evit.a 06.07.11, 11:46 Macie pomysly wyprobowane jak pozbyc sie mrowek w ogrodku ? Probowalam soli no ale widac .ze nie wiele ta sol pomaga .wszedzie ich pelno ,spokojnie nawet usiasc i odpoczac nie pozwola . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: Mrowki 06.07.11, 12:07 Spróbuj cynamonu albo zwiększenia wilgotności przez przysypanie ziemi jakąś ściółką (np. korą). Odpowiedz Link Zgłoś
bogumilka Usun mrowiska. Mrówki sa pozyteczne 26.07.11, 22:35 ale często jest ich za dużo. Zadnej chemii i innych świństw. Odpowiedz Link Zgłoś
wrexham poprzednu temat mrowek... 06.07.11, 12:47 ... nie zniknal jeszcze nawet z pierwszej strony... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Mrowki 06.07.11, 13:15 > Probowalam soli Brawo, roślinność będzie ci wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspertleroymerlin Re: Mrowki 06.07.11, 23:11 Witam, Metoda proszku do pieczenia także jest sprawdzona. Pozdrawiam, Wojtek Ekspert Leroy Merlin Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Mrowki 08.07.11, 20:15 Ja u siebie sypałam proszek mi nic nie pomogło. Codziennie piaskowe fugi na kamiennych ścieżkach na nowo wykopane. Kupiłam proszek i wreszcie spokój! Odpowiedz Link Zgłoś
branka8 Re: Mrowki 20.07.11, 09:46 Nie lubia tez zapachu lisci pomidorow wiec wedruja sobie obok. Nie czekaj na nic tylko potraktuj je chemia. Kilogram trutki na mrowki kosztuje 40 zlociszy w hurcie. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Mrowki 20.07.11, 11:22 Najlepiej je przenosić- do doniczki sypiesz ziemię i nie ubiajaj mocno, odwracasz do gory dnem i stawiasz w obozie tych pracusiów. Gdy tam zamieszkają- wynosisz w meijsce Tobie wygodne...i tak do skutku:) Nie lubią tez cynamonu, nie lubią wody. Pamietaj, ze nie mzona ich całkowicie wyprowadzic, gdzies musisz im dac miejsce, inaczej bez swojej enklawy będą Cię nękac cyklicznie i namiętnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
dojrzala_truskawka Re: Mrowki 21.07.11, 12:34 na wejscie do gniazda sypie sie ryż - mrowki wciagaja go do mrowiska, a on pod wpływem wilgoci pęcznieje i nie pozwala się im wydostać - brutalne ale skuteczne. Cynamon, sól, soda i proszek do pieczenia - owszem ale pod wpływem wilgoci szybko zachodzą w nich reakcje chemiczne i obojetnieja mrówkom. można też kupić w sklepach trutki, tylko trzeba niestety zakazać dzieciom wstępu do ogrodu na przynajmniej tydzień :( Odpowiedz Link Zgłoś
joannas09 Re: Mrowki 25.07.11, 22:39 Tez miałam ten problem. Dwa wielkie mrowiska. Zastosowalam substral i po kłopocie. Działa długo i skutecznie. Można go rozsypać lub rozcieńczyć z wodą i polać. Odpowiedz Link Zgłoś
xboxik Re: Mrowki 29.07.11, 23:37 kurcze w moim ogródku zaatakowały grządki z warzywami- z nasionami bo to było na wiosne i kupilam jakis proszek w ogrodniczym do posypania i faktycznie w tym miejscu co posypalam to zniknęły ale miałam ich tyle że chyba z tonę musiałabym zamówic tego proszku żeby poskutkowało :) niestety nie pamietam nazwy tego proszku Odpowiedz Link Zgłoś
kokosgarden Re: Mrowki 02.08.11, 13:59 U nas najczęściej kupują na mrówki mrówkofon dość często domawiamy u producenta www.kokosgarden.pl/product-pol-621-BROS-Mrowkofon-120g.html a skoro kupują, to chyba działa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś