Dodaj do ulubionych

storczyk szkodniki

06.06.12, 20:11
Pomocy! Co to moze byc? U storczyka, ktory niedawno kwitl i przekwitl zaczely rosnac nowe listki. I widze, ze ten dopiero co rozwijajacy sie lisc jest jakby zjedzony przez cos. Wlasciwie nadgryziony. Tak jakby cos ze sporym aparatem gebowym go jadlo. Widac wyrazne nadgryzienia wielkosci 2-3 mm. Czy ktos wie, co to moze byc i jak z tym walczyc. Poza tym cala roslina na razie wyglada normalnie i nie widze zadnych sladow pasozytow.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: storczyk szkodniki 06.06.12, 21:10
      Może ślimaki?
      Wywal z doniczki, podłoże i albo wymień, albo wypraż w piekarniku lub mikrofali. Jak wystygnie możesz użyć ponownie. Storczykowi bez podloża nic sie nie stanie, nawet jak poleży ze 2 dni.
      • richeza Re: storczyk szkodniki 06.06.12, 23:33
        Hmm, moze i slimaki, ale nic takiego nigdy w domu nie mialam. Chyba bym je widziala. Problem dotyczy dwoch storczykow, ktore stoja obok siebie . Obydwa maja uszkodzony nowy, mlody lisc, wiec chyba nie bede juz gdybac , tylko rzeczywiscie wymienie podloze. Ale jak to slimaki to chyba nie w podlozu zyja. Gdzie one wlasciwie sie chowaja?
        • wanda43 Re: storczyk szkodniki 07.06.12, 07:58
          Owszem, w podłozu, a rośliny źrą nocą. Przez te france straciłam dwa Cymbidium, zanim sie zorientowałam. W podlożu były schowane 2 bezskorupowe jasno brązowe, znalazłam tez mnóstwo malutkich w skorupkach. Zarłoczne to dranstwo okrutnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka