Dodaj do ulubionych

Śliwa Althana

06.05.11, 20:55
Zasadziłem w zeszłym roku na jesieni jednoroczną śliwkę Althanę. Mam problem. Jedni mówią ,ze śliwkę należy puścić na żywioł drudzy ,że formować. Jestem raczej skłonny za formowaniem drzewka ale nigdy tego nie robiłem. Ma ono 160 cm wysokości ,trzy 30 cm odgałęzienia od przewodnika do wysokości 80 cm dalej z przewodnika wypuszczają nowe pędy co jakieś 5cm i na wierzchołku dwa pędy prawie pionowe.Kolega twierdzi żebym przewodnik skrócił jak najprędzej do 20- 30 cm od ostatniego zeszłorocznego pędu od góry. Proszę o podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • dar61 Renkloda Althana 06.05.11, 23:11
      Nic nie stoi na przeszkodzie, by dwoma, trzema cięciami rocznie nadać swej śliwie pożądaną dla {Amityra} postać.
      Bo a nuż będziecie chcieli pod nią w przyszłości miejsca na ławkę, np.?
      Albo nie - bo zachcecie mieć niższą koronę - do zbioru bardziej z ziemi, np.?

Był tu ongi forumianin, Pomologiem się zwał, miałby pewnie dwa słowa, ale go dawno ne czytaliśmy już tu. Może się do niego {Amityr} zwróci wprosta na skrzynkę, zdaje się , że Pomolog to zawodowiec sadownik, zdaje się.
      forum.gazeta.pl/forum/w,309,47497789,47497789,PORADY___odmiany_drzew_owocowych.html
      Moja famiglia naszej „śp." renklody nie cięła, rosła ona [renkloda] zdrowo lat dziesięć bez mała - zbieraliśmy z jej wyższych konarów owoce takim koszyczkiem z grzebieniem na wysięgniku, w stanie półdojrzałym [uwielbiam półkwaśne!]. To nic trudnego, dziś takie koszyczki w każdym sklepie.
      Ale dziś ja każdemu nowo posadzonemu drzewu tak kształtuję cięciami koronę [ogławiam przewodniki co +\- 2 lata, by wytwarzały takie schodki, do łatwego wchodzenia w koronę/ Choc mi gruszka się łatwo do tego nie daje zmuszać, ale ją naciągami doginam. :-)

Zdaje mi się, że częstych cięć śliwy nie lubią, są czułe na choroby grzybowe w rany wnikające.
      Nasza renkloda właśnie zgasła na podobną przypadłość.
      A lubiliśmy ją tak bardzo [jak i przechodnie, rok w rok zrywający i strząsający nam połowę owoców, bo rosła za bardzo skraja, kole płota...]

Decyduj Acan pospołu z rodziną, co wam wygodne.
      Hasać po schodkach - dziś tnąc, czy wysięgnik z koszyczkiem użyć do zbioru w przyszłości.
      Renklody nieszczepione bywają ogromne...
    • obrobka_skrawaniem Re: Śliwa Althana 07.05.11, 18:01
      Drzewa owocowe trzeba formowac od momentu posadzenia. Galezie odchodzace od przewodnika pod nieduzym katem beda mialy w przyszlosci tendencje do wylamywania sie pod ciezarem owocow, a poza tym mniej zageszczona korona stwarza lepsze warunki do dojrzewania i wybarwiania sie owocow a gorsze do rozwoju chorob.
      Kiedy pedy sa mlode wystarczy odginac je za pomoca klamerek do bielizny, do bardziej zdrewnialych trzeba robic odciagi przytwierdzone np do kolkow wbitych w ziemie.
      Na temat przycinania sliw znajdziesz na pewno materialy w sieci, a pewnie i na tym forum. Wpisz w przegladarke "sliwy ciecie". Jest wiele sposobow formowania, w zaleznosci od tego jaki efekt chce sie uzyskac, a wiec sam musisz wybrac.
    • amityr Re: Śliwa Althana 09.05.11, 20:49
      Fakt ,ze ciecia zrobiłem dobrze potwierdził mi Szanowny pomolog.Wszystkim za rady bardzo dziekuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka