Dodaj do ulubionych

ślimaki atakują

09.07.04, 09:41
Małe ślimaczki bez skorup zżerają mi wszystko w ogrodzie! Wychodza z ziemi po
deszczu. Wyglądają jak pocięte na kawałki dżdżownice lub obślizgłe (brrr)
kulki. Zjadą w błyskawicznym tempie wszystko - cynie, astry, wysokie juz
kwitnące turki, takiez dalie, fasolkę. Zbieranie nic nie daje, bo za chwilę
wychodza nastepne. Co robić aby uratować resztki kwiatów. Cynie przesadziłam
do skrzynek i postawiłam wysoko, ale co z resztą. Sztuczkę z piwem nie
kupują!!!
Obserwuj wątek
    • cath13 Re: ślimaki atakują 09.07.04, 10:41
      Trzy lata walczyłam z tymi ślimakami: mam specyficzny ogród z mnóstwem doniczek
      i bardzo "zagracony" roślinami: wyłapywałam ślimaki ręcznie i stosowałam
      pułapki z piwem, uważając, że przynajmniej funduję im wesoły koniec, przecież
      ludzie też potrafią zapić się na smierć. W tym deszczowym roku się złamałam, bo
      miałam dosyć godzinnych polowań, rano i wieczorem, i kupiłam Ślimakol firmy
      Substral. Pomogło niesamowicie, choć użyłam tego w niewielkich ilościach (to
      granulat, który się rozsypuje na ziemi), ale do tej pory jest mi jakoś tak
      nieprzyjemnie... W każdym razie polecam Ci ten srodek, wszystko pogryzione na
      powrót odrosło i prawie nie ma śladów po szkodach, a zapewniam, że było
      strasznie.
      • szarotka11 Re: ślimaki atakują 09.07.04, 13:01
        Dzieki za radę, bo byłam juz bliska desperacji i wyrwania wszystkiego co żrą.
        Może wtedy by sie wyniosły. Czy ten środek nie jest szkodliwy dla roślin
        jadalnych - fasolka??
    • petro5 Re: ślimaki atakują 09.07.04, 15:11
      Te ślimaki są wstrętne. Ja wpadłam na pomysł i pozbierałam je ręcznie a
      póżniej nie mogłam domyć rąk, które pokryły się obrzydliwym białym śluzem aż
      musiałam zdrapywać nożem bo nie chciał zejść. Wyjątkowe paskudztwo. Pozdrawiam
      Zaslimaczona Petro.
    • efedra Re: ślimaki atakują 09.07.04, 15:28
      Tez mam w ogrodzie te zarloczne paskudztwa. Slynna sztuczke z piwem wymyslil
      sobie pewnie ktos, kto chcial zakpic z ofiar slimakow. Probowlam kilka razy,
      zmarnowalam troche piwa, zaden sie na to nie zlapal (pewnie one nie slyszaly o
      tym sposobie i nie wiedzialy, ze powinny sie tam utopic).
      Granulki sa dobre dla tych, ktorzy nie maja psow i kotow, ktorym to BARDZO
      szkodzi, do smierci wlacznie.
      Zbieranie o zmierzchu (wtedy wylaza) pomaga na jakis czas. Radze nie golymi
      rekami, tylko kawaleczkami papieru toaletowego, do ktorego one sie przyklejaja.
      Ale sposob hurtowy to deska. Kladziemy na wilgota ziemie deske i trzymamy ja
      tam kilka dni, pamietajac o podlewaniu, zeby stworzyc slimaczkom przytulne,
      wilgotne schronisko. Potem podnosimy - i znajdujemy tlum slimakow, ktore
      wystarczy zgarnac lopatka do smieci. R.I.P.!
    • lucyjka Re: ślimaki atakują 09.07.04, 19:07
      witam

w moim ogrodku porzadek ze slimakami robia jaszczury
      a ja mam czyste rece :)))
      i obrżarte z wielkimi brzuchami wyleguja sie na kamieniach

zaproscie zwinki do swych ogrodow

pozdrawiam Łucja

• bergo1 Re: ślimaki atakują 14.07.04, 10:27
        uff slimaki to byl moj ulubiony temat zeszlego lata. W tym roku tez mialam ich mase na poczatku wakacji, ale cos jakby sie ich ilosc zmniejszyla. I chwala Bogu.
        Co wieczor wychodzilam na polowania i rozkrajalam spotkane slimaki na pol. Dowiedzialam sie potem, ze jest to zly sposob, poniewaz jaja slimakow przetrwaja w martwym ciele. A ostatnio w naszej lokalnej gazecie, opisujacej plage slimakow w tym roku napisano, ze z jednego slimaka moze rozmnozyc sie 300!!!!!!!!!!!!!! Wiec pamietajcie o tym!!!
        Cor obie teraz? Wychodze wieczorem w rekawiczkach!!! (golymi rekoma bym sie brzydzila!!) i zbieram dziadostwo do wiaderka ze slona woda!!! Smierc zarowno dla slimakow i jaj natychmiastowa. Pelne wiaderko wyrzucam gdzies w zdrowej odleglosci od ogrodu. CZekam zazwyczaj z dobe aby byc pewna ze wszystko zdechlo.

Ostatnio czytalam w owej lokalnej gazecie artukul o pani, ktora prowadzi statystyke zabitych w tym roku slimakow z jej wlasnego ogdoru. Ponad 3 tys!!!!!

No i staram sie nie sadzic w ogrodku kwiatow ulubionych dla slimakow . Te moje slimaki uwielbiaja aksamitki. Posadzilam jedna dla proby i zostala zjedzona w ciagu nocy. Nie moglam sie oprzec astrom letnim i polowe sadzonek zezarly.

NO i wedle rady z tego forum obsypuje najabrdziej zagrozone roslinki popiolem dookola i pomaga!! Tworzy bariere, ale niestety do czasu porzadnej ulewy.
        • bergo1 jeszcze jedno 14.07.04, 10:33
          wyczytalam, ze slimaki skladaja jaja w sierpniu!! Wiec teraz musimy sie zebrac w sily i wymordowac jak najwiecej damy rady!!! Pamietajcie, ze jeden slimak to 300 do 500 nowych!! A i to ze to sa w sumie towarzyskie stworzenia, zwlaszcza dot to malych. W przypadku znalezienia jednego slimaczka rozgladnijcie sie dobrze dookola niego, bo najczesciej znajduje sie kilkanascie w jego towarzystwie.
          I wiecie ze slimaki sa kanibalami???????? jak zosatwicie zwloki jednego, to prwawdopodobnie przyjda inna aby go zjesc??

wszystkie powyzsze info dot. przede wszystkim slimakow nagich, brazowych, ktore sa najbardziej popularnym gatunkiem u mnie.
          • lucyjka Re: jeszcze jedno 14.07.04, 10:48
            witam

i o litość proszę :(((((

pozdrawiam Łucja
        • szarotka11 Re: ślimaki atakują 14.07.04, 13:09
          Moje jak pisałam są małe białe - jak pocięte dżdzownice i siedzą w ziemi przy
          korzeniach rośliny. Teżzbieram je wieczorowa porą, ale nie uśmiercam (o
          przecinaniu na pół nie ma mowy brrr) tylko wyrzucam dalej do lasu, mając
          nadzieję, że tak szybko nie wrócą. O rozmnażaniu w takiej ilości nie
          pomyslałam!! Chyba teraz zastosuję ten sposób ze słoną wodą.
          Ale może jest jakiś radykalny sposó na "odślimaczenie" gleby w jesieni??
          Będę wdzięczna za pomoc
          • bergo1 Re: ślimaki atakują 15.07.04, 12:06
            nic na temat odslimaczania gleby jesienia nie wiem niestety :( Ale sie ucze i czytam i szukam:)
            A najgorsze ze nie wiem jak wygladaja jaja slimakow!! Tak to bym je rowniez zbierala uparczywie. Wiosna widzialam pelno w ogrodzie takich brazowych kuleczek w kolorze ziemi i zbieralam je i niszczylam - mysle ze to bylo to - czy tak???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka