leeliana 19.05.12, 11:49 Został mi w ogrodzie kawałek dobrej, wypoczętej ziemi wielkości 8x6 m. Chciałabym założyć tam ogród warzywno - kwiatowy. Macie jakieś pomysły, doświadczenia w takiej uprawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
branka8 Re: Marzy mi się potażer... 19.05.12, 16:50 Na takim kawałku można uprawiać bardzo dużo. Polecam przede wszystkim zioła i warzywa do kuchni letniej. Majranek, rozmaryn, tymianek,bazylie zielona i bordowa chinska -polecam kupno gotowych i tylko wysadzić. Pietruszką, marchew, czosnek, cebula, trębulke, buraczki, koper, rzodkiewki, cukinie, dynie, pomidory coctailowe, dla ozdoby astry, cosmosy, dalie, mieczyki, szarlat, cynie i inne jednoroczne. Jesli to ma być ogródek użytkowy to podziel na grzadki takiej wielkości by było wygodnie plewic. Jeśli ma to być tylko dla ozdoby to polecam cos w stylu barokowego ogrodniczym francuskiego. Obwodki z buchszpanu a pomiedzy esami floresami posadzic salate, kapuste, kalafior i inne warzywa potrzebne do kuchni. Buchszpan będzie oslanial rosliny od wiatru i trzymał ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
branka8 Re: Marzy mi się potażer... 19.05.12, 16:57 Wpisz w wyszukiwarce naszej forumowej. Ogrody Francuskie a znajdziesz wiele zdjęć zapierajacych dech tyle tylko ze w innych parametrach. Niemniej cos z nich można dla siebie wyszukać. Życzę powodzenia i niech wszystko rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: Marzy mi się potażer... 27.05.12, 17:42 branko, dziękuję za podpowiedź o "Francuzach" :-) Na dziś wybieram wersję z bukszpanem, tylko mnie to przycinanie na poziomie ziemi lekko gnębi... Odpowiedz Link Zgłoś