bogumilka 15.10.10, 18:23 Czy ktos zna firmę specjalizująca sie w starych odmianach? Zarówno ozdobnych i owocowych. Na przykład złota reneta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: stare odmiany roślin 15.10.10, 19:06 Na przykład Ogród Botaniczny PAN w Powsinie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilka Re: stare odmiany roślin 15.10.10, 19:21 To akurat wiem, ale gdzie mozna kupić stare odmiany? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: stare odmiany roślin 15.10.10, 19:41 Skontaktuj się z nimi, może sprzedają. Mają przecież na terenie sklep. A jeżeli nie ma tego w ofercie sklepowej, to zawsze można pojęczeć i może wreszcie uda się wysępić. Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilka Re: stare odmiany roślin 15.10.10, 20:58 Szczerze mówiąc nie kojarzę tam sklepu firmowaego. Rzeczywiście stare odmiany jabloni tam hodują. Mi chodzi też o stare odmiany róż. W polskich ogrodach botanicznych najstarsze odmiany pochodzą z lat 50. Ja szukam tych z XiX wieku. Może ktos wie gdzie kupić? Zdrówko Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: stare odmiany roślin 16.10.10, 10:43 Sklep jest mniej więcej w połowie odległości między głównym wejściem, a petlą autobusu (czyli w połowie odcinka między przystankami). Wchodzi się do niego nie z terenu Ogrodu, tylko od ulicy Prawdziwka. Co do róż, to tenże Ogród ma ich ponoć 590 odmian, w tym bardzo stare. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: stare odmiany roślin 29.10.10, 13:58 www.rosarium.com.pl/odmiany.php?id=14 to najlepsze miejsce, jeśli szukasz starych odmian róż. Prowadzą sprzedaż wysyłkową, bardzo solidna firma. Aktualną ofertę(bo bywa więcej niż na stronce) dostaniesz po wysłaniu e-maila. Odpowiedz Link Zgłoś
tram_ktos Re: stare odmiany roślin 26.10.10, 14:56 Stare odmiany drzew owocowych można nabyć w: Wandzinie www.ekosz.republika.pl/ Bolestraszycach www.bolestraszyce.com/ Grucznie stareodmiany.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: stare odmiany roślin 11.11.10, 16:52 tu jest info o szkółce na Mazowszu: www.nastrojowyogrod.com.pl/forum-dyskusyjne/10-ogrod-kuchenny/41-stare-odmiany-jaboni Odpowiedz Link Zgłoś