        takim doswiadczonym ogrodnikiem nie jestem:)
        a coz to jest rezeda? nie znam tej roslinki. kupuje sie nasionka czy sadzonki?
        bardzo dziekuje za rady dot. pomidorkow. nie mam sprawdzonego miejsca, gdzie
        sie kupuje takie rzeczy, bede musiala poszukac. mojej siostrze kiedys pomidor
        wyrosl w doniczce w domu obok... kaktusa;) upadl jej plasterek pomidora z
        kanapki, nie chcialo jej sie chodzic, to wcisnela w doniczke bo byla najblizej;)

pozdrawiam serdecznie!
        • wini3 Re: na balkonie 03.04.04, 21:40
          Rezeda to niepozorna roślinka o cudnym zapachu. Siejesz i czekasz aż zakwitnie
          i zapachnie. Groszowa roślinka i można dosadzić ją do jakiejś innej rośliny np.
          ozdobnej z kwiatów. Jeśli masz niewielki balkon to lepiej kup gotową sadzonkę
          pomidorka na której tak Ci zależy. I bywaj na forum!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka