Dodaj do ulubionych

Co posadzic pod winogrono?

20.05.13, 13:57
Mam kilka winogron posadzonych w rzedzie, a wokol trawnik. Rosna na poczatku dzialki w dosyc wyeksponowanym miesjcu. Wczoraj wypielilam kepy trawy, ktore powrastaly pomiedzy winogrona. Teraz chcialabym posadzic pod nie jakies niskie byliny, moze cos zadarniajacego, co by skutecznie powstrzymalo wrastanie trawy, a mnie oszczedziloby pielenia. Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Co posadzic pod winogrono? 20.05.13, 14:00
      U znajomych rosną narcyze, u mnie nic - wyściółkowałam trawą, ale rosną w miejscu niereprezentacyjnym.
    • dar61 Co posadzić pod wino... 20.05.13, 14:24
      ...rośl?
      Winogrona wiszące na winorośli chyba nie cierpią od darni.
      Winorośl ma tak głęboki system korzeniowy, że nie boi się konkurencji o pokarm. Nie sadzibym im przy skarpetce krzewów, krzewinkom też nie dawałbym pretekstu.

Propouję wokół uformować z czegokolwiek zespołowo lub punktowo taki owal, np. z borderu [falista sztywna folia obrzeży trawnika], otoczaków niemałych, pniaczków - a wnętrze zasypać żwirem, małymi kamykami.
      U nas to się od kilku dziesięcioleci dość dobrze sprawdza, byle nie okopywać wokół im pięt zbyt głęboko i zaglądać za wsiewkami, liście jesienią wydmuchiwać.

Za klasyczką {Yomową}: nie winogrono, a winorośl. U winorośli - latorośl.
      Na latorośli narośl? Tarcznik! Ciach go. I latorośl.
    • roseanne Re: Co posadzic pod winogrono? 20.05.13, 14:45
      w krakowskim ogrodzie rodzinnym byly orliki, nachylek, szczypiorek i poziomki
      w ogrodzie mojej babci gozdziki, niezapominajki i szczypiorek siedmiolatka
    • budzik11 Re: Co posadzic pod winogrono? 20.05.13, 15:16
      Pod winoroślą - winogrono to owoc, to tak, jakby napisać "co posadzić pod jabłkiem" :D
      A odpowiadając na pytanie - u mnie wokół (pod) clematisami (też pnącze, które podobno "lubi mieć głowę w słońcu a nogi w cieniu") rosną golterie - są zimozielone i mają śliczne, czerwone owocki, które też trzymają się całą zimę, barwinki - te rozrosły się bardzo szybko, pięknie kwitną, mam odmianę o liściach zielonych i białozielonych, taką o kwiatach pojedynczych i pełnych. W innym miejscu mam też pstrolistkę sercowatą - też się ładnie rozrasta. A może mini ogródek ziołowy? Macierzanka i tymianek u mnie w 2 lata rozrosły się bardzo, wyłażą mi z wyznaczonego im miejsca.
    • komanchu zioła 22.05.13, 20:32
      tymianek zwykły i cytrynowy oraz macierzankę piaskową - znakomite zioła do przyprawiania potraw.
    • zettrzy Re: Co posadzic pod winogrono? 05.12.14, 14:37
      mnie pod tymi pnączami rosną niezapominajki, tulipany, mech, oraz rozmaite roślinki jednoroczne - fasolka ozdobna zwłaszcza fajnie wychodzi, jak się zaczyna wspinać na pnie winorośli, a potrafi dorosnąć ponad dach (winorośl rośnie przy ścianie domu)
      świetnie udają się także nasturcje i tymianki
      • amityr Re: Co posadzic pod winogrono? 08.12.14, 18:56
        Proszę jednak zwrócić uwagę na opryski np. na mączniaki.
        • zettrzy Re: Co posadzic pod winogrono? 10.12.14, 13:59
          nie wiem, czy uwaga o opryskach była do mnie - otóż mączniak mi się nie trafia a opryski stosuję wyłącznie ekologiczne (wywary z pokrzyw, cebuli itp.) - ogólnie u mnie występuje bardzo mało szkodników owadzich czy grzybowych, natomiast ślimaki... łojojoj, potrafią zeżrec wielką kępę host do korzenia
    • qworum Re: Co posadzic pod winogrono? 23.02.18, 11:19
      Żurawki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka