Dodaj do ulubionych

stare odmiany roślin

15.10.10, 18:23
Czy ktos zna firmę specjalizująca sie w starych odmianach? Zarówno ozdobnych i owocowych. Na przykład złota reneta?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: stare odmiany roślin 15.10.10, 19:06
      Na przykład Ogród Botaniczny PAN w Powsinie.
      • bogumilka Re: stare odmiany roślin 15.10.10, 19:21
        To akurat wiem, ale gdzie mozna kupić stare odmiany?

Pozdrawiam

• horpyna4 Re: stare odmiany roślin 15.10.10, 19:41
          Skontaktuj się z nimi, może sprzedają. Mają przecież na terenie sklep.

A jeżeli nie ma tego w ofercie sklepowej, to zawsze można pojęczeć i może wreszcie uda się wysępić.
          • bogumilka Re: stare odmiany roślin 15.10.10, 20:58
            Szczerze mówiąc nie kojarzę tam sklepu firmowaego.
            Rzeczywiście stare odmiany jabloni tam hodują. Mi chodzi też o stare odmiany róż. W polskich ogrodach botanicznych najstarsze odmiany pochodzą z lat 50. Ja szukam tych z XiX wieku. Może ktos wie gdzie kupić?

Zdrówko
            • horpyna4 Re: stare odmiany roślin 16.10.10, 10:43
              Sklep jest mniej więcej w połowie odległości między głównym wejściem, a petlą autobusu (czyli w połowie odcinka między przystankami). Wchodzi się do niego nie z terenu Ogrodu, tylko od ulicy Prawdziwka.

Co do róż, to tenże Ogród ma ich ponoć 590 odmian, w tym bardzo stare.
              • lellapolella Re: stare odmiany roślin 29.10.10, 13:58
                www.rosarium.com.pl/odmiany.php?id=14
                to najlepsze miejsce, jeśli szukasz starych odmian róż. Prowadzą sprzedaż wysyłkową, bardzo solidna firma. Aktualną ofertę(bo bywa więcej niż na stronce) dostaniesz po wysłaniu e-maila.
    • tram_ktos Re: stare odmiany roślin 26.10.10, 14:56
      Stare odmiany drzew owocowych można nabyć w:
      Wandzinie www.ekosz.republika.pl/
      Bolestraszycach www.bolestraszyce.com/
      Grucznie stareodmiany.pl/

• effi007 Re: stare odmiany roślin 11.11.10, 16:52
        tu jest info o szkółce na Mazowszu:
        www.nastrojowyogrod.com.pl/forum-dyskusyjne/10-ogrod-kuchenny/41-stare-odmiany-jaboni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka