Dodaj do ulubionych

przycinanie magnolii

IP: *.stacje.agora.pl 26.04.11, 13:18
Hej, czy magnolie można przycinać? Formować? Szczerze to nigdy nie widziałam tego zabiegu, a po ostatniej wizycie w ogrodzie botanicznym w Powsinie zaczęłam się zastanawiać
Obserwuj wątek
    • Gość: annneczka Re: przycinanie magnolii IP: *.stacje.agora.pl 26.04.11, 13:26
      po kwitnieniu magnolie można przycinać , wg mnie...
    • Gość: Drako Re: przycinanie magnolii IP: *.stacje.agora.pl 26.04.11, 13:27
      Można tylko usuwać uschnięte końcówki pędów.
    • aniag_redakcja Re: przycinanie magnolii 26.04.11, 16:29
      Magnolii najlepiej nie przycinać, bo drzewo odchorowuje taki zabieg. Polecam też podobną poradę: www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113645,8610911,Przycinanie_magnolii.html
      • nerina_redakcja Re: przycinanie magnolii 27.04.11, 16:55
        Magnolie właściwie można przycinać, ale po co? Krzewy mają zwykle ładny naturalny pokrój i nie wymagają takiego zabiegu pielęgnacyjnego, jakim jest przycinanie. Przycinanie nic im nie daje, a nieumiejętnie przycięte będą wyglądały nienaturalnie i brzydko. Lepiej nie przycinać! Przycięcie jest uzasadnione tylko wtedy, gdy jakaś gałąź przemarzła, wyłamała się lub przeszkadza w ogrodzie.
    • Gość: zyta Re: przycinanie magnolii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 15:14
      A ja w prywatnym ogródku widziałam małą magnolię, która miała ładnie uformowaną gęstą kulistą koronę, a kwitła NIESAMOWICIE. Drzewko zajmowało mało miejsca i wyglądało super.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka