Dodaj do ulubionych

Storczyki mi więdną

01.08.11, 14:53
Mam problem ze storczykami - podlewam przepisowo, ale mimo to liście stają się flakowate, nie sztywne. Kwiaty marnieją w oczach. Czy ktoś wie co może być przyczyną?
Obserwuj wątek
    • marta_1961 storczyki 01.08.11, 19:17
      Być może przechodzą w okres spoczynku? Miałam tak raz ze storczykiem, że najpierw przekwitł, a później uwiądł i stracił wszystkie liście. Jednakże po jakimś czasie wypuścił nowe i liście i pędy kwiatowe. Może i z Twoimi jest podobnie?
    • basia4ab Re: Storczyki mi więdną 01.08.11, 20:53
      Witam serdecznie.Nie wiem może za dużo wody.Ja mam storczyki, ale są bardzo ładne.Podlewam je raz w tygodniu.Nie używam żadnych odżywek.Wodę biorę prost z kranu do podlewania.Ja bym optowała za tym że jest przelany wodą.Moja córka ma w pracy storczyki bardzo ładne, jak podlewa storczyki, to wstawia do umywalki i je przelewa wodą.Nadmiar wody spływa i dopiero wystawia na parapet. Pozdrawiam Basia
      • oczko_wodne Re: Storczyki mi więdną 01.08.11, 23:56
        Witam, Podlewam je rzadziej niż raz w tygodniu, tak raz na 11 dni, więc za dużo wody nie mają.
    • kwiatki_z_rabatki Re: Storczyki mi więdną 02.08.11, 14:21
      Powodów może być kilka. Być może doniczka nie dostarcza wystarczająco dużo powietrza - obejrzeć, jeśli nie ma otworów to je wykonać. Storczyki często atakowane są też przez wełnowce - zobacz czy na liściach nie ma białych robali i usuń.
      • ewa_majewska Re: Storczyki mi więdną 03.08.11, 10:49
        Obejrzyj pędy od spodu - nadpal zbutwiałe i zdrewniałe, bo może gniją
        • karyteme Re: Storczyki mi więdną 05.09.11, 10:31
          U mojej córki wystarczyła zmiana miejsca. Chyba nie lubią przewiewów i nadmiaru słońca. Do mojej galerii wstawiłam zdjęcie odratowanych storczyków.Ten mniejszy z nierozwiniętymi pąkami, miał być wyrzucony, liście były takie, jak opisałaś i marniał w oczach.
          pozdrawiam
    • clematis-mg Re: Storczyki mi więdną 05.09.11, 13:56
      Zwróć uwagę gdzie stoi Twój kwiat. Najlepsze są wystawy wschodnie. Storczyki potrzebują dość dużo światła słonecznego, ale w formie rozproszonej. Należy unikać bezpośredniego intensywnego światła. moje storczyki rosną w różnych doniczkach, takich do storczyków i takich zwykłych. Często zapominam o podlewaniu , dlatego gdy zwiędną i liście uschną nie wyrzucam rośliny tylko jakiś czas daję jej odpocząć po czym znowu wracam do podlewania. Zawsze odrastają. Myślę,że warto poczytac o ich pielęgnacji, gdyż to piękne rośliny i jak widzę u moich znajomych kwitną długo i pięknie wiec u Ciebie też tak może byc - :-) czego Ci serdecznie życzę;-)
      • karyteme Re: Storczyki mi więdną 05.09.11, 14:57
        Clematis potwierdza moją tezę o miejscu, gdzie stoją storczyki. Te dwa ze zdjęcia stoją teraz na oknie w łazience, jest jasno, ale nie praży na nie słońce. Ten duży kwitnący utrzyma kwiaty conajmniej przez dwa miesiące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka