11.11.10, 15:55
Jak nazywa się dendrolog praktyk ?
Obserwuj wątek
    • amityra Re: Dendrolog 11.11.10, 16:00
      Oglądałem ostatni odcinek Mai w ogrodzie i facet zajmujący się formowaniem korony modrzewia buńczucznie twierdził,że to nie należy do dendrologa bo ten zajmuje się tylko teorią. Wymienił fachowa nazwę tego praktyka dendrologa i nie dosłyszałem. Szukałem w Googlach i nic. Proszę o pomoc.
    • enith Re: Dendrolog 11.11.10, 16:09
      Arborysta?
      • bez19 Re: Dendrolog 11.11.10, 16:54
        To kompletna bzdura !!!
        Bo jak się nazywa stolarz teoretyk ? a stolarz praktyk ?

bez
        • gabula777 Re: Dendrolog 11.11.10, 19:07
          Pielęgniarz alpinista :), połączenie alpinisty z przyrodnikiem, korzysta ze sprzętu do wspinaczki.
          • horpyna4 Re: Dendrolog 11.11.10, 19:09
            Bywa nazywany również chirurgiem drzew.
            • bez19 Re: Dendrolog 11.11.10, 19:52
              horpyna4 napisała:

> Bywa nazywany również chirurgiem drzew.

Chirurg drzew a dendrolog - to nie to samo. Różnica jest taka jak między koszącym trawniki a ogrodnikiem ew. drwalem a leśnikiem.

bez

• horpyna4 Re: Dendrolog 12.11.10, 10:34
                Chodziło mi o arborystę, a nie dendrologa. To właśnie do arborysty odnosi się określenie "chirurg drzew".
                • qubraq Re: Dendrolog 15.11.10, 16:47
                  Dendrologiem był z całą pewnoscią Pan Profesor Wlodzimierz Seneta; tak samo jest nim dr Andrzej Marczewski mój dendro-guru, znakomity były arboretyk Ogrodu Botanicznego PAN w Powsinie;
                  sam - choć jestem technokratą - probuje od wielu już lat cos zrozumiec w tej cudownej dziedzinie :-) Pomagają mi w tym "jednonogie córki" wspomnianych Panów - sosna koreańska 'Silveray' i sosna tajwańska Armandia, prawdopodobnie 'Hayata' :-)
    • dar61 Dendrolog palacz kotłów wysokoprężnych 11.11.10, 21:07
      Choć znam leśników z cenzusem będących dendrochronologami i prowadzących osobiście prace chirurgii + sadzenia drzew, to jednak nie odpowiedziałbym inaczej jak:
      Wykładowca dendrologii prowadzący zajęcia praktyczne ze swymi studentami/ wyznawcami na drzewnej plantacji doświadczalnej/ w puszczy.
      Krótko, treściwie.

Są Maje i Maje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka