Dodaj do ulubionych

Kompozycja do hortensji

24.08.11, 13:03
Kochani, trawka rośnie czas na projektowanie rabat. Chciałabym za altanką (ogródek działkowy) w miescu raczej zacienionym posadzić rząd hortensji. Miejsce ma wymiary +/- 6 m dł i 3 m szer.
Zmieści się 6? A co do nich dosadzić. Myślałm żeby miejsce zadarnić kopytnikiem i zawilcem gajowego. Może moglibyście się podzielić jakimiś pomysłami i podpowiedzimi z początkujacym dziłkowiczem ;)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Kompozycja do hortensji 24.08.11, 13:11
      Poszukaj wątków o roślinach do cienia, było ich sporo. Znajdziesz w nich wszystko, czego potrzebujesz; jest tego tyle, że nie ma sensu jeszcze raz powtarzać.
      • kopesti Re: Kompozycja do hortensji 24.08.11, 13:45
        JUż się biorę za szukanie...
        • kocia_noga Re: Kompozycja do hortensji 24.08.11, 14:09
          Zawilec gajowego jest super.
    • thea19 Re: Kompozycja do hortensji 24.08.11, 17:38
      z bylin to hosty. ja bym dala wiecej niz hortensji nawet, poza tym zurawki i tawulki. z krzakow to cieniolubne berberysy, jakis kolumnowy cis, tsuga jeddeloh, pachysandra, trzmielina, mikrobiota
      sporo tego. zalezy co kto lubi
      • dagusia333 Re: Kompozycja do hortensji 24.08.11, 23:08
        Ja bym nic nie sadziła, tylko wyściółkowała korą, bo hortensje( zarówno ogrodowe, krzewiaste jak i bukietowe) bardzo wykładają się na boki i gałęzie leżą prawie na ziemi.U mnie tak jest i nie wyobrażam sobie by cokolwiek tam miało szanse rosnąć, tym bardziej, że hortensje wypijają hektolitry wody i gdy nie podlewam pod krzewami susza panuje okropna. Krzewy te szybko i bujnie rosną, szczególnie gdy gleba i stanowisko im odpowiada.
        • dagusia333 Re: Kompozycja do hortensji 24.08.11, 23:12
          Jeszcze dodam, że często wymagają podpórek i podwiązywania, więc lepiej mieć do nich łatwy dostęp niż 'tańczyć' ze sznureczkami i tyczkami między roślinami okrywowymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka