karyteme 16.02.12, 11:15 Witajcie, macie jakieś patenty, aby przedłużyć kwitnienie tych cudnie pachnących kwiatów? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa_majewska Re: Hiacynty 16.02.12, 13:08 Widzisz - ja mam odwrotnie. Unikam tych kwiatów od dziecka - drażnią moje powonienie. Moja mama jednak po przeschnięciu obcina liście i kwiat i czasem jeszcze coś biedaczyna wypuszcza. Można też ewentualnie wyjąc cebulę z doniczki, osuszyć i wyczyścić, przechowywać w chłodnym miejscu i na jesieni kic ją do ogrodu! Odpowiedz Link Zgłoś
wiesialuka Re: Hiacynty 16.02.12, 14:46 .....mozna też nie czekając do jesieni: kic ją do ogrodu wiosną ;) , zeby nabrała sił do przyszłorocznego kwitnienia.:kwiat: Odpowiedz Link Zgłoś
karyteme Re: Hiacynty 17.02.12, 09:25 Fakt, że zapach mają intensywny:), ale 1 sztuka mi odpowiada. Jeśli cebule się przechowają też wsadzam wiosną do ogrodu. Kwitną też wysadzone pierwiosnki i nawet te drobne narcyzy. Niestety często na następny rok ich już nie ma. W moim pytaniu chodziło mi , czy można przedłużyć ich kwitnienie w domu. Czy ktoś wypróbował czy dłużej stoją ścięte kwiaty w wodzie, czy jednak te w doniczce? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wiesialuka Re: Hiacynty 17.02.12, 12:29 Osobiscie nie robiłam takich doświadczeń, zeby kwitnącego hiacynta odcinać od cebuli i trzymać w wazonie. Przypuszczam ,że aby wydłużyć okres kwitnienia pomogłoby postawienie rosliny z wykształconym pąkiem w możliwie najchłodniejszym miejscu w mieszkaniu i oszczędne podlewanie.Pozdrawiam:kwiat: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Hiacynty IP: *.183.182.27.dsl.dynamic.t-mobile.pl 17.02.12, 17:35 Hiacynty - cebulowce dłużej na pewno postoją gdy nie odetniemy ich od cebulki, jeśli chcesz je odciąć to na kilka godzin w zimnej wodzie we flakonie musza wypóścić z siebie sok taki ciągnący śluz. Wtedy we flakonie nie postoją też zbyt długo - kwiatom cietym trzeba codziennie zmieniać wodę :) Odpowiedz Link Zgłoś
berberys22 Re: Hiacynty 22.02.12, 15:07 Nie odcinaj! To na pewno im nie pomoże. Z mojego doświadczenia z hiacyntami wynika, że raczej ciężko im pomóc - i tak zrobią swoje, te krótkoterminowe piękności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
karyteme Re: Hiacynty 23.02.12, 18:00 Nie obcięłam, 8 dni był ładny i pięknie pachniał. Od dwóch dni kwiat robił się coraz bardziej marny. I wiecie co odkryłam? Przekwitnięty wręcz śmierdzi :-i. Kiedy siadałam w pobliżu czuć było dziwny zapach, zaczęłam podejrzewać kota, bawiącego u mnie na "wakacjach", czy nie jest sprawcą tego zapachu. Dzisiaj stwierdziłam, że usunę kwiat i odstawię cebulę do zasuszenia. Urwałam kwiat i wtedy poczułam ten smrodek. Sprawa się wyjaśniła, a kotek dostał głaski:-D pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś