Dodaj do ulubionych

Przesadzanie storczyków

20.04.12, 20:38
Te stare wyrosły po prostu z doniczki- korzenie wyłażą górą i na boki, żal mi rośliny, która kwitnie jak szalona i pewnie już jej ciasno.
Do czego przesadzić?
Gdzie kupić takie ażurowe pojemniki większe od tych w których storczyki są sprzedawane?
To prawda, że doniczka powinna być przeźroczysta, bo to lepiej dla korzeni?
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kociara-monika Re: Przesadzanie storczyków 20.04.12, 21:58
      Doniczki kupisz pewnie w każdym markecie. Ja widziałam w Obi i Leroy Merlin (różne rozmiary, więc można dopasować). Co do przezroczystości doniczki - to popularne phalenopsisy powinny takie mieć (widzisz, czy kwiatka należy podlać - korzenie jasno-szare; czy też jeszcze się wstrzymać z podlewaniem - korzenie zieloniutkie). Najlepszy moment do przesadzania - jak roślina przekwitnie, teraz jej nie tykaj.
    • wanda43 Re: Przesadzanie storczyków 21.04.12, 12:49
      Phalaenopsis lubi a mieć ciasno w doniczkach, więc zbyt czesto sie nie przesadza. Radzila bym najpierw wywalic z doniczki na gazete i sprawdzic stan korzeni. Bardzo czesto sie zdarza, ze na skutek np. nadmiernego podlewania, a rowniez ze starosci, czesc korzeni jest do usuniecia. To są takie puste albo kapciate. Jesli takie zobaczysz, to powycinaj. Byc moze po takim zabiegu bedzie wiecej miejsca w doniczce i upchniesz czesc tych, co wyłazą.
      • e.logan Re: Przesadzanie storczyków 21.04.12, 19:18
        No wiec przesadzam je wtedy gdy przekwitna. Nst . wyrzucam to co maja w doniczce i oczyszczam korzenie z suchych nitek korzeniowych.Czesto zdarza sie tak ze ponownie je wsadzam do tej samej doniczki po takim zabiegu bo tyle tego sie pozbywam.
        A dodam ze moje storczyki pieknie i intensywnie kwitna. A tak obawiałam sie gdy dostałam 1.
    • princesswhitewolf Re: Przesadzanie storczyków 21.04.12, 21:48
      To prawda, że doniczka powinna być przeźroczysta, bo to lepiej dla korzeni?
      Tak. Kup tez odpowiednia ziemie bo one wymagaja specyficznej ziemi opartej na korze.
      Dobrze rez miec dwie doniczki ( plastikowa w szklanej obie przezroczyste) jedna w drugiej by uniknac ewentualnego przelania jakiego orchidee nie cierpia nadmiaru wody.
    • jeza_bell Re: Przesadzanie storczyków 21.04.12, 23:09
      Wielkie dzięki wszystkim.
      Jak przekwitną zabieram się za przesadzanie i tak jak radzicie wytrząsnę starą korę spod korzeni i usunę te, które źle rokują.
      Czy mogę użyć jeszcze raz tego samego podłoża?
      No i co zrobić z przekwitłymi pędami? Raz czytam, że obciąć za którymś oczkiem, a raz, że zostawić i nie ruszać.
      • wanda43 Re: Przesadzanie storczyków 22.04.12, 08:04
        Jesli podloże nie jest rozłożone, miałkie, to możesz wsadzić w to samo. Możesz rowniez je zdezynfekować na wszelki wypadek, poprzez wyprażenie w piekarniku albo mikrofali.
      • kociara-monika Re: Przesadzanie storczyków 22.04.12, 09:57
        Jezo_bello, jeśli pędy są zdrewniałe, uschnięte na wiór to je obcinam przy samej ziemi. Ale jeśli pęd jest zieloniutki, to go zostawiam całego, nigdzie nie obcinam.
        A z podłożem rób tak jak radzi Wanda - nasza specjalistka od storczyków :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka