Dodaj do ulubionych

tarnina- żywopłot

16.10.11, 09:53
Mam działkę, którą rzadko odwiedzam. Częściową chę ogrodzić ją żywm żywopotem, mało wymagajacym. Myślimy o tarninie, ze względu na szybki przyrost, kolce które posiada jak i owoce na nalewki i owoc dla ptaków. Mam pytanie kiedy najlepiej posadzić tarninę aby póżniej nie jeżdzić i jej nie podlewać :), jak przygotować ziemię?
A może polecacie jakieś inne krzewy? Dzięki
Obserwuj wątek
    • bez19 Re: tarnina- żywopłot 16.10.11, 18:03
      Skąd weźmiesz tyle tarniny ? Trudno ją kupić.
      A może masz na myśli ałyczę - to dobry wybór, ale ona silnie rośnie i żywopłot będzie miał 4 m.

bez
    • dar61 tarnina na żywy płot 16.10.11, 23:22
      Rzadko? Oj, bedzie ciekawie, jesli się posadzi tę tarkę.
      Ona na sposobnej sobie ziemi, z płytkim poziomem wody gruntowej, nie pozostanie krzewem, a porośnie w postać drzewka, nawet tak do 5 metrów przeciętnie.
      Tak się stało na obrzeżu ogródka mojej Babci, kiedy tam posadziłem te 3 sztuki tarnin. Dzis z nich mały lasek się uformował, kępa szeroka na ponad 5 metrów szerokości.
      I dobrze - tak zaplanowałem to dla złodziei babcinych truskawek.

Ziemi nie ma po co specjalnie przygotowywać, jeśli żyzna i wilgotna - pozasezonowo pobrane tarniny żywokoły [1 cm grub.] wystarczy - nie przesuszając ich - przykopać wystawiając im pięterko jednego, dwóch oczek [pączków] nad ziemią, a ze dwa takie pięterka pozostawić pod ziemią. Resztę natura uczyni.

Przycinanie jej w przyszłych latach ją zagęści, zmusi jej korzenie do wzmocnienia.
      Radzę rezerwować jej szeroki pas gruntu. W naturze kępy tarki tworzą gąszcze kilkunastometrowej rozpiętości, kiedy mają tak z kilka dziesiątek lat.
      Uwielbiaja jej gąszcz ptaki na gniazdowanie...

Do jej towarzystwa polecałbym głóg, róże, jeżyny, maliny.
      Wtedy żaden amator truskawek...
      • gryjt Re: tarnina na żywy płot 18.10.11, 19:28
        Dzięki :), tarnina to tez rodzaj śliwy dobrej na nalewki, ale ałycza też mnie zainteresowała, zwłaszcza, że można ją dowolnie formowć, a może coś z kolorowymi liścmi polecacie?
        Tarnina rośnie często dziko, a sadzonki można tez kupić choćby internetowo.
        • horpyna4 Re: tarnina na żywy płot 18.10.11, 20:06
          Jak już zamierzasz szukać krzaków dziko rosnących, to oprócz tarniny polecam trzmielinę pospolitą. Ma piękne, ozdobne owocki i jesienią też przebarwiają się jej liście na czerwono. W przeciwieństwie do masowo uprawianych w ogródkach zimozielonych trzmielin ta pospolita gubi liście na zimę. Ale za to te zimozielone nie mają ozdobnych owocków.
        • bez19 Re: tarnina na żywy płot 18.10.11, 21:02
          gryjt napisała:

a może coś z kolorowymi
          > liścmi polecacie?

Ja bym polecał leszczynę odm Purpurea i coś dla oka, i coś dla żołądka.

bez
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka