Dodaj do ulubionych

Zadobyłam

23.09.14, 16:42
Upragnione "drzewko" laurowe. kupiłam je na bazarku na dołku od pani handlującej ziołami, przyprawami itp.
Na dzień dobry odkryłam na nim tarczniki, a że było to w dniu zakupu, to pięknie je wyczyściłam, listek po listeczku.
I rosło sobie niebożątko, puszczając się pomału, ale konsekwentnie, i nagle patrzę Ci ja, a listki mu usychają, i co droga Redakcja na to?

PS. Stało toto na balkonie, ale nie w słońcu i nie w cieniu, dziś wzięłam do domu.
Na zdjęciu wygląda lepiej niż w rzeczywistości.
https://lh3.googleusercontent.com/-q9mnYucOmh8/VCGGna9RC7I/AAAAAAAAH-k/mar7met9mjo/w800-h600-no/wawrzyn.jpg
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Zadobyłam 23.09.14, 17:12
      Powiem, że moje rosło jako tako trzy lata i nagle postanowiło popełnić samobójstwo, nie wiem, o co mu szło.

Zoja pisze, że toto nie lubi torfu, a nasze ziemie do kwiatków to czysty torf, może o to?

naradka.wordpress.com
      • wadera3 Re: Zadobyłam 23.09.14, 18:27
        Ale moja ziemia "ogrodowa" to mieszanka własnego, balkonowego kompostu, z odrobiną(pewnie) torfu, może za bogata?
    • leloop Re: Zadobyłam 23.09.14, 18:30
      przytnij, może odbije. laur to raczej hardkor, łatwo się nie daje.z ta przepuszczalnością bym nie przesadzała, u mnie ziemia zbita jak kamień gdy sucho a laury rosną bez problemu, raczej bym uważała, żeby nie przelać. przywiozłam z 15 lat temu małego wawrzynka mamie, rośnie w ciasnej doniczce w zwykłej ziemi ze sklepu, latem stoi na słonecznym balkonie, zima na słonecznym parapecie w chłodnym pokoju. nic mu nie dolega

p. Zoja w sprawie przyrostów tez się myli, moje laury maja przyrosty ok. metra albo i więcej w sezonie, gdybym nie cięła miałabym drzewa.
      • szadoka Re: Zadobyłam 23.09.14, 20:06
        eee to czym Ty je karmisz? Moje mają w tym roku ok 15 cm. Za to nigdy nie udalo mi sie go ukorzenić.
        • leloop Re: Zadobyłam 23.09.14, 20:17
          > eee to czym Ty je karmisz?
          moje rosną w ziemi, same się karmią. ten, który dałam mojej mamie ma oczywiście mniejsze przyrosty ale ma, co roku trzeba urżnąć ze 30 cm.
          wawrzyny chyba nie lubią być dokarmiane, tam gdzie oryginalnie rosną ziemia kamienista, u mnie to gatunek zawleczony ale się przysposobił.
          • edziakrys Re: Zadobyłam 23.09.14, 21:32
            Też obstawiałabym na ziemię. Kiedy pracowałam w Irlandii, zamawialiśmy z Włoch " krzewy bobkowe" i one miały ziemię bardzo zwartą, gliniasto-piaszczystą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka