06.07.11, 11:46
Macie pomysly wyprobowane jak pozbyc sie mrowek w ogrodku ? Probowalam soli no ale widac .ze nie wiele ta sol pomaga .wszedzie ich pelno ,spokojnie nawet usiasc i odpoczac nie pozwola .
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Mrowki 06.07.11, 12:07
      Spróbuj cynamonu albo zwiększenia wilgotności przez przysypanie ziemi jakąś ściółką (np. korą).
      • bogumilka Usun mrowiska. Mrówki sa pozyteczne 26.07.11, 22:35
        ale często jest ich za dużo. Zadnej chemii i innych świństw.
    • wrexham poprzednu temat mrowek... 06.07.11, 12:47
      ... nie zniknal jeszcze nawet z pierwszej strony...
    • yoma Re: Mrowki 06.07.11, 13:15
      > Probowalam soli

Brawo, roślinność będzie ci wdzięczna.
      • ekspertleroymerlin Re: Mrowki 06.07.11, 23:11
        Witam,
        Metoda proszku do pieczenia także jest sprawdzona.
        Pozdrawiam, Wojtek
        Ekspert Leroy Merlin
        • tamaryszek44 Re: Mrowki 08.07.11, 20:15
          Ja u siebie sypałam proszek mi nic nie pomogło. Codziennie piaskowe fugi na kamiennych ścieżkach na nowo wykopane. Kupiłam proszek i wreszcie spokój!
          • drugi_cet Re: Mrowki 19.07.11, 20:34
            Fusów z kawy nie lubią bardzo! Sprawdzone,
            • branka8 Re: Mrowki 20.07.11, 09:46
              Nie lubia tez zapachu lisci pomidorow wiec wedruja sobie obok.
              Nie czekaj na nic tylko potraktuj je chemia.
              Kilogram trutki na mrowki kosztuje 40 zlociszy w hurcie.
              • bei Re: Mrowki 20.07.11, 11:22
                Najlepiej je przenosić-
                do doniczki sypiesz ziemię i nie ubiajaj mocno, odwracasz do gory dnem i stawiasz w obozie tych pracusiów. Gdy tam zamieszkają- wynosisz w meijsce Tobie wygodne...i tak do skutku:)
                Nie lubią tez cynamonu, nie lubią wody.
                Pamietaj, ze nie mzona ich całkowicie wyprowadzic, gdzies musisz im dac miejsce, inaczej bez swojej enklawy będą Cię nękac cyklicznie i namiętnie:)
    • dojrzala_truskawka Re: Mrowki 21.07.11, 12:34
      na wejscie do gniazda sypie sie ryż - mrowki wciagaja go do mrowiska, a on pod wpływem wilgoci pęcznieje i nie pozwala się im wydostać - brutalne ale skuteczne.
      Cynamon, sól, soda i proszek do pieczenia - owszem ale pod wpływem wilgoci szybko zachodzą w nich reakcje chemiczne i obojetnieja mrówkom.
      można też kupić w sklepach trutki, tylko trzeba niestety zakazać dzieciom wstępu do ogrodu na przynajmniej tydzień :(
    • joannas09 Re: Mrowki 25.07.11, 22:39
      Tez miałam ten problem. Dwa wielkie mrowiska. Zastosowalam substral i po kłopocie. Działa długo i skutecznie. Można go rozsypać lub rozcieńczyć z wodą i polać.
    • xboxik Re: Mrowki 29.07.11, 23:37
      kurcze w moim ogródku zaatakowały grządki z warzywami- z nasionami bo to było na wiosne i kupilam jakis proszek w ogrodniczym do posypania i faktycznie w tym miejscu co posypalam to zniknęły ale miałam ich tyle że chyba z tonę musiałabym zamówic tego proszku żeby poskutkowało :) niestety nie pamietam nazwy tego proszku
    • adrian2233 Re: Mrowki 30.07.11, 13:29
      Polać ropą
    • kokosgarden Re: Mrowki 02.08.11, 13:59
      U nas najczęściej kupują na mrówki mrówkofon
      dość często domawiamy u producenta
      www.kokosgarden.pl/product-pol-621-BROS-Mrowkofon-120g.html
      a skoro kupują, to chyba działa ;-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka