Dodaj do ulubionych

Radermachera

17.03.02, 09:13
Witam
Jeżeli rozmawialiśmy już na temat tej roślinki, to proszę tylko o przypomnienie numeru wątku. Jeżeli nie to proszę o pomoc. Dlaczego młode listki mojej radermachery są jakby skurczone i pozwijane? Czy to normalne do młodych listków czy też powody są jakieś inne?
Z góry dziekuję
Katula
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Radermachera 18.03.02, 07:46
      Witam Katula!
      Najczęściej spotykana w uprawie jest radermachera chińska, na stanowiskach
      naturalnych jest niewielkim drzewem, ale w pojemniku rzadko osiąga 1,5 m
      wysokości. Drzewko to można strzyc i formować. Jest rośliną lubiącą wilgotne
      powietrze i nie powinna stać w pełnym słońcu. Radermachery są uprawiane dla
      swych pięknych kwiatów, ale w uprawie doniczkowej bardzo rzadko kwitną. Jest to
      doskonała roślina do dekoracji cienistego tarasu lub patio. Zwijanie się
      młodych liści wzdłuż nerwu jest objawem reakcji rośliny na suche powietrze. Tu
      oczywiście pomijam, że przyczyną może być także np. żerowanie mszyc. Bo mam
      nadzieję że to już sprawdziłaś. Szczególnie wrażliwe są młode liście. Roślina
      ta lubi zraszanie, więc należy jej od czasu do czasu pomoc w walce z suchym
      otoczeniem. Nazwa pochodzi od nazwiska holenderskiego botanika amatora
      mieszkającego na Javie. Opisał on kilkadziesiąt nowych gatunków roślin i na
      pamiątkę nadano tę nazwę.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

• ptasiara_katula Re: Radermachera 18.03.02, 21:44
        Witam bardzo serdecznie
        Jurek, bardzo Ci dziękuję
        Uprzejmie również donoszę, że staram się być bardzo pilnym uczniem.
        Rzeczywiście, robactwo już sprawdziłam, wydaje mi się, że dbam także o odpowiednią wilgotność. I chyba już wiem na czym może polegać problem. Otóż szczęśliwym posiadaczem radermachery zostałam tydzień temu. Podejrzewam, że trafiła do mnie nie długo po tym, jak została zabrana ze szklarni,a ponadto chyba za wczesnie przesadziłam ją do nowej doniczki i ziemi, nie dając zupełnie czasu do klimatyzacji w nowych warunkach.
        Jak jej się dzisiaj przyjrzałam, to doszłam do wniosku, że moja panika być może była przedwczesna, bo te pomarszczone młode listki zdążyły trochę podrosnąć i się rozprostować.
        Od dawna mam radermacherę na biurku w pracy. Odpukać - rosnie jak zaczarowana i niesamowicie mi sie podoba ze względu na ogrom zieleni, jaki daje. Ale o dziwo, ze względu na brak warunków, okąd zagościła w moim pokoju nie była spryskiwana, tylko podlewana, no a na weekendy przykręcałam kaloryfer, żeby miała chłodniej.
        Tym bardziej się cieszę, że tak rosnie. Ale z tego co napisałeś , skoro ma około 1 m wysokości, to jeszcze tylko trochę do góry i koniec?
        Napisałeś także, że można ją strzyc i formować. A czy uzyskane w ten sposób końcówki można wykorzystać do hodowli nowych roślinek? Czy może jest to zbyt skomplikowane dla laików, do jakich się zaliczam?

Jurek, jeszcze raz bardzo dziękuję
        Katula
        • ptasik Re: Radermachera 21.04.02, 22:09
          Witam
          Jurek, czy mogę prosić o dalszy ciąg diagnozy na temat mojej radermachery?
          Otóż moja radermachera rośnie a i owszem, ale po pierwsze część listków nadal sprawia wrażeniem jakby podkurczonych, ale te od strony okna nie, są normalne, po drugie stare listki dostają papierowych plam, po trzecie miała pecha trafiła do ziemi, która jak napisałeś w którymś wątku ma za dużu torfu i przy delikatnych przesuszeniu jakby kurczy się w doniczce. Czy mam ją przesadzić?
          Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź
          Pozdrawiam
          Katula
    • jerzy.wozniak Re: Radermachera 25.04.02, 18:03
      Witam Katula!
      Papierowe plamy to zwykle wynik zbyt dużego nasłonecznienia. Listki mogą się
      kurczyć od zbyt suchego powietrza, zakładam że nie ma na nich szkodników, a
      takie objawy wywołuje najczęściej przędziorek. Konieczna lupa! Co do ziemi to
      starała się utrzymywać ja stale w stanie lekko wilgotnym (nie znaczy mokrym) i
      nie przesadzał w tym okresie przesadzanie zwykle powoduje przerwę we wzroście
      roślin, gdyż wiosną zwykle rosną najintensywniej. Wyraźnie pomoże posypanie
      ziemi np. piaszczystą ziemią do kaktusów. Pod taką przykrywką wierzchnia część
      podłoża torfowego nie będzie tak szybko przesychać i problem się skończy.
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak
      • ptasik Re: Radermachera 26.04.02, 18:50
        Witam
        Jurek, bardzo Ci dziękuję
        Katula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka