ewa111 27.02.02, 23:17 Proszę mi poradzić w jakim pojemniku powinnam posadzić na balkonie pnącą różę /drugie piętro, więc bez przygruntowych przymrozków/ żeby z powodzeniem i bez szwanku przetrwała zimę. Dziękuję. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elaos Re: pnąca róża na balkonie 01.03.02, 07:37 Z tego co ja czytałam i udało mi się zapamiętać, to taką donicę na balkonie trzeba zabezpieczać na zimę, inaczej bryła ziemi zamarznie.Najlepiej obudowć skrzynią do której wkładamy materiał izolacyjny np gazety.Latem z kolei trzeba uważać, żeby nie przeschła.Donica musi być duża i trzeba roślinę zasilać nawozami.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: pnąca róża na balkonie 01.03.02, 18:30 Pojemnik powinien być dość duży ( większość pnączy potrzebuje dużych pojemników aby ich korzenie swobodnie mogły się rozrastać), najlepiej plastikowy. Pod spód należy położyć kawałek grubego 3 cm styropianu, który będzie izolował donicę od zimnego balkonu. Na dnie koniecznie powinien być drenaż z keramzytu o grubości co najmniej 5 cm. Stosujemy gleby próchnicze, żyzne ale jednocześnie lekkie i przewiewne. Róż nie należy zbyt często nawozić. Podlewamy je regularnie, ale tak aby ziemia przesychała przed następnym podlaniem. Wybierając róże kupujmy takie które bardzo długo kwitną. Mogą nie mieć wielkich dekoracyjnych kwiatów, ważne, aby jak najdłużej kwitły stając się ozdobnym akcentem balkonu. Od sierpnia róż nie nawozimy, aby ich pędy przestały rosnąc i zdrewniały przed zimą. W okresie zimowym donice okładamy styropianem, a część pędów zdejmujemy ze stelaża i układamy na pojemniku. Jeśli balkon jest zaciszny można pędów nie zdejmować, ale wówczas należy je chronić przed ostrym lutowym i marcowym słońcem, gdyż mogą wystąpić oparzenia. Pamiętajmy też o obsypaniu pnia róży u nasady, nawet gdy część pędów zmarznie lub zniszczy je słonce w krótkim czasie odbija nowe. Powodzenia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś