Dodaj do ulubionych

informacje szkół flamenco

07.02.06, 09:00
Chciałabym poruszyć temat rzetelności informacji podawanych przez osoby
prowadzące szkoły flamenco na ich stronach internetowych. Proponuję, żeby w
wątku tym dokonywać oceny ich zgodności ze stanem faktycznym. Uważam, że jest
to ważne - szczególnie dla osób, które chcą zacząć zajmować się flamenco - aby
oferta szkół była jasna i konkretna.
Ja jestem z Trójmiasta, zaczne więc do dwóch szkół, które funkcjonują tutaj.
1. Studio Styl - widać, że tu dzieje sie wiele. Strona jest często
uaktualniana tak, że osoba odwiedzająca może na bieżąco śledzić informacje o
nowych pomysłach i wydarzeniach. Poza tym jest dużo danych dotyczących samej
szkoły i rozbudowana galeria fotografii. Jedyne, do czego mogłabym mieć
zastrzeżenia, to zbyt może pochopne kwalifikowanie niektórych osób do grona
współpracujących instruktorów (jak np Michała Czachowskiego, który bodajże
gościł w tej szkole jeden raz).
2. El Duende - proponowałabym, żeby zweryfikować informacje zamieszczone na
stronie. Wynika z nich, że odbywają się tu regularne zajęcia z tańca
cygańskiego, bollywood, hinduskiego, a ponadto "cykliczne: WARSZTATY, FIESTY,
KONCERTY, SPEKTAKLE". Z tego co wiem, zajęcia ze wspomnianych form tańca nie
sa prowadzone, a i o żadnym spektaklu nie słyszałam. No i galeria - od bardzo
dawna nie ma w niej ani jednego zdjęcia. Czyżby nie było się czym pochwalić?
Na plus liczy się natomiast dość ciekawa szata graficzna oraz przejrzysta
konstrukcja strony pozwalająca na łatwy dostęp do wszystkich informacji.
Obserwuj wątek
    • buleria Re: informacje szkół flamenco 07.02.06, 14:15
      Uważam pomysł za bardzo dobry. Ja jestem z Poznania,więc mogę się wypowiedzieć
      o szkole La Tormenta. Pisałaś o stronach internetowych,więc może od tego
      zacznęsmile Na stronie są aktualne informacje o kursach i warsztatach,dużo zdjęć,
      też te z koncertu na koniec roku,warsztatów z Teo Barea czy spektaklu "Viaje al
      sur" Cristiny Hoyos który odbył się w Poznaniu. Poza tym informacje o sztuce
      flamenco,o szkole,galeria obrazów flamenco i linki do stron polskich i
      hiszpańskich.Ciekawa szata graficzna,czytelnie poukładane informacje... Jeżeli
      chodzi o same zajęcia,to ja jestem baaaaardzo zadowolona. Mamy piękną salę,jest
      niesamowity klimat... Kasia Burgiel,bo z nią mam zajęcia, jest nie tylko
      świetną tancerką (nie tylko technicznie-widać po niej,że po prostu kocha
      flamenco,a to bardzo ważne),ale też cudowną osobą. Pozostałe instruktorki
      podobno też świetnie się sprawdzająsmileSzkoła organizuje warsztaty (np.w zeszłym
      roku przyjechał Teo Barea,a w ferie będą zajęcia z Martą Dębską), niedawno
      odbył się wykład o sztuce flamenco (było świetnie!smile)... Ogólnie- spokojnie
      mogę polecić Tormentę każdemusmile
      • witamina-c Re: informacje szkół flamenco 07.02.06, 15:26
        Kowalko: Ja chodze od prawie roku do El Duende. To rzeczywiscie prawda, ze na
        stronie internetowej niewiele rzeczy i sie dzieje i ubolewam nad tym. Zdjec nie
        ma od czasu zmiany wygladu strony, czyli chyba okolo 2 miesiecy (na poprzedniej
        strnie byla rozbudowana galeria), ale z tego co mi wiadomo zdjecia z ostatniego
        pokazu filmowego i zabawy po nim niedlugo maja trafic na strone. Tanca bollywood
        i cyganskiego nie ma jako zajecia stale, ale np. w zeszle wakacje byly z nich
        warsztaty. Warsztatow z innymi nauczycielami w szkole jest nie wiele, ale 2 razy
        w roku odbywaja sie kilkudniowe zajecia z hiszpanem Juanem i sa bardzo
        profesjonalne, a w lato jest kilkudniowy wyjazd z okolo 3 rodzajami tanca
        (flamenco, taniec brzucha i chyba taniec cyganski). Warsztaty nie sa czeste z
        jednego powodu - prowadzaca zajecia Alicja Morena jest wedlug mnie bardzo dobra
        tancerka, ale przede wszystkim jest doswiadczona i bardzodobra technicznie i
        umie przekazywac wiedze. Za to prowadzaca zajecia w Studiu Styl, jest uczennica
        A.Moreny i tanczy chyba ze 3 lata, co zdecydowanie jest za malym okresem
        zdobywania umiejetnosci aby byc dobrym nauczycielem. Z ich szkoly tanca przeszlo
        do nas juz kilka osob i sa bardzo zadowolone. Oczywiscie, kazdy wybiera co mu
        pasuje, a poza tym nie jestem tak dobrze obeznana w sytuacji, aby przedstawic
        wszystko w 100% pewnosci;D. Ale chce powiedziec tylko jedno, ze raczej o szkole
        tanca nie warto dowiadywac sie ze stron internetowych, tylko lepiej wlasnie np
        zapytac sie na forum, czy nawet wybrac sie do danej szkoly i przyjsc np na 1
        zajecia tylko obserwowac, no i wybrac bardziej odpowiadajaca szkole. A i jeszcze
        jedno - jest jedna bardzo fajna rzecz, ktora lubie w El Duende - sa to np czeste
        wieczory filmowe, a potem roznie zabawy oraz od czasu do czasu organizowane
        fiesty, poneiwaz panuje na nich lekka i fajna atmosfera, oczywiscie wszystko w
        stylu flamenco;D. Tak wiec mowie, ze tak szczerze to najlepiej sie wybrac od tej
        szkoly i po prostu obejrzec zajecia, poniewaz kazdemu co innego pasuje i sam
        musi wybracsmile. W kazdym razie Kowalko nie wazne jaka szkole wybierzesz, ale
        zycze Ci powodzenia w nauce tanca, no i zebys miala z niego duzo radochy, tak
        jak ja mam;P.
        • hipiska7 Re: informacje szkół flamenco 07.02.06, 16:15
          Za to prowadzaca zajecia w Studiu Styl, jest uczennica
          > A.Moreny i tanczy chyba ze 3 lata, co zdecydowanie jest za malym okresem
          > zdobywania umiejetnosci aby byc dobrym nauczycielem. Z ich szkoly tanca
          przeszl
          > o
          > do nas juz kilka osob i sa bardzo zadowolone.

po raz kolejny muszę poruszyć drażliwy temat trójmiejskiej konkurencji...
          Po pierwsze- moja nauczycielka, Beata, nie tańczy ,, chyba ze 3 lata'' i nie
          wiem skad pewność, zę to za mały okres czasu by być dobrym nauczycielem. Poza
          tym , nie jest li i jedynie '' uczennicą p. Moreny'' , bo wśród jej nauczycieli
          znajdują się także inne i to bardzo uznane instruktorki.- hiszpanki i polki.
          Oczywiście nie ujmuję talentu p. Alicji- sama się u niej uczyłam, byłam też na
          warsztatach z Juanem u was.
          A Ciebie prosiłabym o rozważniejsze wypowiedzi, zwłaszcza,ze to nie pierwszy
          raz kiedy krytykujesz naszą szkołę ( nauczycieli, występy) za duzo chyba
          jeszcze o flamenco nie wiedzac- rok to na prawdę nic w nauce tego tańca ( mówię
          tak, gdyż sama tańczę ok 1, 5 i nie czuje sie godna do krytykowania
          kogokolwiek).
          • witamina-c Re: informacje szkół flamenco 07.02.06, 16:56
            Nie no wiesz sorki, moze rzeczywiscie sie pomylilam;D. Chociaz mysle ze jak ktos
            sjest zdolny to nie wazne jakiego ma nauczyciela, a i tak sie nauczy czy to na
            warsztatach czy gdziessmile. A jak fiesta? (przeczytalam na Waszej stronce ze
            byla). Fajnie? Ja bardzo lubie fiesty, bo lubie patrzec jak dziewczyny tanczace
            juz chyba ze 3 lata daja "popis". Fajnie jest, bo mamy nowe lustra, a u gory
            maja zamontowane takie male swiatelka w fajnych kolorach, ktore robia fajny
            nastrojbig_grin. Ostatnio ogladalam "Krwawe gody" i musze przyznac Ci racje -
            pieeeekny film! Chociaz moje kolezanki, ktore nie znaja flamenco itd to prawie
            pozasypialy i dziwily sie moim entuzjazmem hehe... MOja kolezanka taki tekst "No
            bo oni tak i co chwile tam tupali i w ogole tak jakos kiepsko" a ja se tak
            pomyslalam: "Matko Swieta, kobieto, przeciez wiekszosc tych ludzi to z 10 lat
            cwiczyla zeby w takim czyms wystapic", ale nawet takie rzeczy nie daly rady zeby
            ich przekonacsmile. I Hipisko, moze rzeczywiscie uzywam hmmm niezbyt trafnych
            sformulowan itp ale mam nadzieje, ze Cie nie urazilam i to nie bylo w mojej
            intencji, a przy okazji wazne jest to, ze kocham flamenco i tylko to sie liczy,
            nie?smile
            • kowalka2 Re: informacje szkół flamenco 08.02.06, 09:00
              Witamino-c, nie chodziło mi o ocenę samej działalności szkół czy tłumaczenia
              się, dlaczego w jednej zajęcia prowadzi jeden instruktor a w innej co chwila
              przyjeżdża ktoś nowy. Ten wątek był już wielokrotnie poruszany na tym forum i z
              pewnością, poza sama kłótnią, nie wniósł żadnych wartości poznawczych. Tutaj
              chciałam skupić się raczej na kwestii zgodności podawanych w internecie
              informacji ze stanem faktycznym.
              Skoro już jednak zabrałaś się za krytykę Studia Styl, to może skusisz się kiedyś
              na jedne w weekendowych warsztatów? Organizowane sa dla osób o naprawdę
              zróżnicowanym poziomie. A przy okazji będziesz miała okazję poznać którąś z
              tancerek podziwianych na scenie i z pozoru niedostępnych, a na codzień bardzo
              sympatycznych - Anię Redlin czy Martę Dębską.
              Pytasz też o fiestę. Skoro bardzo lubisz, to dlaczego na nia nie przyszłaś?
              Wstęp był "dozwolony" dla wszystkich - należało tylko odpowiednio wcześniej
              nabyć bilet. Możesz też o wrażenia zapytać swoich nauczycieli - Alicję i Roberta
              - bo też byli na tej "imprezie". Ja również w niej uczestniczyłam - w
              charakterze widza niestety - i mogę Ci powiedzieć, że było bardzo sympatycznie.
              Czuć było, że występujące dziewczyny doskonale się bawią i zapałem nadrabiają
              wszelkie braki. Co mi się jednak najbardziej podobało to przyjazna atmosfera. W
              fieście brały udział dziewczyny z obu szkół, a nawet jakieś z kursów z Gdyni i
              nie dochodziło do żadnych zatargów. Wszyscy bawili się wspólnie i o to chyba
              właśnie chodzi. Flamenco powinno łączyć - niezależnie od tego gdzie kto się uczy
              - czego nam wszystkim życzę z całego serca smile
              • hipiska7 Re: informacje szkół flamenco 08.02.06, 10:42
                no właśnie, to chyba sie wszyscy zrozumieliśmysmile Uważam, że ocenianie samych
                szkół faktycznie bedzie niebezpieczne- co już sie z resztą pokazało. Ocena
                stron może być za to dosyć pouczająca- warto wiedzieć, gdzie znajdzie się
                dobre, aktualne informacje.
                A fiesta była wspaniała, o wiele lepsza niż poprzednia z Żaka. Najlepsze było
                właśnie to, że występowały zarówno dziewczyny od nas, jak i bardzo z nami
                zaprzyjaźnione zaawansowane koleżanki z Duende, a nawet zupełnie początkujące
                uczestniczki róznych warsztatów z obu szkół. Atmosfera była na prawdę iscie
                fiestowa i zabawowa, nie były to przecież jakieś popisy ale wspólna zabawa.
                A ja po raz kolejny zapraszam wszystkich malkontentów aby przyszli na
                warsztaaty lub fiestę i przekonali się, ze nie ma żadnego podziału na uczących
                sie tu czy tam...
                • witamina-c Re: informacje szkół flamenco 08.02.06, 14:25
                  Rzeczywiscie, przymuje krytyke, a sama juz nie bede wyciagac pochopnych (tak to
                  sie pisze?tongue_out) wnioskow;D. Na fiescie nie bylam, bo mi sie po prostu nie chciala
                  przyjsc hehe;D. A chetnie sobie pojde na jakies warsztaty, ale dopiero za jakis
                  czas, bo narazie zbieram na wiosenne warsztaty u nas z Juanem;D. Ale szczerze to
                  bym bardzo chciala byc na warszatach u pani Anny Redlin - bo widzialam jej
                  wystep w Zaku (to w sumie nie byla fiesta tylko bardziej wystep, ale i tak mi
                  sie bardzo podobalo bo w zasadzie pierwszy raz moglam zobaczyc na zywo prawdziwy
                  zespol flamenco no i zaczarowana sluchalam swietnego spiewakasmile. Oraz chyba to
                  Ty Hipisko pisalas, ze bardzo Ci sie podoba jak tanczy Malogisa Mateuszewska -
                  rowniez chetnie w przyszlosci pojde na prowadzone przez nia warsztaty, ale jak
                  mowie narazie cienko z kasa hehe;D. A co do stron internetowych, to rzeczywiscie
                  szkola Studia Styl jest czesciej aktualizowana i bardzo bym chciala zobaczyc
                  tamtejsze fotki, tylko niestety chyba mam jakis program rozwalony i mi sie nie
                  wyswietlajasad. Bo jak El Duende przenioslo sie na inny serwer to zniknela
                  galeria zdjec (bo na wczesiejszej stronie bylo troche), no i szkoda bo bylam na
                  kilku zabawach i podobno zabawne zdjecia powychodzily;P.
                  • hipiska7 Re: informacje szkół flamenco 08.02.06, 17:49
                    tak, ja bardzo polecam p. Matuszewską, chociaż moze nie wszytskim musi
                    odpowiadać jej specyficzny sposób uczenia i bycia. Z resztą, wszyscy
                    nauczyciele, którzy do tej pory u nas gościli są na prawdę godni poleceniasmile
        • kowalka2 Re: informacje szkół flamenco 26.10.06, 21:39
          "Za to prowadzaca zajecia w Studiu Styl, jest uczennica A.Moreny i tanczy chyba
          ze 3 lata, co zdecydowanie jest za malym okresem zdobywania umiejetnosci aby byc
          dobrym nauczycielem. Z ich szkoly tanca przeszl o do nas juz kilka osob i sa
          bardzo zadowolone."

Gdybym chciała być złośliwa, to zwróciłabym uwagę na fakt, że w El Duende
          zajęcia prowadzą dziewczyny które tańczą znacznie krócej niz 3 lata... Ale
          złośliwa nie jestem. Chciałam tylko napisać, że w Studiu Styl poza Beatą zajęcia
          prowadzi jeszcze jedna dziewczyna - Ola. Chodziłam do niej na zajęcia i bardzo
          mi się podobało. Pomimo tego, że w mojej grupie były dziewczyny, które w
          zasadzie przychodziły miło spędzać czas troszke sobie tańcząc a nie nauczyć sie
          flamenco, bardzo starała sie wycisnąć z nas ducha tego tańca. To, comi się
          podobało, to dbałość o szczegóły. Mogłaby tylko częściej sie uśmiechać smile
    • kowalka2 Re: informacje szkół flamenco 26.10.06, 20:35
      Zajrzałam na stronę ElDuende. I muszę przyznać, że wiele się poprawiło. Oby tak
      dalej.
      • witamina-c Re: informacje szkół flamenco 27.10.06, 19:31
        To prawda i tez sie bardzo z tego powodu cieszesmile. A Ola zaczynala nauke wlasnie
        w El Duende, ale potem zaczela uczyc w Studiu Stylsmile Znam ja, chociaz widzialam
        tylko raz jak tanczy, ale i tak mi sie bardzo podobalo. To prawda, nauczycielki
        w szkole poza Alicja krotko tancza, chociaz bardzo dobrze juz wg mnie. Tzn jak
        na poziom nieprofesjonaly - chodze z nimi do grupy, wiec widze, ze sa dobresmile. A
        czy Wam tez sie nie wyswietlaja zdjecia na plazy na stronie Studia Styl? Bo ja
        bym je bardzo chciala zobaczyc, ale sie nie wysmwietlaja...:9 I wlasnie nie wiem
        czy to wina kompa, czy po prostu jeszcze nie sa tam wklejonesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka