Dodaj do ulubionych

Wrzosy - odmłodzić czy wywalić?

03.05.12, 21:28
Tuż przy chodniku prowadzącym do drzwi wejściowych (a więc na mocno eksponowanym stanowisku) mam kępę wrzosów rosnącą pod świerkiem. Jeszcze parę lat temu wyglądały dobrze, kwitły i były dość kompaktowych rozmiarów. Dziś nie są już takie ładne. Rozrosły się, zdrewniały, kwitną marnie. Czy da się je odmłodzić, czy mam je spisać na straty? Jeśli na straty, to co posadzić pod tym świerkiem, żeby nie mieć goło, a co tolerować będzie suszę i ciemność? Wrzosy sadzone były razem ze świerkiem, gdy ten był malutki i miały one czas, by się porządnie ukorzenić, zanim świerk się rozrósł. Nie sądzę, by nowe wrzosy dały na tej pozycji radę. Co innego mogę posadzić?
Obserwuj wątek
    • obrobka_skrawaniem Re: Wrzosy - odmłodzić czy wywalić? 03.05.12, 21:32
      Sprobuj odmlodzic, ale trzeba je przesadzic.
      Pod swierkami raczej nic nie urosnie.
      • babcia47 Re: Wrzosy - odmłodzić czy wywalić? 03.05.12, 22:22
        urośnie, ale trzeba posadzić odpowiednie rosliny i im pomagać..piszę o tym w wątku obok..a wrzosy faktycznie trzeba odmłodzic i przesadzic..wymagają choc trochę wilgoci a swierk pewnie robi teraz za "parasol" i przerósł wszystko w obrebie swojej korony + kilka metrów korzeniami, wysysajac wilgoć i wszelkie składniki z gleby
        • pia.ed Wrzosy - odmłodzić czy wywalić? Lawenda 04.05.12, 22:20
          Ja mam lawende, i ta wyglada dokladnie tak jak autorka watku opisala wrzosy :(
          Poradzono jej, ze wrzosy/lawende trzeba odmlodzic tylko jak?
          Rozumiem ze zdrewniale rosliny trzeba wykopac i wyrzucic, ale jak odmlodzic?
          Stare lawendy porozsiewaly sie, i mam duzo malutkich krzaczkow ...
          Czy mam je posadzic na miejsce tych starych, i kiedy to zrobic?
          • obrobka_skrawaniem Re: Wrzosy - odmłodzić czy wywalić? Lawenda 05.05.12, 11:56
            Odmladza sie przez ciecie. Jesli masz siewki to nie odmladzaj tylko je wykorzystaj ale dobrze by bylo posadzic je na nowe miejsce a nie to po starej lawendzie (zmeczenie gleby).
            • pia.ed Re: Wrzosy - odmłodzić czy wywalić? Lawenda 06.05.12, 03:18
              Lawenda otacza dlugi klomb, wiec raczej sadzic jei nie mozna w innym miejscu ...
              Ale gdyby zmienic ziemie, to chyba nie bedzie juz "zmeczona"?
              Te mlodsze lawendy dzis przycielam, bo byly zielone od srodka, a te stare wyrwalam.
              Dzieki za porade.
      • dar61 Obok ... 03.05.12, 22:43
        ... - nawet o kilka metrów - posadzić bluszcz i go nakierować.
        • babcia47 Re: Obok ... 03.05.12, 23:22
          nie taki bluszcz naiwny..zwieje..a jak się go nawet przyszpili to pęd obumrze na niekorzystnym terenie, rozgałęziajac sie przed nim..próbowałam..za to niezle sobie radzą inne roslinki rozrastajace równiez pedami lub rozłogami..i da sie je zatrzymac na takim miejscu..taka jasnota gajowiec ma sliczne liscie zielone z srebrnym rysunkiem a teraz kwitnie na pionowych pędach żółtymi kwiatkami zebranymi piętrowo w kilka okółków, trzeba go jednak trzymac w ryzach, bo potrafi daleko wedrować..ale nie ma z tym wiele roboty, jasnota plamista ma liscie prawie białe z zielonym rysunkiem kwiaty w mniejszych gronach białe lub purpurowe..ta ostatnia potrafi stworzyc płaskie, rozległe kępy ale trzeba jej pomóc podlewając i podsypujac co roku kompostem
          • babcia47 Re: Obok ... 03.05.12, 23:32
            ogrod-marzen.pl/katalog-byliny/84-jasnota-plamista
            odmiana White Nancy ma kwiaty duze czystobiałe
    • enith Re: Wrzosy - odmłodzić czy wywalić? 04.05.12, 17:00
      Kochani, dzięki za rady. Przyjrzałam sie dziś moim wrzosom i chyba spiszę je na straty. Są wybujałe i zdrewniałe, musiałabym je ciąć do samego drewna, żeby nadać im ładny pokrój i prawdopodobnie skończyłoby się tak, jak z lawendami, które przycięłam dwa lata temu: nie odbiło mi nic. Poczytałam, popytałam i wszystko wskazuje na to, że tak, jak lawenda, wrzosy są krótko żyjące, raptem 10 lat, potem zaczynają wyglądać tak sobie. Te tutaj mają lat 15 i chyba czas, by spoczęły na kupie kompostu. Jasnotę plamistą (tą z purpurowymi kwiatami) mam na innych stnowiskach i tam, gdzie nie ma wody (pod okapem dachu z północnej strony domu) rośnie mi ładnie, a tam, gdzie ma wodę, rośnie świetnie. Powycinam kępki i wsadzę pod świerka. Na szczęście kran z wodą jest metr od tego świerka, więc nie będzie trudów z podlewaniem.
      • horpyna4 Re: Wrzosy - odmłodzić czy wywalić? 06.05.12, 19:28
        Lawenda i wrzosy potrzebują światła. Jeżeli w pobliżu urośnie drzewo dające sporo cienia, to faktycznie trzeba te światłoluby spisać w tym miejscu na straty. Ale istnieją rośliny, które dają sobie radę w takich warunkach; z zimozielonych świetna jest runianka japońska i skalnica cienista. No i kopytnik, stanowczo za mało doceniany jako bylina ogrodowa. Nie mówiąc już o barwinku, który jednak wymaga corocznego silnego przycinania po zimie - wtedy jest zwarty i obficie kwitnie.

Okrywowe niezimozielone to przede wszystkim ułudka wiosenna, czy marzanka wonna. Ale u mnie prawdziwym hitem na miejsce, w którym nic nie rośnie, okazały się konwalie. Wlazły pod potężny świerk w ciemne miejsce, gdzie jest tylko warstwa rudego igliwia i rosną jak głupie. Teraz właśnie zaczynają kwitnąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka