agapos 24.04.12, 21:07 Szukam sadzonek róży cukrowej pełnej. Chodzi mi o różę na konfitury .Czy jest ktos kto mógłby mi podarować sadzonki lub sprzedać lub wie gdzie jest jakaś szkółka ,która prowadzi sprzedaż sadzonek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerry-15 Re: róża cukrowa 25.04.12, 20:26 Róża cukrowa to inaczej ROSA RUGOSA i z niej robi się najczęściej przetwory. Inna róża jadalna to ROSA CENTIFOLIA - ta jest pełna ale chyba mniej rozpowszechniona w kuchni. Zobacz tutaj: www.rosarium.com.pl/k/?id=60&Rosa-centifolia-Muscosa- Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: róża cukrowa 25.04.12, 21:29 W szkółce, w której kupowałam swoje róże cukrowe, rosliny oznaczone Rosa rugosa różniły się bardzo między sobą, dlatego kupowałam gdy kwitły. Dzięki temu mam pełne kwiaty, na konfitury. Odpowiedz Link Zgłoś
agapos Re: róża cukrowa 26.04.12, 07:41 wlaśnie szukam szkółki gdzie mogła bym kupić pełną bo w mojej okolicy niestety nie ma a przynajmniej nie namierzyłam w tamtym sezonie wiec dlatego tutaj napisalam prośba o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: róża cukrowa 26.04.12, 12:46 Wiem o czym piszesz, bo sama przez to przeszłam. Możesz zrobić to co ja, przejechać się po szkółkach w czasie kwitnienia i wtedy kupować. Albo wypatrzyć różę cukrową gdzieś w ogródku, zapukać i umówić się na szczepkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: róża cukrowa 29.04.12, 13:44 na Wale miedszeszynskim kolo ronda sa zdaje sie pelne na rabatach przy jezdni. Zasadzam sie na nasiona jesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: róża cukrowa 29.04.12, 21:40 szadoka napisała: > na Wale miedszeszynskim kolo ronda sa zdaje sie pelne na rabatach przy jezdni. > Zasadzam sie na nasiona jesienia. wydaje mi się, że można rozmnożyć z sadzonki zrobionej ze zdrewniałego pędu. Zasadź się z sekatorem. Odpowiedz Link Zgłoś
puma002 Re: róża cukrowa 26.04.12, 18:30 www.swistak.pl/a15578126,Roza-PELNA-jadalna-konfiturowa-ROSA-RUGOSA-sadz.html Aukcja zakończona, ale można nawiązać kontakt ze sprzedającym. Odpowiedz Link Zgłoś