08.11.10, 16:44
nie ma bata, zostałeś ekspertem od ledów :)

Da się tym doświetlić roślinność? W sensie, na imitację dziennego światła nada się?
Obserwuj wątek
    • dar61 Re: Darze! 08.11.10, 18:06
      Nie znam takiego jeszcze rozwiązania na skalę przemysłową, gdzie diody LED byłyby lepsze niż klasyczna żarówka oraz świetlówka.
      Przyczyny chyba są takie, że diody dają bardzo selektywną długość swego promieniowania, a te pozostałe są wielospekralne, tę emitują podczerwone promienie [grzewcze], z czego różne rośliny wyłapują różne, potrzebne sobie porcje energii.
      Wraz ze wzrostem rośliny znów zmieniają swe potrzeby świetlne, różne wraz z wysokością nad poziom morza, wraz ze zmianą klimatu też itd. - temu nie mogą sprostać dody lamp LED, są tu za selektywne. Trzeba je mieszac, eksperymentować.

Summa summarum spektrum [widmo=skład] tego promieniowania LED, jakie stosujemy do oświetlania dla człowieka nie odpowiada potrzebom doświetlania energetycznego roślin.
      Ale eksperymenty trwają, w 1. szeregu są hodowcy śmierci w proszku... Do nich nie podam odsyłaczy.

Wśród producentów i badaczy eksperymentatorów, legalnych - w szpicy są jak zwykle skośnoocy:

jnjiarui.en.alibaba.com/product/293744343-209850386/VOC_AGRO_LED_Tube_LED_Grow_light_10_32W_HV.html
      Nasze ogródkowe majsterklepki też eksperymentują:

www.poradnikogrodniczy.eev.pl/viewtopic.php?t=204&view=previous&sid=e775a3ed3c66cfdb41bb1905b12e879c
      forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&p=1797270
      • dar61 Spektrum ... 08.11.10, 18:14
        Spektrum błędów literowych powyżej przekracza moją średnią, za co proszę mnie nie batożyć za mocno.
        Przepraszam za to spektrum.
        • yoma Re: Spektrum ... 08.11.10, 18:50
          Gdzieżby tam :) Pomyślałam, że dioda koloru "biały zimny", światło niebieskie i zielone emitując...

Ale ja się nie znam, temuż pytam.
          • dar61 A roślin by się... 08.11.10, 19:06
            Roślin się należy jednak spytać, poprosić Obrabiającą_Skórkowaniem o parę eksperymentów, porównań, wyjazdów za grantem i przemysleń.

Nie mnie się tu mądrzeć/ mądzyć/ udawać Obrabiającą czy Człeka_ze_Wshi...
            Ja zielenieję tylko w sercu, nie przyswajam luksów, lumenów ni kandeli.

Choć dodałbym u {Yomy} tak z jedną na dziesięć diodę emitującą ciepłe podczerwone.
            I poczytałbym, na miejscu {Yomy} dysertację w podłączonych sznurkach. Tamże nietrudny język dla zielonych.
            Ten jeden, gdzie "1A*1V=1W" nawet pamiętam. I rozumiem.
            Zasilacz jednak powinien mieć ze 20 % zapasu mocy.
            • yoma Re: A roślin by się... 08.11.10, 21:17
              Powiedziałabym, że im bardziej długość dnia by się przydała niż ciepłość... A poeksperymentuję, a co mi tam.

Cały problem wziął się z pomysłu dyskretnego podświetlenia małpiego gaju, bo stoi i nic z tego nie wynika :)
              • dar61 ? 09.11.10, 21:06
                Cieszyć się, że wyrośnie nam nowe pokolenie eksperymen[]torów?
                Czy, że padnie jedno pokolenie niedoświetlonych, niedożywionych małpogajowców sp.?
                Hmmm...
                • yoma Re: ? 10.11.10, 10:18
                  Nie ma takiej opcji :)
            • yoma Re: A roślin by się... 08.11.10, 21:18
              PS Poczytam, pewnie :) Dzięki.
        • doroteja_z_brzozy Spektrum chłosty ;-) 08.11.10, 19:06
          Daro: "za co proszę mnie nie batożyć za mocno"
          za mocno nie. tak lekko mocno. ;-)
          • dar61 Auć! 08.11.10, 19:13
            - Cierpię za miliony!
            - Do siódemki, panie doktorze?
            - Do siódemki!

Tak to cierpi, nie stosujący autokorekty w edytorze leń, zadufany w swą spostrzegawczość.

{doroteja_z_b.}, lekko zdyszana:

...tak lekko mocno...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka