16.09.12, 08:29
Powoli zbliza sie pora zeby chowac rosliny tarasowe do domu. Na szczescie/nieszczescie moj krzew laurowy w tym roku dosc mocno przyrosl. Moge go przyciac teraz? Zima mieszka na parapecie w kuchni i w takim stanie nijak sie nie zmiesci.

I jeszcze hibiskus. Strasznie sie zrobil rosochaty. Przycielabym skubanca ale ma tyle pąków, ze mi zal...
Obserwuj wątek
    • gitta Re: wawrzyn 16.09.12, 09:06
      Wawrzyn można przycinac cały rok.
      Jeśli to jest wawrzyn szlachetny to najczęściej choruje z powodu złych warunków przechowywania zima.
      Hibiskus syriakus można tez przeciąć o tej porze, właśnie zrobiłam to tydzień temu.
      Najczęściej przycinam w lutym radykalnie a teraz tylko cięcie kosmetyczne.
      Zima zweryfikuje resztę.
      • tamaryszek44 Re: wawrzyn 16.09.12, 19:55
        Mój Hibiskus przycinam zawsze wiosną bo kwitnie na pędach tegorocznych, czasem kosmetycznie potraktuję go jesienią i nigdy nic mu nie zaszkodziło. Jestem ciekawa jakie pąki ma teraz twój.
      • szadoka Re: wawrzyn 16.09.12, 21:02
        Cholera wie czy on szlachetny ;). Normalne liscie laurowe ma, takie do zupy. Mam go juz 4 rok, ma sie niezle. Stoi na kuchennym parapecie. Na oknie, ktore jest wiecznie uchylone, nawet w duze mrozy.
        Hibiskusa mam takiego domowego, odmiane o pelnych kwiatach. Wlasnie jest w pelni kwitnienia i dorobil sie strasznie dlugich przyrostow.
        Mandarynka tez poszalala. A jak kwitla wiosna , jak oszalala. Zapach upojny.
        • indi_a Re: wawrzyn 17.09.12, 09:39
          Liście laurowe mozesz smialo przycinac one to nawet lubią , można im nadawać rożnych kształtów. Najłatwiej jest oglowic na okraglo, mozna zrobic kwadrat albo stozek.
          Hibiskus zostaw niech kwitnie.
          Hibiskusy dostają bardzo często szoku termicznego i po przeniesieniu do mieszkania usychaja liście więc tak czy inaczej trzeba je przycinac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka