Dodaj do ulubionych

Hieny ogrodowe

14.06.12, 14:57
Czy wam też kradną z ogrodów? Nie mam na myśli tylko typowej "golony" z owoców, ale zniknęło mi kilka krzaczków posadzonych przed płotem i ktoś obrywa kwiaty... Sąsiadów mam sympatycznych, ktoś po prostu korzysta za darmo z mojego ogrodu. Słyszałem i czytałem już o takich "rabunkach", ale dotychczas dotyczyło to ogródków działkowych, a nie zwyczajnych ogrodów przydomowych :(
Obserwuj wątek
    • irenkar Re: Hieny ogrodowe 16.06.12, 22:25
      Brak słów.....u mnie poniesli wieczorem posadzone powojniki na drugi dzień tylko dołek rozwalony zastalam....
      • karyteme Re: Hieny ogrodowe 17.06.12, 20:22
        Dwa lata temu wykopano mi 12 iglaków i to te najciekawsze. Jeden był miniaturką, schowany w kwiatach i tylko osoba, która tam go widziała, mogła go wykopać. Przypadkowy złodziej by go nie znalazł.
        Mam ogródek działkowy i sądzę, że to jeden z sąsiadów.
        Co posadzę ciekawe kwiaty lub krzewy, znikają po pewnym czasie. Wkurza mnie to, ponieważ w innej części ogrodów działkowicze mają ciekawe okazy, różne dekoracje i stoją tam cały sezon.
        Niestety, kiedy wyjeżdżam do domu muszę chować stół i krzesła do altany, fontanny i ciekawe dekoracje też muszę chować.
        pozdrawiam
    • berberys22 Re: Hieny ogrodowe 18.06.12, 13:44
      Też ukradziono mi kilka krzaków. Mam podejrzenie, że to ktoś z dalszych sąsiadów, bo trzeba się mocno wychylić, żeby wiedzieć gdzie ich szukać w ogrodzie. nie mogę ukryć oburzenia tym, ale jak tu walczyć z takim chamstwem? Montować ogrodzenie pod napięciem, nagrywać? Na policję to się nie kwalifikuje, bo jak udowodnić, że krzak był mój? nie potrafię ukryć wzburzenia tym faktem....
    • samosiejka2 Re: Hieny ogrodowe 04.07.12, 13:24
      Moi znajomi mieli ten sam problem. mieszkają pod miastem, mają dom z ogrodem i ufając w ludzką uczciwość zasadzili przed płotem kilka krzewów i kwiaty. niestety jak wyjechali na weekend zostali ograbieni z roślin. to niestety musiał być ktoś z okolicy i dobrze wiedział, że ich nie ma. to samo dzieje się na ogródkach cmentarnych, ale niestety tam już o wiele trudniej dopilnowac porządku.
    • kleopatrazone1 Re: Hieny ogrodowe 17.07.12, 14:26
      Mi na szczęście to się nie zdarzyło, ale słyszałam o kradzieży kwiatów z grobów i ponownej ich sprzedaży... brak mi słów na taki proceder...
    • adamzremba Re: Hieny ogrodowe 17.07.12, 14:34
      Widzę, że niestety tylko nie mnie dotyczy ten problem :( A po wyjazdowym weekendzie ktoś znowu się porządził w moim ogródku i zrobił sobie najazd na mój skalniak, bo chyba pozostałych roślin nie udało by się niepostrzeżenie przerzucić przez płot.. Nóż się w kieszeni otwiera na samą myśl i ten pomysł z nagrywaniem wcale nie wydaje się taki głupi :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka