Dodaj do ulubionych

Mięta w różach

21.05.13, 19:18
Witam,
miałam mięte w doniczce bo wiem, ze potrafi jak chwast się rozrastać, wymarzła ale rozsiała się obok na terenie z różami. Róże mam parkowe albo okrywowe, jedna floribunda. I teraz waham się: wyrywać -bo nie wiem czy takim różom zaszkodzi czy może sobie rosnąć- rośnie jak głupia.
Obserwuj wątek
    • irsila Re: Mięta w różach 22.05.13, 07:50
      Wydaje mi się, ze to dobre połączenie.
      Zasłania goliznę róż u dołu,
      można miętę skubać w każdej chwili by za wysoko nie rosła
      i mieć orzeźwiający napój i do innych celów wykorzystać.
      • irsila Re: Mięta w różach 22.05.13, 07:52
        mszyce (a także inne szkodliwe owady) źle znoszą obecność mięty – można ją wysadzać lub rozkładać jej ścięte pędy między roślinami ozdobnymi,
        • lellapolella Re: Mięta w różach 22.05.13, 14:45
          a to była zwykła mięta czy jakieś nowomodne cudo? Tak pytam, bo skoro wymarzła...
          • kulka85 Re: Mięta w różach 22.05.13, 22:43
            lellapolella napisała:

> a to była zwykła mięta czy jakieś nowomodne cudo? Tak pytam, bo skoro wymarzła.
            Nie pamiętam, chyba zwykła, tzw pieprzowa.
        • turnesolka Re: Mięta w różach 22.05.13, 22:04
          będą tą teorię o "owadobójczej" mięcie testować w tym roku. Bardzo mi się mięta rozrosła a to tego mam jeszcze parę czosnków, czyli prawdziwa bomba na mszyce. Jak się w tym sezonie nie pojawią to uznam eksperyment za udany. Obok roślnie bazylia, którą normalnie zawsze mi jakieś robale zeżrą.
          • kulka85 Re: Mięta w różach 22.05.13, 22:54
            turnesolka napisała:

> będą tą teorię o "owadobójczej" mięcie testować w tym roku. Bardzo mi się mięta
            > rozrosła a to tego mam jeszcze parę czosnków, czyli prawdziwa bomba na mszyce.
            > Jak się w tym sezonie nie pojawią to uznam eksperyment za udany. Obok rośnie
            > bazylia, którą normalnie zawsze mi jakieś robale zeżrą.
            Postanowiłam postąpić w myśl maksymy "panu Bogu świeczkę a .... albo nowomodnie dywersyfikując ryzyko :). Wyrwałam gąszcz i wsadziłam do donicy-resztę będę oskubywać i kontrolować. Mszycy żadnej nie ma ale na grządkach z różami bez mięty też ich nie ma więc pewności o działaniu odstraszającym mięty na mszyce też nie :) Aczkolwiek rodzina kiedyś prowadziła działkę pracowniczą w uprawie biodynamicznej i w zasadzie metody naturalne się sprawdzały.
            • viki711 Re: Mięta w różach 23.05.13, 19:20
              Dwa lata temu na mojej mięcie było pełno mszyc, więc nie wierzę w teorię, że mięta odstrasza mszyce.
              • anka5515 Re: Mięta w różach 29.05.13, 21:24
                U mnie też!
              • anna50 Re: Mięta w różach 06.06.21, 23:27
                Posadziłam miętę między różami mszyca ogromna na różach -więc bez oczekiwanego efektu, poza rym że ładnie okrywa korzenie
    • pinkink3 Re: Mięta w różach 24.05.13, 05:19
      Nie szkodzi nic. Ani miecie. Ani rozom.
      Zaryzykuje nawet, ze sie lubia. Wiem, bo mam. Drzewko rozane, rosnie w duzym pojemniku a dolem rosnie gaszcz geranium, miety i .....szczaw.
      Wszystkie maja sie dobrze.
      Jutro, przy swietle sprobuje zrobic zdjecie, bo teraz juz wieczor i ciemno sie robi.
      • pinkink3 tak sobie rosna w zgodzie 25.05.13, 04:45

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ri/lh/kqmz/5PTAvv571W64auJzIX.jpg
        • kocia_noga Re: tak sobie rosna w zgodzie 25.05.13, 07:53
          Ładnie tam masz.
        • amityr Re: tak sobie rosna w zgodzie 25.05.13, 16:09
          A to tuje?:http://i44.tinypic.com/2ur1ftt.jpg
          • pinkink3 Re: tak sobie rosna w zgodzie 25.05.13, 16:29
            amityr napisał:

> A to tuje?

Cyprysy.
            • amityr Re: tak sobie rosna w zgodzie 26.05.13, 13:38
              A cha. A jak są wysokie.
              • amityr Re: tak sobie rosna w zgodzie 26.05.13, 13:39
                Przepraszam. Ile maja wysokości.
                • pinkink3 cyprys toskanski 26.05.13, 18:05

amityr napisał:

>Ile maja wysokości.

Nie mam bladego pojecia, ale sa b. wysokie. 30 metrow?
                  Dominuja nad okolica i widac je z daleka. Daja duzo cienia i w tym ich zaleta, bo poza tym to nic ciekawego. Gdyby nie stale sloneczna pogoda, wygladaly by bardzo ponuro. Nie dziwota, ze we Wloszech to m.in.drzewo cmentarne.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ri/lh/kqmz/PIfvbNw23AiiRFenPX.jpg

• turnesolka Re: tak sobie rosna w zgodzie 26.05.13, 15:10
          po zobaczeniu tego zdjęcia już kompletnie zachorowałam na różę na pniu! Ta twoja to cudeńko? Zdradź proszę co to za odmiana i jak ją zimujesz? Czy choruje etc?
          • pinkink3 roza pt.'Dzieciecy Kocyk" 26.05.13, 17:46

Ta moja to Baby Blanket Rose Tree, czyli drzewko rozane o nazwie dzieciecy kocyk.;)
            Taka ja kupilam, tzn. juz jako drzewko ale przy odrobinie doswiadczenia podobno mozna tak wyhodowac kazda roze samemu.
            Ona stoi nieruszana w tej samej donicy i w tym samym miejscu od lat. Zima tez, ale u mnie wlasciwie nie ma zim, tylko pada pare razy deszcz. Nie choruje wcale. Przycinam ja tylko dosc mocno kilka razy w roku, a do golego - w styczniu.
            • pinkink3 Re: roza pt.'Dzieciecy Kocyk" ---zdjecia 26.05.13, 17:54
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ri/lh/kqmz/NT59BNRowywofPBPzX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ri/lh/kqmz/8DVVEiGntpKprlMb6X.jpg
              Tu dosc zaniedbana i dawno nieprzycinana, stracila troche ksztalt

Reszta w mojej galerii, bo nie chce zawracac innym glowy. ;)
              Pozdrawiam.
              Kwiaty sa niezbyt duze i dosc delikatne, ale w tym ich urok.
            • turnesolka Re: roza pt.'Dzieciecy Kocyk" 30.05.13, 11:30
              zazdroszczę klimatu... i pięknej róży oczywiście
              • amityr Re: roza pt.'Dzieciecy Kocyk" 01.06.13, 10:33
                Ale ta róża jest chora.
                • pinkink3 zdrowie rozy 01.06.13, 21:13

Dajciboze takie zdrowie jakie ma ta roza.
                  Jest nie do zdarcia, jak zreszta wszystkie roze w tym klimacie.
                  • amityr Re: zdrowie rozy 02.06.13, 21:09
                    To czemu te liście takie inne od pozostałych ?
                    • amityr Re:zdrowe ? 02.06.13, 21:15
                      http://i44.tinypic.com/30b1q2v.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka