Dodaj do ulubionych

zniekształcona cebula

28.07.11, 08:20
Oświećcie mnie, drogie Panie: dlaczego moja cebula wyrosła, owszem nawet duża, ale niekształtna, nie wiem jak to określić - jakby ścięta od dołu. Cebulki wsadzałam ładne, kształtne, ziemia była skopana dość głęboko (ze względu na odperzanie na głębokość 1,5 szpadla conajmniej), może za płytko wsadziłam, bo ledwo przysypany był czubek? W zeszłym roku natomiast, wsadziłam chyba zbyt głęboko i prawie nie urosła. Co sądzicie, jaka jest przyczyna moich rozterek?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: zniekształcona cebula 28.07.11, 17:25
      moze taki sort cebuli?
      Moja tesciowa ma wlasnie takie bardzo splaszczone.
    • marbor1 Re: zniekształcona cebula 28.07.11, 21:26
      Dymkę sadzi się płytko, tak mniej więcej do połowy wysokości cebulek. Im głębiej się sadzi cebulki, tym mniejszy jest plon. Poza tym dymkę powinno wysadzać się jak najwcześniej, ponieważ znosi ona kilkustopniowe przymrozki.
      • hbinko Re: zniekształcona cebula 29.07.11, 07:42
        właśnie, chyba taki sort, a zawsze pytam (raptem od 3 lat), kupując, czy nie będzie spłaszczona, oszuści; a na siatce nigdy nie jest napisany rodzaj; wsadzam wcześnie i wyrosła, ale taka "spłaszczona" u dołu; dzięki za odzew, pozdrawiam
        • bei Re: zniekształcona cebula 29.07.11, 22:51
          Moze wina podłoża- moj Tatko podsypał piasku, przekopał i cebule jak kule:)- wczesniej tez takie plaskate rosły:)
          • hbinko Re: zniekształcona cebula 01.08.11, 07:54
            być może, ale w zeszłym roku, w tym samym miejscu "rosły" (bo były nie za duże), ale kuliste, a w tym roku właśnie "plaskate", może rzeczywiście taki gatunek, chociaż sadzonki miały wydłużony kształt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka