manhatanka1 08.06.11, 11:28 Witam! Mam pytanie:jakie kwiatowe sadzonki moge jeszcze teraz dokupic i posadzic na ogrodku? Chodzi mi jednak o takie roslinki,ktore sa wieloletnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Co dosadzic teraz? 08.06.11, 11:36 To wszystko, co jest teraz w sprzedaży w doniczkach w przyzwoitych centrach ogrodniczych. Większość bylin sadzona teraz będzie jednak efektowna dopiero od przyszłego roku, jak się po zimie rozrośnie. Nie musisz więc spieszyć się z sadzeniem teraz, możesz jesienią. Możesz zresztą dla natychmiastowego efektu dosadzić trochę kwitnących jednorocznych, też są sprzedawane w doniczkach i można wsadzać je do gruntu z bryłą ziemi. Pamiętaj więc, że sadzonki bylin nie mają docelowej wielkości nawet wtedy, jak je sprzedają rozkrzewione i kwitnące. Nie sadź za gęsto; puste miejsca można na razie wyściółkować lub wsadzić między bylinami coś jednorocznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspertleroymerlin Re: Co dosadzic teraz? 08.06.11, 12:32 Witam, W czercu możemy wysiewać nasiona większości bylin i wszystkich kwiatów dwuletnich, takich jak bratki, stokrotki, malwy czy laki . Pozdrawiam, Wojtek Ekspert Leroy Merlin Odpowiedz Link Zgłoś
asta6265 Re: Co dosadzic teraz? 08.06.11, 13:24 Po co kupować drogie rośliny. Powysiewaj sobie wieloletnie, teraz jest dobry czas na wysiew. W przyszłym roku będziesz miała już pięknie kwitnące i satysfakcję, że sama sobie wyhodowałaś:) Odpowiedz Link Zgłoś
manhatanka1 Re: asta6265 08.06.11, 14:40 A jakie nasionka jakich roslin sa wieloletnie?I czy teraz je moge od razu w glebe wysiac czy tez mam w domu przygotowac sadzonki? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: asta6265 08.06.11, 14:46 Na torebkach z nasionami jest zawsze napisane, czy dana roślina jest jednoroczna, dwuletnia, czy wieloletnia. Jest też zwykle z tyłu torebki instrukcja siania i więcej informacji (wysokość rośliny, woli słońce czy cień itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
asta6265 Re: asta6265 09.06.11, 01:00 Odnośnie nasion, to tak jak hopryna prawi. Możesz od razu do gruntu, a możesz do skrzynek, doniczek itp. Ja osobiście wolę najpierw do skrzynek, a potem na miejsce stałe. Llubię mieć wszystko zaplanowane i wiedzieć na czym stoję, a z wysiewaniem prosto go gruntu to różnie to bywa, ale Twój wybór:) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: asta6265 09.06.11, 08:05 Nie należy wysiewać wprost do gruntu, jeżeli po ogrodzie chodzą koty. Od razu uznają takie miejsce za odpowiednie do zagrzebywania... Odpowiedz Link Zgłoś