Dodaj do ulubionych

róże ozdobne

05.03.12, 07:36
Mam w domu róże ozdobną(taką drobniutką) w donniczce i podczas zimy uschła,zgubiła kwiaty i liście pozostawiając suche badyle,nie wiem czy coś z niej bedzie czy poprostu nie zastanawiać sie nad tym i wyrzucić,a może macie jakiś sposób jak ja uratować?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: róże ozdobne 05.03.12, 08:17
      Róże nie nadają się do trzymania zimą w mieszkaniu - za ciepło i za suche powietrze.

Róża zimą musi mieć zimno. Takie miniaturki w doniczkach trzeba wsadzać do gruntu, a jak się nie ma ogródka, to można trzymać na balkonie. Doniczkę oczywiście wtedy trzeba z zewnątrz zabezpieczyć przed silnym przemarzaniem.

Twoja róża prawdopodobnie uschła, ale możesz dać jej na wszelki wypadek ostatnią szansę: skróć pędy i wystaw na balkon. Wyrzucić zdążysz.
      • belcia26 Re: róże ozdobne 05.03.12, 10:08
        nawet teraz jak jest rano zimno?jak kroto ja obciąć?
        • horpyna4 Re: róże ozdobne 05.03.12, 12:46
          Obetnij przynajmniej do połowy tak, żeby ostatnie (najwyższe z pozostałych) oczko na każdym pędzie było skierowane na zewnątrz krzaczka. Trochę podlej i wywal na balkon. Bardziej nie zaszkodzisz, być może już uratować się nie da. Ale jeżeli jeszcze kołacze się w niej reszta życia, to właśnie zimno może jej pomóc.

Róże miniaturowe sprzedawane w kwiaciarniach zimują w gruncie bez żadnego okrywania na zimę, przynajmniej w środkowej Polsce.
    • roseanne Re: róże ozdobne 05.03.12, 15:31
      zazwyczaj rozyczke walentynkowa, miniaturke, udawalo mi sie przetrzymac do momentu wyniesienia na balkon, tam kwitla i rosla do mrozow
      zawsze mi rozwijala kilka kwiatkow, potem troche sie podsuszala, ale po 2 tygodniach wychodzila na prosta i byla dalej ladna
      w tym roku stala zupelnie bez zmian przez 2 tygodnie, przez ten czas nie rozwinela ani jednego paczka, teraz przysycha, mimo normalnego podlewania i przyciecia - felerna jakas

stoi gdzies tam ,z dostepem do swiatla i czeka na wyrok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka