solley 13.08.04, 16:00 Dolne liscie na moim wiciokrzewie posadzonym w tym roku ,robia sie zolte i opadaja.Caly czas pieknie kwitnie,ale martwia mnie te listki.Czy to normalny objaw? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malzag Re: wiciokrzew - czy ciąć 14.08.04, 20:57 Mam pytanie czy wiciokrzewy należy przycinać. Mam na działce odmianę Scarlett (około 5 lat), co roku wypuszcza nowe zdrowe pędy, ale nie kwitnie. No w tym roku pojawiły się trzy kwiaty. Dlaczego tak mało? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: wiciokrzew 16.08.04, 20:00 Pierwsza odpowiedź to sprawdzicie czy na liściach nie ma szkodników - a szczególnie pod liśćmi i sprawdźcie to za pomocą lupy. Po drugie wiciokrzewy tniemy gdy są zbyt duże oraz pielęgnacyjnie usuwając wiosną suche i przemarznięte pędy. W ogrodzie warto je prowadzić układając nieco pędy, tak aby nie tworzyły nieestetycznego bezładnego kłębowiska. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
solley Re: wiciokrzew 16.08.04, 21:54 Dzieki ekspercie za wskazowki,dzisiaj znow opadly 3 listki, ogladalam je dokladnie i nie zauwazylam zadnych szkodnikow, ale zgodnie z sugestia jutro wezme lupe. Jesli sie okaze,ze nie ma na nich niczego niepokojacego,to co dalej?Czy wiciokrzewy nalezy czyms zasilac? Szkoda by mi bylo go stracic. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś